Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV NOGOMETAŠ GODINE

Legendarni Mlinka smatra: Sve što je mogao, Majer je u ovoj godini napravio

Zagreb: Dinamo osnovao humanitarnu zakladu “Nema predaje”
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
30.12.2021.
u 07:00

Nogomet nam je sve bolji, ali tužno je što nemamo infrastrukturu, nemamo dobre stadione, a reprezentacija kamp, kaže Marko Mlinarić

Nije nimalo lako izabrati deset najboljih u jednoj godini, pogotovu kad je o našem nogometu riječ jer doista je "ponuda" ogromna. I sreća je što je tako, to znači da imamo puno kvalitetnih igrača, igrača koji su u godini na izmaku ostvarili sjajne rezultate u svojim momčadima, odigrali važne uloge. Stoga, kad smo legendarnom igraču Dinama i osvajaču Večernjakove nagrade za nogometaša godine Marku Mlinariću rekli da izabere svojih deset, prilično se namučio.

– Teško je to, stvarno je puno igrača zaslužilo svoje mjesto na tom popisu. Malo sam skicirao i mogu reći da mi je prvom mjestu Lovro Majer, imam dosta i ostalih posloženih, ali dajte mi još malo vremena – kazao nam je Mlinka i nakon "time-outa" dao nam svojih deset najboljih. I da, na vrhu mu je Lovro Majer, bivši igrač Dinama, koji sada igra u francuskom Rennesu.

Luka je i dalje fenomen

– Stvarno je imao izvanrednu godinu, s Dinamom je osvojio duplu krunu, odlično igrao u Europi, pa za mladu reprezentaciju, došao i do A vrste te ostvario veliki transfer u Rennes gdje je odmah odlično krenuo – kazao je Mlinarić.

Mlinka je i sam igrao u Francuskoj, znao koliko je to zahtjevna liga, no Majer se i tamo odlično snašao. Nije baš često da novi igrač, tome još i prilično mlad u tako teškoj ligi odmah izbori svoje mjesto i krene sa sjajnim partijama.

– Pratim francusku ligu i tamo doista nije lako igrati. No Majer je odličan igrač, došao je nakon odličnih partija iz Dinama i očito je pun samopouzdanja stigao u novu sredinu. Dobio je u povjerenje trenera što je jako važno. Uživao sam gledajući Lovru i u Dinamu, a i sada u Rennesu, pogotovu mi je bilo lijepo gledati kad je dobio ovacije cijelog stadiona nakon utakmice s Lyonom, kad je izlazio iz igre svi su ustali, pljeskali mu, dobio je krasne ovacije pa mu je trener čestitao, igrači koji su bili na klupi također su ustali da bi pozdravili tu odličnu partiju. Nastavio je igrati kao i u Dinamu, a znamo kako ima dobru lijevu nogu, udarac, ideju, zna odigrati pravi pas.

Rennes je pomalo iznenađenje, prošle sezone su izborili Europu, a sad su blizu toga da izbore i mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

– Riječ je o dobroj momčadi iako nema nekakvih velikih, zvučnih zvijezda. Imali su mladog Camavingu kojeg su prodali u madridski Real, on im je bio najveća zvijezda. No očito imaju dobrog trenera (Bruno Genesio, nap.a.) i znaju što rade – kazao je Mlinarić o Majeru i Rennesu.

Iza 23-godišnjeg Zagrepčanina Mlinka je stavio iskusne i davno potvrđene reprezentativce, nevjerojatnog Luku Modrića i sjajnog Marcela Brozovića.

– O Luki se više nema ništa novoga za reći, on je fenomen kojem se svi možemo neprestano diviti, njegove igre u Realu su sjajne, a reprezentacija mi je nezamisliva bez njega. Malo ga doziraju u Realu, što je i dobro iako vidimo da ima snage i moći za neprestano igranje. Kad god igra, među najboljima je na terenu. A mi se samo možemo moliti Bogu da ga zdravlje i dalje služi i da ga možemo što dulje gledati i uživati. Brozović je fenomenalan na poziciji koju igra, i u Interu i u reprezentaciji. Znamo koliko može, njegova uloga je daleko više od trke, on sjajno zatvara, a onda odlično distribuira loptu. I puno puta dolazi u završnicu, ima odličan udarac.

No vidjet ćemo hoćemo li ga i u sljedećoj sezoni gledati u Interu, malo se otegnulo to potpisivanje novog ugovora s talijanskim klubom.

– Čitao sam, ali ne uzbuđujem se zbog toga jer Broz, ako i ode, može igrati bilo gdje, u svakom klubu jer ima kvalitetu za bilo koji klub na svijetu, a to je sve pokazao i u ovoj godini.

Nakon tri majstora koji sad haraju europskim travnjacima, Mlinarić se okrenuo našoj ligi i visoko pozicionirao dva rivala, igrače Dinama i Hajduka, Brunu Petkovića i Marka Livaju, te dodao još jednog igrača Dinama, Mislava Oršića.

– Petko možda u jesenskom dijelu sezone nije briljirao, ali nemojmo zaboraviti prvi dio godine kada je bio odličan. Uzeo je s Dinamom duplu krunu i u tome je bio strašno važan kotač plavih. On je sjajan napadač, nevjerojatnih individualnih kvaliteta i to je pokazivao i u ovoj godini. Možda nije klasični strijelac, ali Dinamu je jako puno značio, nerijetko je bio "mantinela", upošljavao suigrače, znao čuvati loptu kada je trebalo, hrvao se sa suparničkim igračima. Nemojmo zaboraviti koliko je bio dobar i u Europi, kada je Dinamo bio u četvrtfinalu Europske lige. Livaja je u prvom dijelu godine bio vrlo dobar u Hajduku, a u drugom dijelu godine, u ovoj novoj sezoni doslovno je eksplodirao i Hajduk mi je bez njega nezamisliv. U Splitu mogu samo moliti Boga da im se ne ozlijedi. To je igrač koji radi razliku, on dribla, zabija, asistira, razigrava. Ma dovoljno je reći da radi razliku i sve sam rekao. A Oršić je bio fenomenalan, uz trofeje u Dinamu jedan je od najzaslužnijih što je Dinamo nakon generacije 1967. otišao u europsko proljeće, pa onda i sad igra sjajno, čovjek koji je srušio Tottenham. Bilo je malo oscilacija u igri ove jeseni, a sad je pred kraj opet zaigrao sjajno, opet kao dešnjak na lijevom krilu radi velike stvari.

Soccer Football - Ligue 1 - Lorient v Stade Rennes - Stade du Moustoir, Lorient, France - November 28, 2021 Stade Rennes' Lovro Majer during the warm up before the match REUTERS/Stephane Mahe Photo: STEPHANE MAHE/REUTERS
Foto: STEPHANE MAHE/REUTERS

Nakon dva igrača koja su itekako upečatljiva u Italiji, Mario Pašalić u Atalanti i Ivan Perišić u Interu, dva su mjesta dobili domaći vratari i reprezentativci, Dominik Livaković i Ivica Ivušić.

– Livaković je izuzetno zaslužan za uspjehe Dinama, pogotovu u Europi, branio je odlično i za reprezentaciju. Ne sviđa mi se što je u dvije utakmice maknut s gola reprezentacije, nije mu se to trebalo napraviti, nije zaslužio takav tretman. No on je i dalje u formi, odlično brani u Dinamu i vjerujem da će tako ubuduće biti i u reprezentaciji. Ivušić je zaslužio mjesto na popisu deset najboljih, da nije njega, ne bi Osijek u prošloj sezoni tako dugo držao korak s Dinamom, ne bi ni u ovoj sezoni bio tako uspješan bez njega, a u dvije utakmice u kojima je branio za reprezentaciju pokazao je o kako je kvalitetnom golmanu riječ. Tu još imamo i sjajnog Grbića, Hrvatska se zbog vratara ne treba brinuti – objasnio je Marko Mlinarić i dodao:

Hvala i Marinu Čiliću

– Strašno mi je žao što na popisu nisam uspio naći mjesta za Joška Gvardiola, Jakića, Kovačića, Pavičića, Murića, Škorića. Ma ima još sjajnih igrača koji su zaslužili biti među najboljima jer su igrali odlično. No izbori jesu nekakav subjektivan stav, a moraš odabrati samo njih deset.

Legendarni Mlinka uživa u našoj ligi, ali ima i nekih zamjerki na ono što prati naš nogomet.

– Prvenstvo nam je odlično, zanimljivo, stvarno ima puno jako dobih utakmica, igra se dobar nogomet. Imamo puno talenta, ali meni nije jasno da zemlja koja je bila treća, pa onda i druga na svijetu ima tako lošu nogometnu infrastrukturu, pa mi nemamo pravi stadion, glavni grad nema ni približno odgovarajući stadion. Naša reprezentacija, za razliku od svih ostalih, nema svoj kamp. Vidim da je nešto premijer govorio o tome, ma stalno se govori o tome, ali ništa se ne poduzima i to me žalosti. I nije tu samo riječ o nogometu već o sportu općenito, a sport nam tako puno daje. Ne zanima me politika, ali opcija koja je na vlasti za to se mora pobrinuti.

Ono što ga veseli jest naša reprezentacija.

– Naravno da sam zadovoljan, ponovno smo izborili Svjetsko prvenstvo, dobili smo neke nove igrače, očito je da imamo talent. Iskreno, uopće neću o očekivanjima na SP-u. Bili smo treći, pa drugi na svijetu i za mene, dok sam živ, Hrvatska sa svoja četiri milijuna stanovnika ne mora više ništa napraviti. Eto, tako i Marin Čilić, znao nas je nervirati s tenisom, ali čovjek je toliko toga napravio, i on nas je kao i nogometaši i brojni sportaši uveseljavao, nama malim, običnim ljudima pred TV ekranima užitak je vidjeti takve uspjehe – zaključio je Mlinka.

OSOBNI KARTON:

Marko Mlinarić rođen je 1. rujna 1960. godine u Zagrebu. Dovoljno je reći Mlinka i svi će znati o kome je riječ. Nogometni virtuoz kojeg smo mi malo stariji imali prilike gledati uživo i uživati u njegovim partijama.

Devet je godina igrao u Dinamu, od 1978. godine sve do 1987., a kasnije se i vratio i još jednu sezonu odigrao u tadašnjoj Croatiji. S Dinamom je osvojio dva kupa bivše države, 1980. i 1983. godine, ali zacijelo ga se naviše pamti po 1982. godini kada je bio neizostavni dio legendarne generacije koja je nakon 24 godine stanke osvojila naslov prvaka Jugoslavije.

Nakon što je otišao iz Dinama, igrao je u Francuskoj, u Auxerreu i Cannesu, potom se vratio u Hrvatsku, igrao za Segestu, a onda ponovno za plave kada je u Maksimiru u sezoni 1995./96. osvojio duplu krunu.

Za reprezentaciju bivše države igrao je 17 puta, a jednom je igrao i za Hrvatsku, i to u onoj prvoj utakmici protiv SAD-a u Maksimiru 1990. godine kada je u pobjedi 2:1 proglašen igračem utakmice. U izboru Večernjeg lista 1987. godine proglašen je najboljim igračem godine. Danas je trener u omladinskoj školi Dinama.

Mlinkinih deset

1. Lovro Majer (Dinamo, Rennes)       10 bodova

2. Luka Modrić (Real Madrid)       9

3. Marcelo Brozović (Inter)       8

4. Bruno Petković (Dinamo)       7

5. Marko Livaja (Hajduk)       6

6. Mislav Oršić (Dinamo)       5

7. Mario Pašalić (Atalanta)       4

8. Ivan Perišić (Inter)       3

9. Dominik Livaković (Dinamo)       2

10. Ivica Ivušić (Osijek)       1

VIDEO: Revijalna utakmica za Cicu i Popa

Komentara 1

VK
vječni krojf
10:33 30.12.2021.

Mlinka ,ali ne uvrstiti Joška Gvardiola među 10 najboljih je veliku previd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije