Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTARJELA OPREMA

Aktivirao se alarm na Međunarodnoj svemirskoj postaji: 'Iz ruske Zvezde se osjetio dim i miris zapaljene plastike'

FILE PHOTO: The Nauka (Science) Multipurpose Laboratory Module is seen docked to the International Space Station (ISS)
Foto: Roscosmos/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.09.2021.
u 12:00

Rusija je u travnju najavila kako bi se mogla odvojiti od ove zajedničke postaje te sagraditi svoju do 2030. godine, no ništa još nije finalizirano

Sigurnosni alarmi su se aktivirali na brodu Međunarodne svemirske postaje (ISS) nakon što je posada prijavila dim i miris zapaljene plastike. Do požara je navodno došlo u prostoru za posadu na ruskom modulu Zvezda. 

Kako prenosi BBC, dim se osjetio do američkog dijela postaje dok se mijenjalo napajanje u postaji, no u incident je u međuvremenu riješen. 

U posljednjih nekoliko godina na ruskom je dijelu postaje došlo do nekoliko sličnih incidenata zbog zastarjele opreme, a ako se taj problem uskoro ne riješi, moglo bi doći do puno veće štete. 

- Najmanje 80 posto opreme je istekao rok trajanja, kazao je glavni inženjer Vladimir Solovyov tvrtke Energia koja je zadužena za razvijanje ruskih svemirskih modula. 

ISS je izgrađen 1998. godine u zajedničkom projektu Rusije, SAD-a, Kanade, Japan i nekoliko europskih zemalja, a originalno je dizajniran da je u funkciji 15 godina

Rusija je u travnju najavila kako bi se mogla odvojiti od ove zajedničke postaje te sagraditi svoju do 2030. godine, no ništa još nije finalizirano. 

Trenutno je u ISS-u sedam astronauta: dva iz Rusije, tri iz SAD-a, jedan iz Francuske i jedan iz Japana. 

VIDEO Ljeto 2021. godine najtoplije je u povijesti mjerenja!

Komentara 1

SI
sisavac
11:31 10.09.2021.

taj je modul najstariji, i uopće nije bio planiran za ovakve aktivnosti, niti vrijeme trajanja. čitav ISS je jedan laboratorij, sa živim uzorcima. svakog dana bombardiran sa komadićima otpada koje smo odbacili u svemiru, minijaturnim meteorima, zračenjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije