Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

Slom Vladine politike balansiranja

Vlada (1)
Patrik Macek/PIXSELL
25.04.2013. u 12:00

Građani ipak žele političare čvrstih stavova i odlučne provesti ih u djelo

Jučerašnji crkveni poziv vjernicima da izađu na sindikalni prvosvibanjski prosvjed jasan je pokazatelj da Hrvatska ulazi u razdoblje političkih turbulencija. Bez obzira na to što vladajuća koalicija trenutačno drži stabilnu većinu u parlamentu, nemoguće je ignorirati činjenicu da je njezinim radom danas nezadovoljan niz velikih i bitnih društvenih skupina.

Ta činjenica sama za sebe, s obzirom na tešku gospodarsku krizu u kojoj se Hrvatska nalazi, i nije iznenađujuća, ali je zato impresivna širina koalicije nezadovoljnika koju je Kukuriku koalicija svojom politikom uspjela mobilizirati. Vladom su tako nezadovoljni i sindikati, i poslodavci, i Crkva, i nevladine udruge, i lijevi i desni. Takvo umijeće stvaranja neprijatelja stvarni je pokazatelj dezorijentiranosti vladajuće garniture. U Vladi to, kako je nedavno objasnio vicepremijer Grčić, zovu balansiranjem. U biti, riječ je o eufemizmu za neodlučnost, odnosno populistički impuls političara da se nikome ne zamjere.

Tako se, ipak, politika ne može voditi. U krizi, više nego ikada, građani žele političare uvjerenja – osobe čvrstih stavova i odlučnosti da te stavove podupru konkretnim djelima.

Milanovićeva vlada dosad je pokazala malo odlučnosti i puno jalovih poziva na kompromis. U takvim okolnostima 1. svibnja na prosvjedu bi se moglo okupiti stotinjak tisuća ljudi. Žalosno je to što oni zapravo neće prosvjedovati zbog onoga što je Vlada učinila, već zbog onoga što nije. A upravo to je razlika između uspješne i neuspješne politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?