Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Avatari će kontrolirati putnike u zračnim lukama

Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura i bit će testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj
03. studenoga 2018. u 20:42 1 komentara 569 prikaza
Foto: GettyImages

Putnici na nekim europskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti neobičnim detektorima laži – virtualnim “avatarima”, umjetnoj inteligenciji koja će analizirajući mimiku njihovih lica utvrđivati lažu li, prenosi CNN.

NOVITET NA ZŠEM-u Smarty studentima u 3 sekunde odgovara na sva pitanja za referadu

Na graničnim kontrolnim točkama tako će se provjeravati putnici koji ulaze u Europsku uniju, u sklopu pilot projekta iBorderCtrl u koji je uključeno Sveučilište Manchester Metropolitan iz Velike Britanije. Kao u televizijskoj seriji “Laži me”, putnicima će “avatar” na ulaznom graničnom punktu postaviti pitanja o njihovu putovanju te bilježiti promjene na njihovim licima. Istodobno, i “avatar” će promijeniti ton glasa, posumnja li na laž, a sljedeći je korak prosljeđivanje sumnjivaca živom čuvaru. Iskrene će pustiti.

Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura i bit će testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu u EU, a cilj mu je povećati protočnost i smanjiti gužvu u zračnim lukama.

Umjetna inteligencija SVIJET 2068. Nema razloga za paniku: “Terminatori” će nam za pedeset godina biti prijatelji i pomagači, imat će snagu kao 500 ljudi i spašavat će nam živote

Virtualni graničar pitat će osobu da potvrdi svoje ime, dob i datum rođenja, a nakon toga postavljat će pitanja o svrsi i financiranju putovanja. Zasad je tehnologija testirana na samo 32 osobe i pokazala je 85-postotnu uspješnost. Kreatori ne vjeruju da bi se i daljnjim testiranjima mogla povećati učinkovitost, jer su se propusti pokazali, primjerice, kod testiranja na ženama tamnije puti. 

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka