Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VALJDA ĆE KRENUTI...

Zabrinjavajuća statistika za Antu Rebića: Evo koliko dugo nije zabio za Hrvatsku!

15.06.2021.
u 11:00

U deset utakmica Hrvatska je imala petoricu strijelaca, a samo jedan od njih bio je napadač, Budimir protiv Turaka.

Hrvatska reprezentacija sad već ima kronični problem s realizacijom. Nije to šokantna prijelomna vijest s Eura, nego već ukorijenjena slabost koja se manifestira u najmanje posljednjih deset utakmica u kojima je, usput rečeno, naša momčad ostvarila čak šest poraza i samo dvije pobjede, nad Ciprom (1:0) i nad Maltom (3:0).

U obje te utakmice konstatirali smo do sada nezabilježen kreativan grč i golgetersku blokadu pa smo tako maltešku bravu bili otključali tek nakon sat vremena igre. Bilo je to znakovito upozorenje...

Protiv velesila smo nemoćni

Pogotke, naravno, donose šanse, šanse nastaju iz igre, a igra, kamo nam je nestala igra? Prigodni webovski naslov bio bi – Sjećate li se Hrvatske koja nešto igra?, i onda bismo, listajući almanahe, došli do toga da je Hrvatska u posljednje dvije godine izvela samo dvije dojmljive predstave: sa Španjolskom u Zagrebu (3:2) i sa Slovačkom u Trnavi (4:0).

I da protiv najjačih suparnika, Francuske, Portugala, Belgije i Engleske, zapravo nije imala nikakvu šansu. Što znači da smo opet svedeni u realne okvire, u kojima velesilu predstavljamo reprezentacijama iz kategorije Slovačke, Walesa, Azerbajdžana ili Mađarske. Naravno, i Češkoj i Škotskoj, 40. i 44. selekciji sa svjetske rang-liste. Što prije to prihvatimo kao novu realnost, to će manje bolni biti porazi od najjačih.

Kakva je ubojita moć Hrvatske u 2021. godini, odnosno u posljednjih deset utakmica, od naše posljednje važne pobjede, nad Šveđanima u Zagrebu? Dakle, u tom razdoblju Hrvatska je u samo dvije utakmice bila postigla po tri pogotka; prijateljskoj s Turskom (3:3) i kvalifikacijskoj sa slabašnom Maltom (3:0).

U tih deset utakmica Hrvatska je imala petoricu strijelaca, a samo jedan od njih bio je napadač, Budimir protiv Turaka. Najbolji naši golgeteri tako su postali Brekalo, Pašalić, Kovačić i Perišić s po dva pogotka, jedan je postigao Modrić, a jedan je bio autogol.

Ako napadači pate, onda im sustav igre očito ne odgovara, a taj podmukli soj pustio je nitko drugi nego – izbornik. Međutim, Zlatko Dalić u inovacije se počeo upuštati postavši svjestan da mu momčad više nema moć kakvu je nekada imala te da je sustav 4-2-3-1, s kojim je došao do srebra, pročitan i predvidljiv. Nema ništa lošega u eksperimentiranju i istraživanju novih oblika života, dapače poželjni su i nužni. Problem nastane kada novi oblici života u startu pokažu nepopravljivu zakržljalost, a izbornik se suoči s povrijeđenim taštinama svojih zanemarenih aktera. I onda imamo i nezadovoljnoga izbornika, koji je prisiljen ulaziti u kompromise, i nezadovoljne pojedince među igračima.

Nije lako izborniku Daliću

Zlatko Dalić u ovom času ne zna tko je naš prvi napadač; ne zato što bira među “killerima” svjetskog formata, nego među onima koji su najmanje sterilni. A njihove brojke izgledaju ovako: Rebić 790 minuta, Petković 263 minute i Kramarić 302 minute bez pogotka za reprezentaciju. I sad ti izaberi; i sustav igre, i prvu špicu, i krila koja će “hraniti” tu špicu? Nije lako Zlatku Daliću...

Ali, možda mu možemo i pomoći. Vratimo se na čas na rujan 2019. i hrvatsku rapsodiju protiv Slovačke u Trnavi. Tih 4:0 ostvarili su: Livaković; Bartolec, Lovren, Vida, Barišić; Modrić, Brozović; Perišić, Vlašić, Rebić; Petković. Svi oni, osim Bartoleca, danas su u Rovinju. Možda je vrijeme da se vratimo na stari oblik života...

Komentara 11

OO
onaj_od_tamo
11:48 15.06.2021.

Od srebra se vidi da je trener limitiran. Ocito ne zna dici momcad i naci pravu postavu i taktiku. Biscan bi ga trebao nasljediti - samo steta zbog ovog prvenstva. To se moglo ranije rijesiti...

DU
Deleted user
11:17 15.06.2021.

Izbornika treba maknuti, previše filozofije malo rada. I olako se odrićemo najboljih.

Avatar turskicobane
turskicobane
12:24 15.06.2021.

Kompletni Reset u cijelom stručnom stožeru i igračima. Nekima dođe repka kao vlastito udruženje ili slično ?! U njoj su igrači koji su povređeni,koji neigraju u klubovima,igrači koji imaju "zasluge". itd.... Vodi igrače koji imaju 32 godine limitirani i zauzimaju mjesto 23 godišljaku koji je već trebo bit u sastavu. Modrić,Livi i Perišić te Mateo ( koji mora više) Broz koji je inaće dobar(protiv engleza loš),a ovo sve zaslužuje klupu ili nogu u guzicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije