Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cvjetićanin bira

Kao NBA skaut, više ne znate jeste li privremeno na putu ili kod kuće

12.01.2018.
u 21:21

- Ja sam svojih 10 bodova odlučio dati Dariju Šariću. Mlad je, pun energije, neumoljiv i otporan na sva krizna razdoblja u svom NBA klubu.

Deseti i posljednji član ocjenjivačke komisije za izbor košarkaša godine u 40. Večernjakovoj anketi nekadašnji je vrhunski branič europskog prvaka Cibone, a danas NBA skaut Danko Cvjetićanin (54).

Zapravo, bodovna utrka između dvojice naših najboljih košarkaša Bojana Bogdanovića i Darija Šarića toliko se zaoštrila da je, igrom slučaja, upravo Cvjetićanin taj koji je presudio. 

Bojana je pratio još u Europi

- Ja sam svojih 10 bodova odlučio dati Dariju Šariću. Mlad je, pun energije, neumoljiv i otporan na sva krizna razdoblja u svom NBA klubu. Ima neku unutarnju energiju koja ga uvijek vuče naprijed. On možda nije atlet, ali je vrlo čvrst igrač s jako dobrim osjećajem za skok. Uostalom, bio je i vrlo ozbiljan kandidat za NBA novaka godine.

1/6


Na Cvjetićaninovoj listi trostruki Večernjakov laureat Bojan Bogdanović je drugi pa mu pripada sedam bodova, a to je igrač kojeg je Cvjetićanin, kao skaut Brooklyn Netsa, intenzivno pratio još dok je igrao u Europi.


- Bojan je uhvatio neki svoj ritam i igra dosta rutinerski. Zna što može, a što ne može i u tome se stabilizirao. Našao je svoje mjesto kao igrač koji je opstao u NBA-u.


Na listi najbolje petorice košarkaša u 2017. godini još su dva NBA igrača, a obojica u najjačoj svjetskoj ligi još traže svoje mjesto pod suncem.


- Žižić je s odličnim statistikama otišao u Euroligu i na toj je razini igrao iznenađujuće dobro pa mi je tim više žao što u Clevelandu još nije dobio priliku. Uz priče da će ga razmijeniti, Hezonja je proživljavao teške trenutke, nakon čega je u nizu utakmica igrao solidno i dokazao da mu je mjesto u NBA košarci. Volio bih da taj mladić uspije jer živi za košarku. Između njih dvojice je Hrvoje Perić jer se ne mogu zatvarati oči pred činjenicom da je osvojio prvenstvo Italije, u čemu je imao značajnu ulogu.


Prvi ispod crte Cvjetićaninu su Popović, Simon te mladi NBA igrači Bender i Zubac.

Skaut već 19 godina

Negdašnji košarkaš Cibone već je punih 19 godina NBA skaut. Najprije u Sixersima (1998.- 2010.), a potom u Netsima.


- Moj prvi NBA draft i ulazak u takozvanu ratnu sobu bio je onaj kada je “draftiran” Dirk Nowitzki, a to je bilo 1998.


Za nekoga tko voli košarku, putovati svijetom i tražiti talente čini se najboljim poslom na svijetu.


- To je jedan od onih poslova u kojima radite ono što doista volite. No ako ste obiteljski čovjek, ima i negativne strane jer toliko putujete da više ne znate jeste li privremeno na putu ili ste privremeno kod kuće, a ja imam i kćer od četiri godine i sina od godinu dana. 


Sjajno se nosi s putovanjima.


- Godišnje sam na putu 130-140 dana, a svako ljeto popunjeno mi je prvenstvima mlađih uzrasta.


Do kojeg uzrasta se NBA skauti moraju “spuštati” u praćenju talenata?


- U Europi se može gledati od 16 nadalje. Uglavnom je to između 16 i 22 godine, no pratimo i slobodne igrače i one koji su već bili u nekim NBA klubovima pa su se odlučili za Europu.
Koje sve pojedinosti kao NBA skaut morate pratiti?


- Analiziram kakav je igrač imao razvojni put, kakvo mu je zaleđe, njegove mentalne karakteristike. Jako je važno saznati kakav je tko doista i zato je u našem poslu jako bitno ono što mi zovemo “intel”.

Cvjetićaninov izbor:

Dario Šarić (Philadelphia) 10

Bojan Bogdanović (Was./Indiana) 7

Ante Žižić ((Darüşşafaka/Cleveland) 5

Hrvoje Perić (Venezia) 3

Mario Hezonja (Orlando) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije