Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Renata Belc Krog: Radio bi trebao više privlačiti mlade generacije

Promo
22.02.2024.
u 07:00

Renata Belc Krog kaže da ju je nominacija za Večernjakovu ružu u kategoriji radijske osobe godine iznenadila i dodaje kako je lijep osjećaj i svakako veliko priznanje i za nju i za mali kolektiv Radio Tvornice u čijem eteru slušamo Renatu

Renata Belc Krog godinama je bila jedna od najpoznatijih voditeljica Radija 101. Za svoj rad na toj postaji prije tri je godine već dobila jednu nominaciju za Večernjakovu ružu, a sada je ponovno nominirana u kategoriji radijske osobe godine, ovaj put kao voditeljica sve popularnije Radio Tvornice.

Nakon tri godine ponovno ste nominirani za Večernjakovu ružu. Je li vas iznenadila druga nominacija?
Naravno da me je iznenadila, lijep je osjećaj, a svakako je veliko priznanje kako za mene tako i za naš mali kolektiv Radio Tvornice.

Što mislite o konkurenciji? Među nominiranima su i vaši nekadašnji kolega s Radija 101 Minja Cvitković i Matko Antonović?
Baš sam se razveselila, kad sam vidjela tko je sve u konkurenciji; da, tu je i Minja, kojeg dugo nisam vidjela, no tu je i Matko Antonović, također bivši kolega. Drago mi je da ćemo se vidjeti nakon dugo vremena i valjda sjediti u istom redu u HNK, ipak svi dolazimo iz velikog zajedničkog rasadnika mnogih medijskih djelatnika. Veselim se, naravno, čestitam svima u radijskoj, a i u drugim nominacijama.

Za razliku od prije tri godine, kada ste još bili na Radiju 101, sada ste na Radio Tvornici. Možete li usporediti rad na te dvije postaje?
Neusporedivo je, ako govorimo o desetak posljednjih godina 101, sada imamo nepodnošljivu lakoću rada:) Radimo ono što mi mislimo da je dobro, a ne kako su istraživanja pokazala. Poslušajte smo naš "Jutarnji pogon", Ifku i Šamana, i bit će vam jasno.

U eteru ste još od 80-ih godina prošlog stoljeća. Što vas je tako privuklo radiju, kako biste objasnili tu magiju?
Uf, ovo kao da je pitanje za Broja 1 iz Alana Forda, katkad se tako i osjećam kad pričam kako je bilo nekad. Uglavnom, ljubav je počela još u srednjoj školi, kada se i pojavio tada Omladinski radio. Kao i većina, bila sam opčinjena, nisam sigurno jedina koja je tada željela postati dio te ekipe. Audicija za novinare otvorila se 1988., došla sam i ostala. Mama me je godinama pitala kada ću si naći neki normalan posao. Puno ljudi to ne razumije, magija traje i dan danas, možda čak nije ni magija, nego ovisnost, meni najviše o glazbi.

U prošlom intervjuu kazali ste mi kako vam je jedan od najdražih intervjua kada ste telefonski razgovarali s Davidom Bowiejem. Možete li nam malo prepričati taj intervju?
I ovo pitanje je iz rubrike "memoari Broja 1". Među najdražima svakako jest, no bilo je i drugih... ekipa iz Metallice, Ice-T i tako dalje. No što se Bowieja tiče, da je znao hrvatski, vjerojatno bi me poslao na jedno mjesto kad sam ga pitala zašto više ne svira rock and roll, referirajući se na njegov tada novi album "Black Tie White Noise". Bio je prilično uvrijeđen i objasnio da je sve to i dalje rock. Koliko s sjećam, ostatak razgovora protekao je uobičajeno, još negdje na DAT-u imam njegove jingleove.... Da, svakako je lijepa uspomena da sam uživo, makar preko telefona, razgovarala s legendarnim izvanzemaljcem. No što se tiče Radija Tvornice, ipak sam ovaj put nominirana za naš stream i DAB+ radio, bilo je isto zanimljivih intervjua, što s domaćim, što sa stranim glazbenicima. Jedan od dražih mi je sa Skin iz grupe Skunk Anansie, koju sam nagovorila da snimi osobnu rođendansku čestitku mojoj frendici koja je valjda njihov najveći fan.

Imate prepoznatljiv glas, prepoznaju li vas slušatelji? Što vam kažu?
Ha, sad, ne znam koliko je prepoznatljiv, ne koristim filtere na slikama, ali glas definitivno prolazi kroz neki filter na miks-pultu. Osim toga, dikcija je u eteru uvijek drukčija, iako mi baš ne govorimo književnim jezikom. Znali su mi doma reći da kad govorim, ništa me ne razumiju jer govorim sebi u bradu, a radim na radiju. Neki me prepoznaju, neki me pitaju za reklame jesam li to ja. Zapravo me pozitivno iznenadi kad me netko prepozna. Više me prepoznaju po imenu kad plaćam karticom.

Radio Tvornica krenula je prije dvije godine. Koliko ste zadovoljni razvojem radija? Sada vas slušaju i preko DAB-a?
Da, prvi smo privatni DAB+ radio u Hrvatskoj, krenuli smo prvo preko streama, a onda je stigla nova tehnologija... Zadovoljna jesam, no kako smo mlad medij, imamo još puno mjesta za razvoj.

Kakvi ste privatno? Čime se bavite u slobodno vrijeme? Kakvu glazbu slušate?
Privatno sam obična žena u srednjim godinama, koja uživa u prirodi, najviše šumama, off roadu, outdoor aktivnostima, igri sa svojim psima i od proljeća vrtlarenju u dvorištu. Što se glazbe tiče, nije neka tajna da najviše volim rock, i to onaj žestoki, no budući da na Radio Tvornici sama biram glazbu, i dalje istražujem i novu i staru glazbu. Kad mi treba mir, slušam norveški bend Wardruna.

Koji su vam planovi u karijeri, hoće li biti kakvih novosti na Radio Tvornici?
Planovi ? Hm, možda penzija, ha-ha? Ma ne, kako ide jedna stara pjesma: The only way is up! A u karijeri bih se zapravo htjela više baviti mladim naraštajima, evo imamo novoga kolegu Davida, radim s njim, dobro napreduje, nadam se da će uskoro dobiti i neku emisiju, radio bi se trebao okrenuti i privući mlade generacije.

Dolazite li na dodjelu Večernjakove ruže i tko će vam biti pratnja?
Dolazim naravno, pratnja je moja najveća podrška, moja kći.

Sve detalje i novosti o Večernjakovoj ruži pratite i na Instagramu Večernjakova ruža  https://www.instagram.com/vecernjakovaruza/ 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije