Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČNI DETEKTORI

Avatari će kontrolirati putnike u zračnim lukama

Foto: GettyImages
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.11.2018.
u 20:42

Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura i bit će testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj

Putnici na nekim europskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti neobičnim detektorima laži – virtualnim “avatarima”, umjetnoj inteligenciji koja će analizirajući mimiku njihovih lica utvrđivati lažu li, prenosi CNN.

Na graničnim kontrolnim točkama tako će se provjeravati putnici koji ulaze u Europsku uniju, u sklopu pilot projekta iBorderCtrl u koji je uključeno Sveučilište Manchester Metropolitan iz Velike Britanije. Kao u televizijskoj seriji “Laži me”, putnicima će “avatar” na ulaznom graničnom punktu postaviti pitanja o njihovu putovanju te bilježiti promjene na njihovim licima. Istodobno, i “avatar” će promijeniti ton glasa, posumnja li na laž, a sljedeći je korak prosljeđivanje sumnjivaca živom čuvaru. Iskrene će pustiti.

Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura i bit će testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu u EU, a cilj mu je povećati protočnost i smanjiti gužvu u zračnim lukama.

Virtualni graničar pitat će osobu da potvrdi svoje ime, dob i datum rođenja, a nakon toga postavljat će pitanja o svrsi i financiranju putovanja. Zasad je tehnologija testirana na samo 32 osobe i pokazala je 85-postotnu uspješnost. Kreatori ne vjeruju da bi se i daljnjim testiranjima mogla povećati učinkovitost, jer su se propusti pokazali, primjerice, kod testiranja na ženama tamnije puti. 

Komentara 1

MA
Matrix5
09:18 06.11.2018.

Ok ulazimo u novu dimenziju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije