Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobična dodjela

Zavirili smo iza kulisa priprema prve virtualne dodjele Večernjakove ruže

Foto: Boris Ščitar
1/9
26.04.2020.
u 07:00

Svi sudionici dodjele s oduševljenjem su prihvatili ovu ideju, a cijeli ovaj produkcijski složen pothvat izveden je uz minimalan broj ljudi

Organizacija svake nove dodjele Večernjakove ruže bila je izazov, još otkako od 1994. godine dodjeljujemo nagrade najboljima na medijskoj sceni. Najprije valja okupiti žiri, zatim sastaviti popis nominiranih u sedam kategorija koji su u godini koja je prošla bili primjerom i poticajem drugima za kvalitetan rad i stvaralaštvo u području glazbe, filma te radijskih i televizijskih emisija. Slijedi zbrajanje glasova naših čitatelja koji u konačnici odlučuju o pobjednicima, a usporedo s tim, u onom za čitatelje nevidljivom dijelu, priprema se spektakl koji će obilježiti samu dodjelu i k tome ostati za pamćenje. Do sada nam je polazilo za rukom svaku dodjelu učiniti po nečemu posebnijom od prethodne a da pri tome ostanemo prepoznatljivi. U povijesti Ruže dodijelili smo i onu milenijsku napravivši rezime 20. stoljeća pa su čitatelji Večernjaka te 2000. godine izabrali najbolje iz stoljeća koje je iza nas.

Prije šest godina svečanost dodjele Večernjakove ruže obilježile su hollywoodske zvijezde Halle Berry i Goran Višnjić koji su se u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu javili uživo iz Los Angelesa sa seta serije. Lanjsku smo dodjelu – uz standardne za televizijsku osobu godine, radijsku osobu godine, glumačko ostvarenje godine, televizijsku emisiju godine, radijsku emisiju godine, glazbenika godine te novo lice godine – obilježili dodjelom Ruže za životno djelo. No nismo ni sanjali da ćemo jedne godine dodjelu najstarije i najprestižnije medijske nagrade – Večernjakove ruže – upriličiti virtualno, s izravnim prijenosom na Hrvatskoj televiziji. A upravo ćemo to učiniti ovog utorka 28. travnja, što ćete iz udobnosti svoga doma moći pratiti na Prvom programu HTV-a u 20.55 sati. Izvođači će pjevati iz svojih domova, baš kao što će i prezenteri najavljivati nominirane. Svi će se oni u program uživo uključiti putem Skypea. Voditeljski dvojac Doris Pinčić-Rogoznica i Duško Ćurlić bit će, na propisanoj distanci, na pozornici HNK u kojem neće biti publike. Involvirani u organizaciju virtualne dodjele privode kraju videosastanke na kojima su utanačili sve detalje ovogodišnje posebne Večernjakove ruže:

– Ideja me oduševila jer uz današnju tehnologiju – sve je moguće. Bit će to vrlo neobična dodjela, vizualno efektna i samo će nam nedostajati publika. No možda će draž ovogodišnje Ruže biti upravo u tome što će nam se nominirani pridružiti iz svojih domova – kaže režiser ovogodišnje dodjele Zoran Nikolić ne krijući da se radi o produkcijski vrlo složenom pothvatu u kojem će puno izvora trebati spojiti u jedan, paziti da voditelji poštuju propisanu distancu, a da k tome sve lijepo izgleda... Cijeli će pothvat biti, naglašava Nikolić, izveden uz minimalan broj ljudi, njih petnaest do dvadeset. Usporedbe radi, na televizijskom prijenosu lanjske dodjele bilo je angažirano njih pedesetak... Ideja o virtualnoj dodjeli Ruže poniknula je iz Večernjeg lista, tko ju je prvi izgovorio, sada je manje bitno jer se odmah uhvatila na “plodno tlo”.

1/52

– Imali smo sve spremno za dodjelu koja je trebala biti 20. ožujka. Kako je vrijeme odmicalo i postajalo je sve očitije da okupljanja neće biti još dulje vrijeme, rodila se ideja o virtualnoj dodjeli koja će biti ukorak s vremenom u kojem živimo. Počeli smo nazivati nominirane, izvođače, prezentere... Ideja im se svidjela, svi su pristali ostati u projektu, odustajanja nije bilo – objašnjava producentica Večernjakove ruže Mirjana Žižić, inače pomoćnica glavnog urednika Večernjeg lista.
Njezin je prvi potez, kaže, bio nazvati “svoju desnu ruku”, scenarista i redatelja Alena Đuricu i obrazložiti mu kakav je plan:
– U prvi sam tren bio malo skeptičan, treba iz praznog kazališta pružiti radost, kao da vam netko kaže: “’Ajmo se napiti iz prazne boce.” Mišljenje sam promijenio već nakon trideset sekundi razgovora. Uostalom, ovaj posao ne možeš raditi ako ne voliš izazove. Naravno da ima straha hoće li veza pucati, ali vjerujem da će ljudima u konačnici biti drago što smo se odlučili na ovakav pothvat. Bit će neobično što će prijenos ići iz praznog kazališta, ali i to ima svoju čar. Glazbenici će nam pjevati iz svojih kuća pa mi se čini da će zajedništvo biti i jače nego da smo svi na okupu. Što još reći, nego u utorak se na dodjeli Večernjakove ruže osjećajte kao doma – poručuje Đurica. Član uprave Večernjeg lista Renato Ivanuš ovogodišnju virtualnu dodjelu Večernjakove ruže naziva iskorakom u pravom smjeru:

– Naravno, taj je iskorak moguć zbog razvijene tehnologije, ali najvažnije je da se u ovim kompleksnim vremenima održi jedan live zabavni događaj jer će i on, uvjeren sam, pozitivno utjecati na sve koji će dodjelu pratiti pred malim ekranima. Svima nama će Ruža donijeti dašak glamura, zabave i optimizma kako bismo lakše dočekali povratak života što sličnijeg onim vremenima prije koronavirusa. Stoga sam ponosan što je inicijativa i ideja za ovakav virtualni pristup došla upravo iz naših večernjakovskih redova, ali me to, zapravo, uopće ne čudi. Ponajviše baš Večernji list već više od šest desetljeća prednjači u inovativnosti i novim pristupima na hrvatskom medijskom tržištu, tako je i ovo samo nastavak te tradicije – kaže Renato Ivanuš. Urednica Uršula Tolj ne krije da je sretna što zbog koronavirusa nije prekinuta tradicija dodjele Večernjakove ruže. Ona smatra da ćemo prijenosom dodjele Ruže čitateljima Večernjaka i gledateljima HTV-a unijeti dašak pozitivnosti: – Uvijek sam za posao, pogotovo kada je nešto zanimljivo. I drugačije – dodaje. Urednik Zabavnog programa HTV-a Mario Sedmak govori pak da mu je drago što se održava kontinuitet dodjele najstarije medijske nagrade:

1/16

– Ovo je zapravo televizijski festival na kojem doznajemo što čitatelji Večernjaka te gledatelji i slušatelji HRT-a misle o pojedinim televizijskim i radijskim emisijama, osobama koje gledamo i slušamo. Neće ovogodišnja dodjela Ruže biti glamurozna kao prijašnje, ali bit će i dobra i zanimljiva. I bit će to zasigurno Ruža koju ćemo zauvijek pamtiti – kaže Mario Sedmak. A mi vam ovogodišnjom dodjelom Večernjakove ruže, medijske nagrade koja postoji već 26 godina, želimo pokazati da život uistinu nije stao. Samo je malo drukčiji pa smo se zbog toga i mi preselili u virtualni svijet u kojem će nam se putem Skypea pridružiti izvođači, prezenteri i nominirani. A za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine nadmeću se Tarik Filipović (HTV), Maja Medaković (Nova TV), Zoran Šprajc (RTL), Mislav Togonal (HTV) i Daniela Trbović (HTV).

Čitatelji Večernjaka radijsku osobe godine birali su između Slavina Balena (Radio 101), Marka Bratoša i Hrvoja Kečkeša (Narodni radio), Borisa Jokića (Yammat FM), Barbare Kolar (Antena) i Korada Korlevića (HRT Radio Pula). U kategoriji glumačkog ostvarenja godine nominirani su Dado Ćosić (“Posljednji Srbin u Hrvatskoj”), Jelena Miholjević (“Crno-bijeli svijet”), Krešimir Mikić (“Koja je ovo država”), Momčilo Otašević (“Drugo ime ljubavi”) i Alma Prica (“Dnevnik Diane Budisavljević”). Tko je glazbenik godine, čitatelji su odlučili birajući između Tonyja Cetinskog, Petra Graše, Prljavog kazališta, Severine Kojić i Luke Šulića. U konkurenciji radijska emisija godine nominirani su “Kad se smijah, tad i bijah” (HRT Radio Split), “Intervju tjedna” (Radio 101), “Tužibaba” (HRT Radio Rijeka), “Ko žena” (Radio Korčula), “Povratak u budućnost” (HRT HR 2). Što se pak tiče televizijskih emisija godine, nominirani su “Lijepom našom” (HRT), “Prime time” (N1), “Provjereno” (Nova TV), “RTL Direkt” (RTL) i “The Voice” (HRT). U utorak će jednu Večernjakovu ružu dobiti i novo lice godine, a u toj su kategoriji Roko Blažević, Jure Brkljača, Elizabeta Brodić, Lu Jakelić i Tara Thaller.

Povijest Večernjakove ruže: Pogledajte kako je sve izgledalo kroz godine

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije