Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što to SAP radi u cirkusu

Aplikacija koja će vas uvesti u središte predstave

Toruk
Foto: Cirque de Soleil
1/4
30.11.2018.
u 14:32

Kakva je veza softverske tvrtke i cirkusa. U ovom slučaju vrlo tijesna, jer upravo SAP je donio niz dobrobiti Cirque du Soleilu

Cirkuska predstava TORUK The First Flight, s potpisom Cirque du Soleil i inspirirano filmom “Avatar” Jamesa Camerona uskoro stiže u zagrebačku Arenu u sklopu europskog dijela velike svjetske turneje. Cirque du Soleil uvijek nastoji pružiti nešto novo i biti inovativan, a imali su veliku želju da u svoje predstave integriraju više tehnologije.

Potpuno novi svijet i način gledanja ostvarili su u suradnji sa SAP-om i aplikacijom uz koju su uspjeli premostiti razlike u godinama i povezati svoju publiku kao nitko prije. Dakle, što to SAP, renomirana svjetska IT tvrtka i jedan od najvećih proizvođača softvera radi u Cirkusu. Ono što najbolje zna, softver, a ovoga puta integrirali su ga u predstavu, odnosno razvili su aplikaciju koja omogućuje publici da postane dijelom predstave kao nikada do sad.

Upravo o iskustvu i ideji i odjeku publike na ulazak tehnologije i cirkusku predstavu razgovarali smo s Fredericom MacDonaldom, direktorom za odnose s partnerima i pitali ga da nam pojasni kakva je zapravo uloga tehnologije u njihovim predstavama.
Tehnologiju je uistinu nemoguće ignorirati u današnje doba, kazuje MacDonald, ona je jednostavno sveprisutna u našoj svakodnevici stoga je i Cirque du Soleil neprestano tražio inovativne načine da je integrira i smisleno ponudi publici.

– Željeli smo da naša publika doživi novo iskustvo koje će im upotpuniti show. To su učinili na više načina. Uključujući i mapiranje putem projekcija koje doslovno “ubacuje” publiku u svijet predstave, što su postigli u predstavi Crystal, dok je u Toruku aplikacija SAP-a omogućila publici da na neki način produlje svoje iskustvo i dobiju širinu.

Inače, kaže MacDonald, SAP je kod njih prisutan već 17 godina. Pomogao im je na niz načina, od implementiranja niza alata i rješenja u poslovanje i na niz područja koji čine da do predstava uopće dođe, onih u pozadini, od kostimografije do komercijalizacije, ljudskih resursa i financija, stoga je bilo logično da upravo s njima i osmisle rješenje koje će biti povezano s predstavama koje nude i gledateljima – kazuje MacDonald.

Foto: Cirque de Soleil

– Tehnologiju rabimo kao dodatak pričanju priče, poput kostima ili šminke, jer ona omogućava publici da dublje prodre u samu srž predstave ili, kako mi to volimo reći, u naš svijet – ističe MacDonald te dodaje kako su prepoznali želju posjetitelja da se što više identificiraju s brendovima, tako da i u tom smjeru koriste tehnologiju. Cirque du Soleil također, kreirao je niz videa virtualne realnosti, što je opet primjer primjene moderne tehnologije, a ujedno nam tehnologija služi i kao svojevrsni filtar i sakupljač ideja od naših korisnika, pratitelja i obožavatelja cirkusa.

Interakcija s publikom, kada govorimo o predstavama Cirque du Soleila, nije ništa novo. Od akrobata, animatora koji usko surađuju s publikom i animiraju je, dovode na pozornicu, sada smo samo dostigli jedan stupanj više i zahvalni smo razvoju tehnologije posebice, u našem slučaju SAP-u što nam je omogućio da je koristimo na pravi način. Predstava TORUK The First Flight prvi je show Cirque du Soleila koji potiče publiku da koristi mobilne uređaje tijekom same predstave, naglašava MacDonald.

Foto: Cirque de Soleil

Aplikacija, naime, omogućava svim gledateljima da sudjeluju u cijeloj priči i prije nego predstava počne, tijekom predstave i nakon nje. Uoči predstave, gledatelji mogu doznati sve o svijetu u koji ćemo ih uvesti, spoznati priču, likove, njihove karaktere i, sasvim praktično, dovoljan im je tek smartfon da prime svoju ulaznicu i pokažu je na ulazu. Nakon showa pak, imaju pristup dodacima koji nastavljaju samu predstavu, poput interaktivnih fotografija i videosadržaja.

To sve nije neka potpuna novina, no ono što dijeli ovu aplikaciju od mnogih drugih tog tipa, kazuje MacDonald jest što omogućava interakciju publike tijekom same predstave. Aplikacija ih vodi kroz predstavu dajući im upute u kojem trenutku telefon trebaju okrenuti, protresti, pritisnuti tipku ili zasvijetliti posebno ugrađenom rasvjetom, što se onda reflektira na scenu i pozornicu. Na ovaj način zajednički kreiraju dio predstave.

>> Pogledajte FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom

HANA sustav

Uz pomoć tehnološkog sustava HANA svaki korisnik za vrijeme trajanja predstave može u aplikaciji pronaći svoju točnu lokaciju u gledalištu, čime se pokreću posebni vizualni efekti u Areni. HANA precizno koordinira interaktivne efekte tijekom showa hvatajući tisuće pametnih telefona koji simultano sudjeluju na način da kreiraju svjetlosne i vizualne efekte u predstavi. Publici se čini kao da se nalaze na samoj pozornici i da izvode zahtjevne fizičke pokrete. Aplikacija TORUK – The First Flight može se preuzeti za iOS i Android pametne uređaje.

Foto: Cirque de Soleil

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije