Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Junior Masterchef

Kako je Ruth ispekla kekse s čokoladom koji su postali svjetski hit

Antonio Vekić
Foto: Privatni album
1/5
18.06.2016.
u 09:00

Antonio Vekić, jedanaestogodišnjak iz Poreča, amaterski je glumac, putnik i istraživač u maminoj kuhinji te – kolumnist. Svoje priče i recepte za slastice u kojima uživaju obitelj i prijatelji dijeli s čitateljima magazina Slano&Slatko

Pozdrav svim ljubiteljima čokolade, imam super recept, ma, predobar i prejednostavan, a želim ga podijeliti s vama. Radi se o američkim tradicionalnim keksima za koje ste sigurno čuli ili ste ih barem vidjeli u nekom američkom filmu, u onim scenama gdje se dočarava toplina doma uz zajutrak.

To, baš te scene gdje se keksi namaču u mlijeko. Izvorni engleski naziv za ove kekse je “chocolate chip cookies”. Jednostavni su, božanstvenog su okusa i prezabavno ih je pripremati. Ako vas buni naziv “chocolate chip cookies” reći ću vam da su to keksi s komadićima čokolade. Zapravo, sve je rečeno u samom nazivu keksa. No, ono što ih čini posebnima jest da su mekani iznutra, a hrskavi izvana. Ono što sam pronašao nedavno, istražujući recepte za ove sjajne kekse je da su bili omiljena slastica nedavno preminulom pjevaču Princeu.

Foto: Robert Demo

Iako sam mlad, dobro znam tko je bio Prince i kakva je njegova glazba. Ispričat ću vam kratku priču kako su baš ti keksi postali jedni od najpopularnijih keksa na svijetu. Slastičarka Ruth Wakefield pekla je slasne kekse od čokolade, ali ne s komadićima čokolade. Jednog dana nije imala dovoljno čokolade u prahu pa je zato uzela pločicu čokolade – Nestle. Razmrvila ju je i stavila u tijesto. Kada je napravila jednu rundu, primijetila je da se komadići čokolade nisu otopili. Ostali su u grumenčićima. Poslužila ih je kupcima unatoč tome. Na njezino veliko iznenađenje – svima su se jako svidjeli.

Recept se poslije proširio diljem Amerike. Čak je Andrew Nestle čuo za popularnost keksića i počeo prodavati pravilno oblikovane komadiće čokolade. Evo još nekoliko savjeta: maslac pažljivo otopite u tavi dok ne potamni, onda ga stavite u hladnjak na jedan sat da se opet skruti. Tako ćete dobiti maslac smeđe boje. Dalje, još jedan trik – kada budete uzimali tijesto i stavljali ga na pliticu, zagrabite ga žlicom za sladoled kako bi vam keksi ispali simetrični. Osim toga, dok su još topli, pritisnite ih žlicom ili špatulom da se malo spljošte. I da, kad izvadite kekse iz pećnice, možda neće izgledati pečeno, no ostavite ih oko 5 minuta i oni će se stvrdnuti.

Ciao :)

Sastojci za 40 keksića:

2 jaja, 1 paketić suhoga kvasca, 1 prstohvat soli, 240 g razmekšala maslaca, 1 vanilin šećer, 180 g šećera, 180 g smeđeg šećera, 500 g brašna, 400 g čokolade

Priprema:

1. Istucite jaja i dodajte kvasac, sol, maslac, vanilin i smeđi šećer...

2....dodajte brašno i komadiće čokolade i pomiješajte sve, najbolje rukama...

3....istu količinu smjese vadite i slažite na papir za pečenje

4....pa pecite u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva

>>Ako vam makroni ne ispadnu iz prve, recite da su to moderne puslice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije