Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop nasilju nad ženama

Bili su sportski heroji, uzori milijunima, ali su potom počinili neoprostivo

Foto: DPA/Reuters
08.03.2019.
u 19:49

Možemo samo nagađati koliko je žena prešutjelo zlostavljanje jer nisu vjerovale da će ih sudovi znati ili htjeti zaštititi protiv bogatih, moćnih i slavnih sportaša

Nasilje prema ženama, nažalost, raširena je pojava u svijetu sporta. Povijest pamti puno takvih situacija, a iza zatvorskih rešetaka su završavala neka od najvećih imena.

Bilo je tu i slučajeva okončanih tragedijama, pa tako javnost i dan danas itekako dobro pamti dane kada je u vijestima rečeno da su, O. J. SimpsonOscar Pistorius osumnjičeni da su krvlju okaljali ruke.  

Istina, premda prozvan zbog ubojstva bivše supruge, mnogima Amerikancima omiljeni Simpson na kraju je u zatvoru završio zbog otmice i oružane pljačke, dok kod Oscara Pistoriusa tijekom suđenja nije bilo nikakve dvojbe je li potegnuo obarač.

Neki su velikani u ćelije bivali sprovođeni i zbog silovanja. Prvo ime koje tu pada na pamet je definitivno jedinstveni boksač Mike Tyson, koji je 1992. godine, na vrhuncu slave, osuđen na šest godina kazne zbog napastovanja tada 18-godišnje Desiree Washington.

S takvom se optužbom već godinama nosi i Cristiano Ronaldo, ali veliko je pitanje hoće li priča koja ga progoni ikada dobiti sudski epilog. Za sve nas bi trebao biti nevin dok mu se ne dokaže suprotno, međutim Amerikanka Kathryn Mayorga i danas tvrdi da ju je uzeo protiv njezine volje 2009. godine u Las Vegasu.

Nedavno se u priču uključila i Portugalčeva bivša djevojka Jasmine Lennard koja ga je prozvala psihopatom, ali unatoč tome što je u siječnju navela na Twitteru da posjeduje dokaze koji će ga uništiti, još uvijek ništa konkretno nije dospjelo do istražitelja. Barem koliko je zasad poznato medijima.

Floyd Mayweather Jr., Tito Ortiz, Jason Kidd, Denis Rodman... svi su ti velikani bivali suočeni s optužbama da su fizički zlostavljali svoje supruge ili djevojke. Mayweather je među navedenima prošao najgore, ali pušten je već nakon samo dva mjeseca izdržavanja kazne. 

Golem je popis zlostavljača među američkim profesionalcima, pa tako samo u NFL-u bilježimo listi s više od četrdeset optuženih za napade ove ili one vrste na pripadnice ljepšeg spola.

Europski su nogometaši također u toj rubrici godinama punili stupce crne kronike, a posljednja dva veća slučaja koja pamtimo odnose se na igrače Liverpoola i Bayerna.

Jon Flanagan je osuđen na 12 mjeseci društveno korisnog rada zato što je tijekom izlaska nasrnuo na svoju djevojku, a iz istoga je razloga kaznu u iznosu od pet tisuća eura platio i Bayernov Kingsley Coman.

Protiv nekih su nogometaša optužbe bivale odbacivane, neki su se uspijevali u tišini nagoditi, a svi se možemo upitati i koliko je žena odlučelo šutjeti o udarcima jer zastrašene nisu vjerovale da će ih sudovi znati ili htjeti zaštititi.

Bez namjere da se u slučaju Atiewmena i Ive Bošnjak igramo svjedoka, suca ili porote, društvo bi trebalo iskoristiti svaku prigodu da jasno i glasno osudi takve grozote, te poduzme sve raspoložive preventivne mjere kako se ne bi ponavljale.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije