Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Ekološka vina više dimenzije opuštaju i lako se piju

Vino
Foto: Robert Anić/PIXSELL
07.02.2016.
u 17:00

Jeste li znali? U proizvodnji biodinamičkih vina zabranjena su kemijska gnojiva, herbicidi, pesticidi, sintetski fungicidi. Orange vina proizvedena tehnologijom crvenih vina nisu garancija ekološke ispravnosti, već stilistika

Ekološka vina imaju ono nešto, jednu višu dimenziju... Opuštaju, od njih se osjećamo dobro, lako se i dobro piju. Takva vina nastaju od zdravog grožđa koje rodi u okruženju kompleksnije bioraznolikosti i prirodnog balansa.

Reflektiraju snagu prirode i imaju pozitivan učinak na organizam. Ekološka vina često su dulje macerirana u drvenoj bačvi ili amfori i nisu filtrirana. Joško Gravner, kultni vinar iz Collija, vizijom, trudom i hrabrošću utemeljio je novu kategoriju iskrenih vina koja su vinificirana i odležavana u gruzijskim amforama. Joško je nametnuo pravila, inspiriran rebulom počeo je proizvoditi plemenitu kapljicu koja je remek-djelo prirode i dokazao da je moguće proizvesti kvalitetno vino bez „kemije“!

Boje staroga bakra sa smećkastim tonovima, naglašenog tercijalnog bukea, dominiraju balzamske note, u nastavku se otvaraju mirisi karamela, marcipana, crnoga čaja, korice naranče i mediteranskih trava. Na nepcu je iznimne harmonije, svježine i punije strukture, vrlo finih tanina te duge trajnosti. Damijan Podveršič koji potpisuje Malvasiju 2011. dolazi iz obitelji koja njeguje tradiciju vina. Uzor mu je Gravner, a Damjanova vina su vrlo voćna, isprepletena mirisima mediteranskog bilja te vrlo čista na nosu. Dario Prinčič ponosan je na Bianco Trebež 2010. Vinar koji je promijenio način života pa i pristup vinu, Dario proizvodi organska vina dvadesetak godina i jedan je od osnivača talijanske udruge proizvođača prirodnih vina Vini Veri. Trebež bianco spoj je sivog pinota, sauvignona te chardonnaya dobivenih od starih loza.

Intenzivne jantarne boje, djeluje malo mutno, miris je kompleksan. Sjajno izbalansirane kiseline, alkoholi te voćnost, iznimno trajno. Za vina iz ove priče jedinstven je savjet – valja ih dekantirati. Temperatura serviranja neka bude između 12 i 15 stupnjeva, a odberite čaše većeg volumena. Osobno ih uživam uz jača, punija i intenzivnija jela te jela s laganim rustikalnim štihom jer su i vina istih karakteristika pa idu uz bakalar na bijelo, teleće brizle, krvavice, pečenu teleću ili svinjsku koljenicu, pileća, pačja, gusja i teleća jetrica sa žara, terine i paštete, ribu u pećnici s povrćem, brodetom od školjaka i rakova, plavom ribom sa žara ili u varijanti brodeta, hobotnicom ispod peke, janjetinom iz teće s povrćem, pečenim svinjskim rebarcima, telećim i goveđim složencima, tjesteninom s jačim umacima.

Zapalio bih za takvim vinom cigaru poput Bolivar, Seleccion Limitada 2014, a u pozadini neka se čuje Azra, Bijelo dugme, Led Zeppelin, Dire Straits, Joe Cocker, Bruce Springsteen...

>>Šampanjac- do posljednjeg mjehurića opravdana ekskluzivnost

>>Vino od loze koju u proljeće griju, a zimi prskaju, lede i štite

Komentara 3

ST
Stipan
18:06 07.02.2016.

Sa drugim riječima čisto eko vina i ne postoje!

KE
kermitovo
01:46 08.02.2016.

To je podvala za sve one koji nikada nisu vidjeli vinograd i ne znaju što znači kad ti gljivična bolest napadne lozu. Nema povratka. Sa takvim rizikom proizvodnje svaka butelja bi trebala koštati 1000€

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije