Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNA SERIJA

Hrvatska nikad nije slavila u nokaut fazi Eura! Španjolci su nam bili četvrti protivnik

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Španjolska
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
29.06.2021.
u 07:00

Četiri puta je igrala utakmicu drugog kruga i četiri puta ispala pri čemu dva puta u četvrtfinalu, a dva puta u osmini finala. Jednom smo poraženi u 90 minuta, dva puta nakon produžetaka, a jednom nakon izvođenja jedanaesteraca.

Hrvatska nogometna reprezentacija niti u svom četvrtom pokušaju nije upisala pobjedu u nokaut fazi natjecanja na europskim prvenstvima.

Do utakmice protiv Španjolske, hrvatska vrsta na europskim prvenstvima nikada nije pobijedila u prvoj utakmici u nokaut fazi natjecanja. Nažalost, to nije uspjela niti ovog puta.

Četiri puta je igrala utakmicu drugog kruga i četiri puta ispala pri čemu dva puta u četvrtfinalu, a dva puta u osmini finala. Jednom smo poraženi u 90 minuta, dva puta nakon produžetaka, a jednom nakon izvođenja jedanaesteraca.

Na premijernom EP-u 1996. u Engleskoj vatreni su prošli skupinu, a potom u četvrtfinalu izgubili od kasnije europskog prvaka Njemačke sa 1-2.

"Elf" je uz "poguranac" švedskog suca Leifa Sundella pobijedio golovima Jurgena Klinsmann (20-11m) i Matthiasa Sammera (59), dok je za momčad koju je vodio Miroslav Blažević zabio Davor Šuker (51).

Četiri godine kasnije Hrvatska nije nastupila na Euru u Belgiji i Nizozemskoj, dok je u Portugalu 2004. ekipa koju je vodio Otto Barić zapela u skupini osvojivši treće mjesto iza Francuske i Engleske, a ispred Švicarske.

Novi nastup na najvećem natjecanju Starog kontinenta uslijedio je u Austriji i Švicarskoj 2008. godine.

Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića s tri pobjede prošla skupinu, a potom u šokantnom ogledu ispala od Turske u četvrtfinalu nakon izvođenja kaznenih udaraca.

Bio je to dvoboj u kojem je hrvatska reprezentacija povela u 119. minuti utakmice golom Ivana Klasnića, no samo minutu kasnije ukazao se Semih Senturk izjednačivši na 1-1. Prilikom izvođenja jedanaesterca Turska je slavila pored šokiranih Hrvata, a tragičari su postali Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić.

Na EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini ponovo nismo prošli skupinu. Hrvatska je pod Bilićevim vodstvom, zauzela treće mjesto u skupini iza Španjolske i Italije, kasnijeg prvaka i doprvaka.

Treći put skupinu smo prošli na posljednjem EP-u 2016. u Francuskoj pod vodstvom izbornika Ante Čačića.

Nažalost, još jednom smo zapeli u prvoj utakmici runde na ispadanje, ovoga puta je to bila osmina finala jer je EP proširen na 24 reprezentacije.

Osmina finala je donijela ogled protiv Portugala, a nakon dramatičnih 120 minuta slavili su Cristiano Ronaldo i društvo. Pogodak odluke zabio je Quaresma u 117. minuti. Portugal je potom preko Poljske, Walesa i Francuske stigao do europskog naslova.

Nažalost, niti četvrti pokušaj nije bio uspješan. U ludoj utakmici Španjolska je pobijedila Hrvartsku sa 5-3 izborivši plasman u četvrtfinale.

UTAKMICE HRVATSKE REPREZENTACIJE U NOKAUT FAZI EURA
1996. Engleska: Hrvatska - Njemačka 1-2 -četvrtfinale
2008. Austrija/Švicarska: Hrvatska - Turska 1-3 11m (1-1) - četvrtfinale
2016. Francuska: Hrvatska - Portugal 0-1 (prod.) - osmina finala
2020. EURO: Hrvatska - Španjolska 3-5 (prod) - osmina finala

>> Pogledajte kako je Marko Krnjić prokomentirao ispadanje Hrvatske

Ključne riječi

Komentara 2

IS
istina00
08:08 29.06.2021.

da smo na kupi imali bjelicu ili prosinečkog, prošli bismo 100%! dalić je loš izbornik i trener i sad vidimo da je rusija bila čisti splet okolnosti i sreće! od rusije do danas nanizao je čitave serije teških poraza dokazujući da mora što prije otići, dapače odmah!!!!

KO
konoplja
07:22 29.06.2021.

Od posljednjih 16 utakmica imamo 13 poraza i tu je statistika jasna! Daliću ti si trener za treću ligu, zamislite samo da je bio Bjelica ili Kek, da li ste primijetili što oni rade od malih momčadi poput Rijeke i Osijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije