Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje u sutra

Uz djecu od prvog dana mora biti vrhunski trener

'treneri02_nnn_spo_260410'
'Photoshop'
29.04.2010.
u 11:10

Iskustvo, pedagoške vrline i znanje trenera! Sve to utječe na najraniju i najosjetljiviju fazu razvoja sportaša, ističe trener i predsjednik TK Varteksa.

Kada roditelji biraju sportski klub u koji će učlaniti svoju djecu, jedan od glavnih kriterija trebao bi biti da je kvalitetan trener. Ustaljeno mišljenje kako s djecom početnicima ne treba raditi iskusan trener potpuno je pogrešno.

– Rad i treniranje s djecom najvažniji je korak u stvaranju budućeg sportaša. Sukladno tomu u najranijoj fazi mora se raditi s najboljim trenerima, s trenerima s najviše iskustva, ali i pedagoških vrlina. O njima ovisi koliko će treneri djece s više godina imati posla – smatra trener i predsjednik teniskog kluba Varteks Marijan Dugandžić.

Naglasak na kondiciji

U toj najranijoj fazi rada s najmlađim tenisačima posebna se pozornost skreće na razvoj kondicijskih sposobnosti.

– U toj se fazi razvijaju sposobnosti bez kojih je nemoguće postati dobar, a kamoli vrhunski sportaš, poput brzine i okretnosti. Ako se taj segment rada propusti, poslije se ne može potpuno nadomjestiti. Takvo je pravilo u tenisu, ali i u svim ostalim sportovima – kaže Dugandžić.

O kondicijskoj pripremi tenisača mlađih kategorija Dugandžić je govorio na velikom zagrebačkom seminaru. Gosti su mu bili Julio Tous, savjetnik za kondicijsku pripremu Rafaela Nadala, Carlosa Moye, Svetlane Kuznjecove, ali i nogometnih velikana poput Barcelone i Sampdorije.

– Osim njega došao je i Benedikt Linder, glavni kondicijski trener Švicarskog teniskog saveza, i asistent Pierra Paganinija, kondicijskog trenera Rogera Federera i Stanislava Wawrinke. Nisu izostali ni domaći stručnjaci, na predavanje su se odazvali Ljubomir Antekolović, kondicijski trener Marina Čilića, te Slaven Hrvoj, koji radi s Ivom Karlovićem – otkriva varaždinski trener.

Rad na kondicijskoj pripremi najmlađih tenisača u klubovima iz sjeverozapadne Hrvatske također je još u povojima.

Seminar za klubove regije

– Uistinu su rijetki oni koji tom segmentu rada daju veliko značenje. Stoga je potrebno organizirati sličan seminar za klubove iz regije. Želimo okupiti na jednom mjestu osim trenera i djecu te njihove roditelje. To bi bila odlična prilika da im se predstave sve prednosti kvalitetnog i sustavnog rada s najmlađim tenisačima – ističe Dugandžić.

TK Varteks jedan je od klubova koji prednjači u radu s djecom.

– Želimo našim najmlađim članovima i njihovim roditeljima omogućiti treniranje po najnovijim metodama. Sudeći po rezultatima, u tomu uspijevamo – završio je Dugandžić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije