Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 ROĐENDAN

Večernjakova ruža je uvijek išla ukorak s razvojem medija i tehnologije

Zagreb: Sve?ana dodjela nagrade Ve?ernjakova ruža
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
24.02.2024.
u 07:00

Početkom 21. stoljeća uz HTV djeluju i dvije velike nacionalne i brojne lokalne TV kuće. Prepoznaje to i Ruža pa se tada nagrade dijele u više kategorija kojima je bio cilj pokazati medijsku ekspanziju

Nakon što je Ruža zajedno s čitateljima Večernjeg lista rezimirala cijelo 20. stoljeće, stiglo je vrijeme za neke promjene. Razvoj medija tih je godina bio strelovit, a u velikom su naletu bile i nove tehnologije. Sve to najjednostavnije je prikazati ne primjeru razvoja televizije u Hrvatskoj, jer danas kada Večernjakova ruža, najstarija i najvažnija medijska nagrada u nas, slavi svoj 30. rođendan, gotovo je nezamislivo da je ona rođena u vrijeme kada je cijela zemlja gledala samo jednu televiziju – Hrvatsku televiziju, u vrijeme kada je internet bio tek u povojima, baš kao i mobilna telefonska mreža. Na početku 21. stoljeća slika je bila znatno drugačija, tada uz HTV djeluju dvije velike nacionalne TV kuće, a mnoge zanimljive i vrlo kreativne i inovativne TV formate gledatelji prate na lokalnim TV postajama. Sve to prepoznala je i pratila Večernjakova ruža i zato su godine 2005., 2006. i 2007. godine u kojima su nagrade dijeljene u velikom broju kategorija kojima je cilj bio pokazati tu veliku medijsku ekspanziju.

Bile su to i godine kada je Ruža nakratko promijenila svoje ime i dodjeljivala se kao Zlatni ekran. Godine 2005. nagrada je podijeljena u čak 18 kategorija. Tako je Tomislav Jelinčić dobio nagradu kao najbolja muška TV osoba u kategoriji informativnog i kulturnog TV sadržaja, a Željko Pervan kao najbolja muška TV osoba u kategoriji zabavnog, mozaičnog i sportskog TV sadržaja. Slavile su i Ana Brdarić (tada još bez supruga i drugog, njegova prezimena) za informativni i kulturni TV sadržaj te Sanja Doležal za zabavni, mozaični i sportski sadržaj, za što je presudio tada izuzetno popularni talk-show "Sanja" koji je emitirao RTL.

Antonija Blaće nagrađena je kao najbolji TV debitant te 2005. godine, ekipa emisije "Brisani prostor" HTV-a dobila je nagradu kao najbolja originalna TV emisija u kategoriji informativnog i kulturnog sadržaja, dok je u kategoriji zabavnog, mozaičnog i sportskog sadržaja slavila "Večernja škola" OTV-a. I danas popularni kviz "Tko želi biti milijunaš" te je 2005. godine nagrađen kao najbolja licencirana TV emisija, dok je najboljom serijom proglašena "Duga mračna moć" Antuna Vrdoljaka s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi. Glazbene nagrade otišle su u ruke Miroslava Škore, Natali Dizdar i grupe Colonia, a glumačke Goranu Višnjiću i Kseniji Pajić.

VEZANI ČLANCI

Nagradu za najbolji film osvojio je "Oprosti za kung-fu", onu za najbolji dokumentarni program serije HTV-a "Hrvatsko podmorje", dok su "Opasne veze" OTV-a proglašene najboljom emisijom na nekoj od lokalnih televizijskih postaja. I kao da to sve nije bilo dovoljno, nagradu je dobila i Severina, ali ovog puta to nije bila glazbena nagrada, već je ona odnijela kući Zlatni ekran za najbolje gostovanje u nekoj TV emisiji ili TV seriji, a nagrađena je za urnebesno zabavno gostovanje u tada legendarnoj "Večernjoj školi" Željka Pervana.

Čak i letimičan pogled na dobitnike nagrada u te tri godine pokazuje kako su se velike "bitke" tada vodile u našem medijskom prostoru. Tako je, primjerice, 2006. godine među nagrađenima bila i "Kviskoteka". Svi se, naravno, sjećaju tog legendarnog kviza koji je osmislio Lazo Goluža, a koji je svoj život započeo na nekadašnjoj Televiziji Zagreb (kviz se neprekidno emitirao dulje od petnaest godina, od 1979. do 1995. godine), ali Zlatni ekran osvojila je obnovljena "Kviskoteka", koja je tada ponovno zaživjela na Novoj TV. Te je godine nagradu osvojio i Dražen Ilinčić, i to u kategoriji televizijskog reportera/komentatora, a s čak tri vrlo važne nagrade mogla se pohvaliti TV serija "Naša mala klinika" Nove TV. Ona je osvojila nagradu kao najbolja TV serija, ali i nagrade za najbolje glumce u nekoj od domaćih TV serija koje su dobili Enes Bešlagić i Jadranka Đokić.

Te tri nagrade za "Našu malu kliniku" bile su jasan dokaz da vrhunske serije više "ne stanuju" samo na Hrvatskoj televiziji i da su to čitatelji Večernjeg lista prepoznali i nagradili. Bile su to godine u kojima su se mnogo mlađe televizijske kuće uspješno okušale i u tom zahtjevnom (i skupom) segmentu televizijskog sadržaja, koji oduvijek privlači najveću pažnju brojnih televizijskih gledatelja. I sljedeće je godine među serijama pobijedila "Naša mala klinika", ali HTV je i na temelju naših nagrada shvatio da mora uložiti dodatne napore u nove serije kojima će vratiti gledatelje, a među njima i čitatelje Večernjeg lista, koji od samih početaka nagrade, kroz sva tri desetljeća njezina postojanja, biraju pobjednike.

"Imperija" HTV-a tako je uzvratila udarac, i to s (danas legendarnom) serijom "Odmori se, zaslužio si" pa su tako nagrade te godine otišle u ruke glumačkih velikana – Vere Zime i Ive Gregurevića, tj. mami i tati Kosmički iz te serije. Nakon godina s pravim obiljem nagrada Ruža je otišla na kratki predah, da bi se slavodobitno vratila 2013. godine. Vratila se veća i moćnija nego ikad prije, pod starim imenom Večernjakove ruže i sa svečanom dodjelom nagrada na sceni HNK Zagreb uz izravni prijenos na HTV-u. Te su godine osvajanje Ruže slavili: Ivana Paradžiković kao TV osoba godine, "Ples sa zvijezdama" kao najbolja TV emisija, Barbara Kolar kao radijska voditeljica, dok je Mustafi Nadareviću pripala Ruža za najbolje glumačko ostvarenje. Glazbenicima godine proglašen je violončelistički duo 2Cellos, a Ružu za nova lica osvojila je grupa Mejaši.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
bariton55
08:17 24.02.2024.

sprdačina, dovoljno je pogledati samo listu preložnih za nagradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije