Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Kinezi žele kupiti Dinamo! U početku bi ostavili Mamićeve ljude u klubu

Novi vlasnik u prijelaznom bi razdoblju Zdravku Mamiću ponudio poziciju savjetnika ili menadžera! To je s poslovnog aspekta očekivano s obzirom na povezanost Mamića i igrača Dinama.
03. svibnja 2018. u 10:26 90 komentara 19324 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

Nogometni klub Dinamo uskoro će, izgledno je, završiti u vlasništvu bogatog Kineza! Vijest je to koja se ovih dana širi sportskim i poduzetničkim krugovima, ne samo u Zagrebu, stigla je i do Njemačke. I to je dokaz da se nešto ozbiljno kuha oko pretvorbe Dinama, koji očito neće još dugo djelovati kao udruga građana.

hrvati kod ramadanija Albanski menadžer osvaja hrvatske reprezentativce! Jači je i od Mamićevog tabora

Navodno je riječ o bogatoj kineskoj grupaciji, a znakovito je i da je Dinamova delegacija prije sedam mjeseci u Kini potpisala suradnju s Chengdu Sports Industry. Ta suradnja uključuje prenošenje znanja nogometne škole GNK Dinamo otvaranjem nogometnih kampova u Kini, sudjelovanjem Dinamove nogometne škole na turnirima mlađih uzrasta u Kini te dolazak kineskih igrača na turnire i u kampove u Hrvatsku. No, osim Chengdu Sportsa očito ima još Kineza koji su spremni uložiti u Dinamo, i to velik novac u privatizaciju kluba.

Elaborat još na čekanju

Novi vlasnik u prijelaznom bi razdoblju Zdravku Mamiću ponudio poziciju savjetnika ili menadžera! To je s poslovnog aspekta očekivano s obzirom na povezanost Mamića i igrača Dinama. Investitor bi uz novac za kupnju Dinama bio spreman i na znatnu dokapitalizaciju kluba jer želi snažan i financijski neopterećen klub.

Max na eks Dinamo za Europu mora u hitni šoping!

A kako bi uopće tekla privatizacija? Prema elaboratu koji je Dinamo pripremio zajedno s revizorskom kućom Price Waterhouse, temeljni kapital Dinama je oko 210 milijuna kuna, i toliko bi bila okvirna cijena kluba. No, elaborat je trenutačno na čekanju. Naime, u veljači ove godine predan je Središnjem državnom uredu za šport, ali tamošnje povjerenstvo nije ga prihvatilo jer smatra da elaborat nije usklađen sa Zakonom o sportu.

Znakovito je da se ljudima iz Dinama jako žuri da se elaborat prihvati, možda i zbog spomenutog interesa stranih investitora. A kada povjerenstvo konačno prihvati elaborat, proces privatizacije prolazio bi kroz četiri faze.

Mario Budimir STASITI SINJANIN Novo pojačanje Dinama zabija lakoćom Eduarda, a otkrio nam je idola

U prvom krugu dionice se nude jedinicama lokalne samouprave, u ovom slučaju to je Grad Zagreb. I treba odmah reći da Grad sigurno neće kupiti vlasnički paket dionica, može se pretpostaviti da neće kupiti ništa, možda tek nešto simbolično, reda radi.

U drugom krugu dionice mogu kupiti članovi kluba u jednakim omjerima.

U trećem krugu pravo kupnje imaju članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu, a razmjerno svojoj uplati u drugom krugu. I ako ni tada sve dionice ne budu prodane, slijedi četvrti krug u kojem svi imaju pravo kupiti dionice.

1 / 6
Zdravko Mamić došao na sud s vrećicama u kojima su navodno dokazni materijali

Dionice će biti na tržištu i moći će ih svatko kupiti. Ako ni tada ne bude uspjela prodaja dionica, u tom slučaju Dinamo će ostati udruga građana. No, taj je scenarij gotovo nemoguć.

Da je privatizacija vrlo izgledna potvrdio je potkraj prosinca i direktor maksimirskog kluba Tomislava Svetina, koji je na sjednici Skupštine kluba jasno naglasio: “Siguran sam da ćemo imati ozbiljne kupce”.

No, tada je malo tko mislio da će kupci doći s istoka, već se pretpostavljalo da će Zdravko Mamić uz pomoć svojih ljudi kupiti Dinamo. Ali, stvari su se očito promijenile, i Kinezi bi uskoro mogli preuzeti najveći zagrebački klub.

Mario Budimir Stigao u maksimir Dinamo potvrdio novo pojačanje: 'Iskustvom i znanjem mogu pomoći!'

Osim kineskog interesa, ovih dana pojavljivale su se informacije da je za ulaganje u Dinamo zainteresirana i turska Dogus grupa, no iz te velike turske korporacije jučer su nam demantirali te špekulacije te su istaknuli da ta akvizicija nikada nije bila na stolu.

Filipinac iz luke Rijeka

Inače, Dogus grupa jako puno ulaže u sport, ali uglavnom u košarku (glavni su sponzor košarkaške Eurolige te nekih klubova), te u regate što je u skladu s poslovnom politikom kompanije.

Kao potencijalni investitor u Dinamo spominjan je i treći po bogatstvu Filipinac Enrique Razon, koji je posljednjih godina uložio velik novac u terminal riječke luke.

No, izgleda da su za Dinamo ipak zainteresirani samo Kinezi, koji su poznati po tome da posljednjih godina ulažu i transferiraju velik novac u europski nogomet. Tako su kineski ulagači većinski vlasnici Milana, Lyona, West Bromwich Albiona, a velik novac uložili su i u madridski Atletico, Inter, Granadu, Nicu, prije toga u Manchester City...

Odlazi iz Dinama Borna Sosa odletio na potpis u Njemačku, u zrakoplovu i Mamić! Mario Budimir Maksimir Novo Dinamovo pojačanje: Sve izgleda kao filmska priča Dinamovi navijači Vjerni plavima Iznenadili ste nas! Ovo su nevjerojatni trenuci Dinamovih navijača
PROGOVORILA O TRUDNOĆI
Ella Dvornik: 'Rekli su mi da se brzo spakiram, završila sam na hitnom carskom'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • mlijeko:

    Evo prilike svima onima koji hoće preuzeti Dinamo da to učine na lagan način. Učlane su u klub i kupe dionice. I tada BBB i razne udruge neće moći reći da nisu mogli uzeti Dinamo pod svoje.

  • Nordovest:

    Hahahaha, sad će odmah u nedjelju Šimić, Čosić, Đulvat odjuriti u Split na savjetovanje, kako spriječiti da Kinezi kupe Dinamo, možda skupe i neke potpise od bilih "BBB" pod parolom "Dinamo to smo mi" . Dobro išli bi ionako, Đurđevdan ... prikaži još! je pa je okupljanje.

  • petrolio:

    dinamo se MORA privatizirati i kamo sreće da to budu lovatori poput ovih iz kine koji žele stvoriti jak klub radi svoje promocije...vidimo što je napravio matesich sa red bullom salzburg i leipzig i nešto slično mogli bismo vidjeti i ... prikaži još!i ovdje. osim toga, dinamo napokon ne bi morao prodavati svoje mlade dragulje za sitnu lovu da bi preživio nego bi npr. sosu mogao prodati za 2 godine za cijenu 20-39 mil.EUR, a ne za ovih skromnih 8 mili.EUR! isto i sa čorićem itd.