Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Američki vojnici bit će ‘naoružani’ Microsoftovim HoloLensom

Novi ugovor uključivat će pružanje proizvodnih verzija. HoloLens, inače, standardnog izdanja, koji stoji 3500 američkih dolara, omogućuje ljudima da vide holograme u stvarnom okruženju i komuniciraju s pomoću gesta rukama i glasom,
16. travnja 2021. u 00:30 5 komentara 3196 prikaza
Foto: Microsoft
Pogledajte galeriju 1/2

Microsoft će američkoj vojsci isporučiti više od 120.000 uređaja temeljenih na njezinim ‘headsetovima’ za proširenu stvarnost HoloLens. Ugovor bi tijekom 10 godina mogao vrijediti čak 21,88 milijardi dolara.

Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom PRVO ASTRAZENECA PA PFIZER Kombiniranje doza: Koliko je miješanje cjepiva zapravo učinkovito?

Ovim ugovorom pokazuje se da Microsoft može ostvariti značajan prihod od futurističkog proizvoda koji je rezultat dugogodišnjeg istraživanja, izvan osnovnih područja kao što su operativni sustavi i softveri. Ovaj novi ugovor nasljednik je onog od prije dvije godine o razvoju prototipa Integriranog vizualnog proširenog sustava (IVAS).

Novi ugovor uključivat će pružanje proizvodnih verzija. HoloLens, inače, standardnog izdanja, koji stoji 3500 američkih dolara, omogućuje ljudima da vide holograme u stvarnom okruženju i komuniciraju s pomoću gesta rukama i glasom, a Microsoft se uglavnom kladio na njegovu veliku primjenu u zdravstvu, ali i proizvodnji, te na poslovnim sastancima i online druženju.

Učinkovitiji vojnici

Prototip IVAS-a zasnovan je na HoloLensu 2, s nadogradnjama dizajna i funkcionalnostima prilagođenima potrebama vojnika. Sustav vojnicima donosi povećanu situacijsku svijest, odnosno olakšava im snalaženje u prostoru i time omogućava brzo dijeljenje informacija te donošenje odluka. Nastao je u bliskoj suradnji s vojskom, a dizajniran je u skladu s potrebama vojnika.

“Uređaji IVAS, temeljeni na HoloLensu i uslugama oblaka Microsoft Azure, pružaju platformu koja će vojnike učiniti sigurnijima i učinkovitijima”, napisao je Alex Kipman, Microsoftov suradnik za tehnologiju, u svom blogu.

“Program pruža pojačanu situacijsku svjesnost omogućavajući razmjenu informacija i donošenje odluka u raznim scenarijima.” Ugovor koji je dodijeljen ima petogodišnje bazno razdoblje, s petogodišnjom opcijom nastavka. Ugovor tako čini Microsoft istaknutim dobavljačem tehnologije za američku vojsku. Još 2019. Microsoft je osigurao ugovor o pružanju usluga u oblaku Ministarstvu obrane, pobijedivši Amazon, lidera tržišta clouda usluga.

Razvoj oružja

Neki zaposlenici Microsofta zatražili su još tada, za prvog ugovora, da tvrtka odustane od tog posla, a slično su reagirali i sada. Naime, skupina zaposlenika pozvala je Microsoft da otkaže HoloLens ugovor. “Nismo se prijavili za razvoj oružja i zahtijevamo znati kako se koristi naš rad”, napisali su zaposlenici u otvorenom pismu.

No, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella potom je izjavio: “Donijeli smo odluku da nećemo uskratiti tehnologiju institucijama koje smo izabrali u demokraciji da bismo zaštitili slobode u kojima uživamo.” Vojska je u međuvremenu kazala kako tehnologija proširene stvarnosti može pomoći vojnicima u otkrivanju neprijatelja i time spriječiti ubijanje civila.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • sisavac:

  tehnika koju je lako elektronski ometati. a kad se ekipa jednom navikne na nju, bez nje ostane slijepa. kad bi vi znali da doma imate materijala da onesposobite najsofisticiraniju tehniku danas... desetak metara bakrene žice, kondenzator, tranzistor, otpornik... jedan mali ... prikaži još!i oscilator kojim uništite svu elektroniku. na tom principu radi sva tehnologija ometanja. bio to wifi, gps. ali kako zašto... to vam današnje obrazovanje neće dati, to je danas vojna tajna. a 80-ih ste mogli to izrađivati, znate, bio onaj neki časopis, koji je propagirao tehniku. abc tehnike i slični. danas vam bačička, dvornikova, i sevka, to ne nude. al se danas pravite pametniji. ovo je tehnologija za maltretiranje afrikanaca. protiv malo bolje opremljene vojske, imate sramotu tipa iskrcavanja marinaca u somaliji. kad nemam što gledati, raditi, stavim si te scene.

 • Avatar biga22
  biga22:

  U wifi okruženju...

 • paul-umpe:

  i rusi su ulozili.njihovi vojnici du dobili nove cizme jer su stare potrosili krceci sumu u Sibiru.