Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Avatari će kontrolirati putnike u zračnim lukama

Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura i bit će testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj
03. studenoga 2018. u 20:42 1 komentara 569 prikaza
Foto: GettyImages

Putnici na nekim europskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti neobičnim detektorima laži – virtualnim “avatarima”, umjetnoj inteligenciji koja će analizirajući mimiku njihovih lica utvrđivati lažu li, prenosi CNN.

NOVITET NA ZŠEM-u Smarty studentima u 3 sekunde odgovara na sva pitanja za referadu

Na graničnim kontrolnim točkama tako će se provjeravati putnici koji ulaze u Europsku uniju, u sklopu pilot projekta iBorderCtrl u koji je uključeno Sveučilište Manchester Metropolitan iz Velike Britanije. Kao u televizijskoj seriji “Laži me”, putnicima će “avatar” na ulaznom graničnom punktu postaviti pitanja o njihovu putovanju te bilježiti promjene na njihovim licima. Istodobno, i “avatar” će promijeniti ton glasa, posumnja li na laž, a sljedeći je korak prosljeđivanje sumnjivaca živom čuvaru. Iskrene će pustiti.

Projekt je vrijedan 4,5 milijuna eura i bit će testiran ovaj mjesec na aerodromima u Mađarskoj, Latviji i Grčkoj na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu u EU, a cilj mu je povećati protočnost i smanjiti gužvu u zračnim lukama.

Umjetna inteligencija SVIJET 2068. Nema razloga za paniku: “Terminatori” će nam za pedeset godina biti prijatelji i pomagači, imat će snagu kao 500 ljudi i spašavat će nam živote

Virtualni graničar pitat će osobu da potvrdi svoje ime, dob i datum rođenja, a nakon toga postavljat će pitanja o svrsi i financiranju putovanja. Zasad je tehnologija testirana na samo 32 osobe i pokazala je 85-postotnu uspješnost. Kreatori ne vjeruju da bi se i daljnjim testiranjima mogla povećati učinkovitost, jer su se propusti pokazali, primjerice, kod testiranja na ženama tamnije puti. 

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas