Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Vaterpolo

'Da su Srbi svjetski prvaci dobili bi od države pet puta više nego Hrvati'

To su brojke kojima bi se vrhunski hrvatski sportaši trebali zadovoljiti, a znamo da njima nisu zadovoljni jer se mi u svemu referiramo na sportaše iz okruženja, a ponajprije na Srbe.
01. kolovoza 2017. u 08:15 92 komentara 41925 prikaza
Hrvatski vaterpolisti slave naslov svjetskog prvaka
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Nakon fantastična tjedna koji su nam na SP-u u Budimpešti priredili, naši najbolji vaterpolisti uživali su u šampionskom dočeku. Pjevalo se i slavilo i u glavnom gradu, na njegovu središnjem trgu, i u Dubrovniku, na Stradunu. I to su slike i osjećaji koje će najnoviji svjetski prvaci pospremiti u ladice doživotnog pamćenja.   

Vaterpolo: Hrvatska - Mađarska Ivica Tucak Branio je Šibenik i doživio osobnu tragediju. Sada je svjetski prvak!

No, što će im osim zlatnih sjećanja još ostati nakon još jedne potvrde da hrvatski vaterpolo, kao što to ističe legendarni Ratko Rudić, ima blistavu prošlost, trofejnu sadašnjost i neprijepornu budućnost? 

Kako je to propisano Vladinom Uredbom o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska dostignuća, svaki od vaterpolista dobit će po 45 tisuća kuna, baš kao i njihov izbornik Ivica Tucak, što su nagrade vrlo slične onima koje su isti dobili za olimpijsko srebro iz Rija (po 46 tisuća kuna). A članovi Tuckova Stručnog stožera, odnosno djelatne stručne osobe, ovaj put podijelit će 72 tisuće kuna. 

Hrvatski vaterpolisti slave naslov svjetskog prvaka
1 / 10
Hrvatski vaterpolisti i stručno vodstvo proslavili su naslov skokom u bazen

Dakle, to su brojke kojima bi se vrhunski hrvatski sportaši trebali zadovoljiti, a znamo da njima nisu zadovoljni jer se mi u svemu referiramo na sportaše iz okruženja, a ponajprije na Srbe. A oni su u državnim nagradama izdašniji, premda treba reći i to da oni od lokalne zajednice dobivaju manje nego hrvatski im kolege. 

– Imamo situaciju da će jedan Mađar za srebro dobiti koliko i pet naših igrača za zlato. Srpski će vaterpolisti za svoju broncu dobiti više nego dva naša igrača zajedno za svoje svjetsko zlato. Da su oni prvaci, svaki od njihovih igrača dobio bi po 30 tisuća eura, a naši će dobiti 20 posto od toga – prezentirao nam je izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić koji je još dodao i ovo: 

– Financijski dio priče još nismo riješili. Već godinama trudim se napraviti takav sustav financiranja našeg Saveza u kojem će nama svaki ovakav rezultat predstavljati financijsko olakšanje, a nama je to još uvijek financijsko opterećenje jer obećali smo igračima premije koje za Savez nisu mali izdaci. Da su oni postali svjetski prvaci, Mađari bi dobili po 50 tisuća eura, Talijani deset puta više od nas, što je kod nas neodrživo pa mi kao Savez dajemo igračima i izborniku premije od po 95 tisuća kuna koje ove državne nagrade na neki način kompenziraju. 

Sandro Sukno ON JE NAJBOLJI Hrvatski heroj: Sada ću se posvetiti kćeri Nori, čuo sam je kako guguće

Hrvatski vaterpolski savez potroši na godinu 9-10 milijuna kuna od čega se oko pet milijuna namakne preko HOO-a, a oko tri milijuna od HEP-a, državne tvrtke koja je postala najveći sponzor hrvatskih reprezentacija jer pomaže i košarkaše, rukometaše i skijaše. 

– Sadašnje potrebe su nam 12-13 milijuna kuna, no preživljavamo s 9-10. Nama samo program za reprezentacije stoji više od pet milijuna kuna, od čega nam na seniorsku reprezentaciju, pripreme i putovanja, ode oko dva milijuna kuna i još po 600-800 tisuća za tri muške i jednu žensku selekciju – objašnjava Bukić rashodovnu stranu i priznaje: 

– HVS živi od državnog novca koji dobijemo preko HOO-a i od HEP-a, jer su nas, s vremenom, Janaf, Plinacro, Croatia osiguranje i Ina srezali na nulu. Nažalost, sustav financiranja nije potpuno definiran pa puno toga ovisi hoćemo li ja, predsjednik ili netko od članova Upravnog odbora naći sponzore po privatnoj liniji.  

SJAJAN DOČEK Zlato je stiglo kući! Hrvatska dočekala svjetske prvake u vaterpolu Srbija Na ceremoniji Poraz od Hrvata još boli: Srpski vaterpolisti skinuli brončane medalje Doček za prvake Tucak: Najljepše je kad te ovako dočeka tvoj narod
Koronavirus
DRUŠTVENI UTJECAJ VIRUSA
10 načina na koje će pandemija promijeniti ljude i čovječanstvo
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • Avatar dalmos Zadar
  dalmos Zadar:

  Prijatelju dragi Svedska nedaje ni jedne kune ni u jednom sportu,eto toliko o premijama.

 • miso:

  45 tisuća kuna je neki novac. ... A što bi rekao čovjek koji je 45 godina radio i dobio 10 tisća kuna otpremninu, koju su mu oduzeli, jer je krivo optužen, što je prije mjesec dana pravomoćno potvrđeno, a tih ... prikaži još! 10 tisuća nema više mogućnosti povratiti. ... Oj Hrvatsko i Bogu si teška!

 • kapunjohan:

  Slažem se nije to neki veliki novac koji daje država ali i to što dodaje savez, vjerovatno najvećim dijelim isto dolazi iz državni sredstava. Nagrade su u korelaciji sa financijama država ali ima mnogo udruga i pojedinaca koji neopravdano primaju ... prikaži još! državni novc kao napr. neki pjevači /koji zarađuji mnogo što ,,bijelo,, što ,,crno,/ i td. a država im daje neke plaće- potpuno neopravdano. Kad bi bilo više odgovornosti u trošenju bilo bi dovoljno za sve one kojima bi po poštenim kriterijima pripadali.,