Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE ŠANSE

Hrvatska je to napravila u tišini, ali nam sada slijedi borba sa Srbijom

21.10.2018.
u 16:55

Na svim dosadašnjim natjecanjima zaradili smo malo ili bili na nuli, kao što je to bio slučaj 2009. kada smo bili domaćini Svjetskog prvenstva rukometaša

Nekako u miru i tišini Hrvatski rukometni savez poslao je Svjetskom rukometnom savezu kandidaturu za domaćisntvo Svjetskog rukometnog prvenstva koje će se održati 2025. godine.

– Pa nije točno da se nije znalo da ćemo se kandidirati, samo se o tome nije naveliko pisalo. Mislim da imamo velike šanse da dobijemo domaćinstvo jer ne vjerujem da će proći trojna organizacija Danske, Norveške i Švicarske zato što su Danci jedni od domaćina SP-a sljedeće godine. Možda će puno ozbiljniji kandidat biti Srbija koja je uspješno organizirala Europsko prvenstvo rukometaša 2012., ali i Svjetsko prvenstvo rukometašica 2013. godine – rekao je Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza.

Kako to da smo se odlučili za još jednu kandidaturu? Hrvatska je dosad bila domaćin dvaju europskih prvenstava i jednom svjetskog za rukometaše te jednog svjetskog i jednog europskog za rukometašice. Naravno, riječ je o seniorskim natjecanjima.

Imamo godinama uigran tim

– Mislim da je došlo vrijeme da nešto i zaradimo od domaćinstva. Jer za razliku od 2009., marketing je puno napredovao i može se jako puno zaraditi, ne samo od TV prava nego i od koječega drugog – istaknuo je predsjednik HRS-a.

Na svim dosadašnjim natjecanjima zaradili smo malo ili bili na nuli, kao što je to bio slučaj 2009. kada smo bili domaćini Svjetskog prvenstva rukometaša. Ali, zbog SP-a 2009. Hrvatska je dobila niz novih dvorana – u Osijeku, Varaždinu, Splitu, Zagrebu i Poreču. Rezultatski smo kao domaćini najbolje prošli 2009. kada smo osvojili srebro. Najviše su nas razočarale rukometašice koje na SP-u 2003. nisu prošle skupinu, kao što nisu prošle prvi krug na EP-u 2016. godine.

– Naša je velika prednost što imamo gotove dvorane koje zadovoljavaju sve kriterije IHF-a. I ono što je još važnije, imamo uigrati tim koji već zatvorenih očiju može organizirati bilo koje veliko rukometno natjecanje. I, na kraju krajeva, uvijek smo se pokazali kao sjajni domaćini i uvijek bismo dobili pohvale EHF-a i IHF-a – istaknuo je Grahovac.

Imate li garanciju države za financijsku pomoć?

– To nam zasad nije trebalo za kandidaturu, ali kada se približi datum objave domaćinstva, to ćemo morati priložiti. Ne vidim da bi bilo nekih velikih problema – istaknuo je Grahovac.

Postoji li mogućnost da kao domaćini 2025. sagradimo još koju dvoranu, možda u nekom manjem gradu?

– Uvijek postoji mogućnost za to, no nama je prvi cilj da Zagreb dobije rukometnu dvoranu, rukometni dom u kojem bi trenirale sve reprezentativne selekcije. To su nam obećali još 2009. godine, ali zasad ništa od toga – zaključio je Grahovac.

Hrvatska je prva zemlja koja je dvaput dobila domaćin Europskog prvenstva. Ako dobije Svjetsko prvenstvo, Hrvatska bi se po broju domaćinstva izjednačila s Danskom, Češkom i Egiptom. Po broju domaćinstva SP-u, koje se igra od 1954. godine, prednjači Njemačka koja je šest puta ugostila najbolje rukometaše. Švedska je to učinila četiri puta, a Francuska je domaćin bila tri puta.

Vrhunac za Jaganjca i ostale

A hoće li hrvatski rukometaši za sedam godina biti konkurenti za medalju? Na tom SP-u glavni nositelji naše igre trebali bi biti igrači generacije ‘98. koja je 2012. osvojila kadetsko srebro na Europskom prvenstvu. Iz te generacije već su danas u seniorskoj reprezentaciji Halil Jaganjac i Ivan Martinović. U toj generaciji danas Šarac igra sjajno u Celju, Miličević je u Metalurgu, Lučin nakon neuspješne epizode u PPD Zagrebu trenutačno igra u Zametu, a Bahtijarević je član PPD Zagreba na posudbi u Gorici. Članovi Zagreba su i J. Vekić i Vistorop. Njima će se sigurno priključiti i neki igrači koji će biti u tridesetima, poput Cindrića, Vrankovića, Mihića, Mamića, Pavlovića, Šebetića, Š. Ivića, a u naponu snage bit će Mandić i Šipić. No, ima još zanimljivijih igrača koji bi za sedam godina trebali puno napredovati u karijeri, i to generacija 2000. godišta. Kao prvi vratar nameće seFilip Ivić koji će imati 33 godine.

Sigurno je samo da će biti teško očekivati Linu Červara na klupi Hrvatske. On je kao izbornik iskusio dva domaćinstva, SP-a 2009. i EP-a 2018. godine. U dva domaćinstva jedna medalja i nije tako loš omjer. Izbornik 2025. godine mogao bi biti netko od današnjih mladih trenera poput Slavka Goluže ili Hrvoja Horvata. Obojici za sada ide dobro u klubovima Tatranu i Nexeu. Obojica su već bila i u stručnom stožeru hrvatske reprezentacije.

Komentara 4

VK
VKSS
19:03 21.10.2018.

Pa kako da i zaradimo dok se svi namire..

DI
Direkt
17:28 21.10.2018.

Čitaj ne lupetaj. Od teksta si uočio samo srbiju, kompleksašu.

KO
kokolo67
17:20 21.10.2018.

srbija uspješno organizirala ep 2012??? , ma u kojem je to filmu bilo??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije