Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legende mu se dive

Imamo li novog Duvnjaka? Goluža tvrdi: Taj dečko je pravo bogatstvo, a potez iza leđa je bio - čudo!

storyeditor/2022-01-18/PXL_170122_91522421.jpg
19.01.2022.
u 07:00

Svi rukometni stručnjaci slažu se da je Hrvatska u Tinu Lučinu dobila novu zvijezdu, igrača koji igra u oba pravca i na sve tri vanjske pozicije. Tin je na tri utakmice u skupini prvog kruga postigao 14 pogodaka, a na posljednje dvije imao je samo po jedan promašaj

Tin Lučin je novi Blaženko Lacković, Tin Lučin je novi Domagoj Duvnjak – na sve strane pljušte komentari na igru našeg 22-godišnjeg reprezentativca. U njegovim godinama Duvnjak je već odigrao dva Svjetska i dva Europska prvenstva, osvojio tri srebra, igrao u tri finala na velikim rukometnim natjecanjima. Blaženko Lacković pak u njegovim godinama nije još bio u reprezentaciji, debitirao je u 23. godini kada smo osvojili svjetsko zlato u Portugalu.

Leon pun pogodak

– Gode meni sve te usporedbe, ali daleko sam još od toga da postanem igrač kakvi su bili Lacković i Duvnjak. Ne znam čemu usporedbe s Lackovićem kada je on bio klasični šuter sa sjajnim skok-šutom, a ja to nemam. U redu, Duvnjak igra slično, obojica igramo na mjestu srednjeg i lijevog vanjskog pa možda ima nekog smisla uspoređivati – rekao je Lučin.

Još je jedan naš igrač sličnih karakteristika kao Tin Lučin – Slavko Goluža. Nekadašnji kapetan hrvatske reprezentacije u njegovim je godinama već bio prvotimac Zagreba, a kako hrvatska reprezentacija još nije igrala na velikim natjecanjima, Goluža je tek s 23 godine osvojio prvu medalju. Goluža je igrao kao srednji i lijevi vanjski, ali je poput Lučina bio i sjajan u obrani.

– Pratim Tina još iz vremena kada je igrao za kadete Kozale koji su u Umagu postali prvaci Hrvatske. Igrao je s Halilom Jaganjcem. Pratio sam ga i kasnije u karijeri, a jedan od najboljih poteza bio mu je odlazak u Leon, kod trenera Cadenasa. Od tog trenera jako je puno naučio, on ga je znao čekati i kad mu je išlo loše. Pratio sam dosta Ademar jer sam kao trener Tatrana bio s njima u skupini i pogledao sam sve njihove utakmice u skupini. Znalo se dogoditi da Lučin briljantno odigra jednu utakmicu, a drugu znatno slabije. No Cadenas ga je stalno ohrabrivao i tako mu podigao samopouzdanje. Na kraju krajeva Cadenas mu je dao potpunu slobodu u igri – istaknuo je Goluža, koji se ovih dana gotovo nikome ne javlja. Kaže, odmara se u Metkoviću.

– Jako je važno to što Tin jako dobro razumije igru i racionalno troši lopte u napadu. On nije tip igrača koji će šutirati na prvu, bez razmišljanja. Ne, on čeka pravu priliku. Vidjeli ste protiv Ukrajine da nije sve samo u putu, imao je nekoliko sjajnih dodavanja, a ona iza leđa za Marića je čudo. To ne može bilo koji igrač. Pravo je bogatstvo kad trener ima u momčadi igrača koji može igrati sva tri mjesta u vanjskoj liniji, a k tome još u obrani na pozicijama dva i tri, koje su jako bitne, bilo u 6-0 ili 5-1 obrani. Od ove sezone je u Wisli gdje je već sada postao prvi njihov igrač. Igra zapaženu ulogu i trener poljske momčadi također mu daje potpunu slobodu. Vjerujem da će se nakon ovog europskog prvenstva naći puno zainteresiranih klubova koji bi ga rado željeli vidjeti u svojoj momčadi – poručio je Goluža.

Jedan od onih koji mu je bio trener je Valter Matošević, proslavljeni hrvatski vratar.

– Trenirao sam ga neke četiri godine, znao sam da je klasa. Kad je Zamet igrao u Kupu EHF-a, s njim smo pobijedili Bukurešt i Créteil i ispali od Melsungena. Već je tad igrao i u napadu i u obrani, u dva smjera, mogao je i može igrati halfa, trojku i četvorku, mogao je i može sve. Bolje kombinacije nema, igrač za dva smjera, igrač koji preuzima odgovornost i nema respekta. To je pokazao posebno s Francuzima – priča Valter.

U Zagrebu se nije nametnuo

Kao jedan od ključnih igrača kadetske reprezentacije koja je osvojila srebro na Europskom prvenstvu došao je u sezoni 2017./2018. u Zagreb. Trener zagrebaša bio je pokojni Zlatko Saračević, a njegov pomoćnik bio je Andrija Nikolić, danas trener Gorice.

– Teško je prisjetiti se svih detalja, ali mislim da se Tin jednostavno nije snašao u momčadi u kojoj su bili sve redom stariji igrači. Braća Valčić, Vori, Horvat, Bičanić, a na mjestu srednjeg vanjskog igrao je Domagoj Pavlović. Bio je to veliki šok dečku od 18 godina koji je iz Zameta došao u puno veći klub, klub koji igra Ligu prvaka. Možda smo mu trebali dati malo više povjerenja, ne znam, ali i on sam nekako se nije previše nametao. Srećom, pronašao je drugi put i danas je blizu svjetske klase igrača – rekao je Andrija Nikolić.

Komentara 5

VO
Volimrukomet
21:15 20.01.2022.

Nek on bude to što je. Polako previše ste ga brzo podigli. A u suštini tko je Duvnjak u Repki? U Kielu je to drugačiji igrač.

RI
ribaribigrizerep
08:21 19.01.2022.

ma rukomet (aktivno, kako bog zapovijeda) igra 12-ak zemalja u svijetu. OK, dobro, dobro, 13. Ostali koji dođu na turnire su statisti. Nebitan sport. Sve rečeno vrijedi i za vaterpolo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije