Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportska obitelj

Supruga Žana Tabaka: Našu djecu sam strogo odgajala

12.01.2018.
u 12:27

Gorana i Žan u Španjolskoj otvaraju ovo ljeto košarkašku akademiju Žan Tabak i tim povodom Gorana Tabak dala je intervju Fani Stipković

Proslavljeni hrvatski košarkaš Žan Tabak, član legendarne hrvatske košarkaške generacije koja je u Barceloni osvojila srebrnu olimpijsku medalju, sa suprugom Goranom ovog ljeta otvara košarkašku akademiju Žan Tabak u Madridu.

Ususret novom poslovnom pothvatu, Gorana Tabak dala je ekskluzivni intervju za portal Basketball.hr novinarki i prijateljici Fani Stipković u kojem je otkrila planove, razmišljanja o životu, ali i najteže trenutke kojih se i danas sjeća.

Posljednjih 16 godina ovaj splitski par živi u Madridu s troje djece – kćerima Ellom i Mar te sinom Lukom, danas jednim od najperspektivnijih hrvatskih mladih košarkaša. 

– Moj život je košarka. Velik dio obiteljskih fotografija vezan je upravo uz ovaj sport. Uz oca Ratu Tvrdića, za košarku sam bila vezana od malih nogu. Upravo na jednom od treninga Jugoplastike upoznala sam Žana. Još uvijek se sjećam cijele situacije, dresa koji je nosio, predstavljanja pred trenerom Igorom Karkovićem. Na upit Igora kako se zove, Žan je rekao svoje ime, no Igor je na saznanje da dolazi iz Biska prokomentirao – u Bisku nema Žana, ti si od danas Jozo. Tako je Žan postao i ostao Jozo među nama – otkrila je Gorana u razgovoru.

Uz srebrnu olimpijsku medalju iz Barcelone te brojne druge nagrade, Žan Tabak osvajač je i NBA lige s klubom Houston Rockets. Kao član hrvatske reprezentacije 1992. godine dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar". Nakon karijere u NBA ligi igrao je u turskom Fenerbahçeu, dok je karijeru završio u španjolskoj Unicaja Malagi. Tri godine proveo je na mjestu pomoćnog trenera Real Madrida.

Njegovo veliko košarkaško znanje zasigurno će biti od velike koristi polaznicima akademije koja s početkom ljeta počinje s radom u glavnom španjolskom gradu. No, nije oduvijek sve bilo bajno u domu Tabakovih.

– Najteži nam je bio odlazak iz rodnog Splita. Prvu godinu u Italiji zauvijek ću pamtiti. Bilo je to zaista teško razdoblje, Žan nije previše igrao, no zajedno smo nekako prevladali sve te poteškoće i nismo pokleknuli – otkriva Gorana Tabak i dodaje:

– Uloga žene u životu sportaša zaista je velika. Žena te može dići ili pokopati. Uz brigu o domu i obitelji, mi smo i najbolji prijatelj, ali i osoba koja mora biti puna razumijevanja i pomoći za teških emotivnih trenutaka kroz koje igrači često prolaze!

Košarkašku dinastiju Tabakovih nastavlja sin Luka koji već igra za hrvatsku U16 reprezentaciju i jedan je od najperspektivnijih igrača današnjice. Iako je već gotovo profesionalni igrač, Luka dobro zna svoje zadatke u obiteljskom domu, ističe Gorana.

– Naša su djeca imala dosta strogi odgoj, jer mi je bilo važno da djeca ne žive na tatinoj slavi. Od malih nogu imaju svoje obaveze i drago mi je da su izrasli u divne mlade ljude. Kćeri uz fakultet i rade, dok je Luka odabrao put oca i djeda. Moja je želja vratiti se jednog dana u Hrvatsku, no budući da nas je petero u obitelji i svi imamo jednako pravo glasa, mislim da je Madrid naša posljednja destinacija i da ćemo ostati ovdje živjeti! – kaže Gorana.

1/2

Komentara 2

Avatar Diavolo
Diavolo
22:55 13.01.2018.

Luka Modric ponosni sponzor i pokrovitelj i yebach miss Fani Stipkovic, koja tako uspjesno żivi u Madridu i studira novinarstvo ...nek se zna

DU
Deleted user
13:07 12.01.2018.

Moj rodjak, sretno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije