Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pearl Jam u Padovi

Trosatni rock-trijumf uz jasnu poruku protiv Trumpa

Foto: Kika/Pixsell
1/2
26.06.2018.
u 11:45

Svirka Pearl Jama daleko je zahtjevnija od uobičajenih rock-veselica pa trošenjem energije obilato nadilazi glazbenu konkurenciju

Oko 40 tisuća ljudi, među kojima velik broj iz Hrvatske, naguralo se na stadion Eugeneo u Padovi u nedjelju navečer na rasprodani koncert Pearl Jama.

Jedan od najznačajnijih ozbiljnih svjetskih rock-bendova koji u karijeri nema ama baš nijednu pogrešku gledao sam nekoliko puta, pa i 1995. u Salzburgu kada su na turneji Mirror Ball pratili Neila Younga na nekoliko zajedničkih koncerata. Nedjeljni nastup u Padovi bio je veličanstven trijumf od dva sata i četrdeset pet minuta svirke s 27 odsviranih pjesama, ali trijumf kakav Pearl Jam priređuje redovito. No nije se radilo samo o redovitom koncertu, nego povratku u formu Eddieja Veddera – zbog čijeg su gubitka glasa u utorak otkazali drugi londonski koncert – te modnog detalja, poruke na jakni, kojim Zara dobiva konkurenciju, a Melanie Trump moralnu pljusku.

Podmazani i nauljeni preko svake mjere, radi se o sastavu čija briljantna svirka fascinira, jer ne radi se o lakom materijalu, već zahtjevnim pjesmama koje u dodiru s raspoloženom talijanskom publikom i nama “imigrantima” među njima dobivaju obrise pravih himni, i to dinamički, melodijski i tekstualno prilično zahtjevnih himni, pa je i pjevanje i putovanje publike s Pearl Jamom nešto sasvim drugačije od uobičajenih perolakih koncerata. Od početka s “Pendulum” Pearl Jam odsvirao je beskompromisan koncert i oduševio sve do drugog bisa s “Alive” i obradom “Baba O’Riley” The Who i završne “Indifference” za vrijeme koje je Eddie Vedder odjenuo kaput s porukom “Yes We All Care Y Don’t You?” (“Da, svima nam je stalo, zašto nije tebi?”) ispisanom na leđima.

Dvije večeri ranije u Milanu na pozornici prvi ju je put pokazala Vedderova supruga Jill (koju je i upoznao u Milanu). Radi se o izravnom protestu prema skandalu koji je izazvala Zarina jakna Melanije Trump s natpisom “I Really Don’t Care, Do You?”, koju je prije nekoliko dana nosila u posjetu djeci meksičkih imigranata odvojenoj od roditelja.

Ni Vedderova prehlada zbog koje su u utorak otkazali londonski koncert, prvi put u karijeri, ni kraći nastup na festivalu u Milanu u petak navečer nisu spriječili Pearl Jam da u Padovi dogura do maksimuma. Dapače, Padova im je poslužila kao dokaz za povratak u uobičajenu formu. No moram priznati da sam se neugodno iznenadio i protrnuo kad je službeni dio koncerta završio nakon sat i dvadeset minuta, misleći da se radi o još jednom skraćenom izdanju zbog Vedderove prehlade.

Srećom, kratka stanka, očito potrebna nakon iscrpljujuće baražne vatre, nastavljena je s jedanaest dugometražnih pjesama na dva bisa i dovela satnicu do respektabilnih dva sata i 45 minuta. I to ne bilo kakvih jer, ponovimo, svirka Pearl Jama daleko je zahtjevnija i iscrpljujuća od uobičajenih rock-veselica i svojim kapacitetom, trošenjem energije i sviračke spreme obilato nadilazi konkurenciju.

S dva briljantna gitarista poput Mikea McCreadyja – koji iz pjesme u pjesmu mijenja stare, vrijedne Gibson i Fender gitare iz pedesetih i šezdesetih godina – jednako ekspertnog, ali povučenijeg Stonea Gossarda, i uz ritam-sekciju basista Jeffa Amenta – koji na zadnjem bisu u “Smile” u ruke uzima električni kontrabas – i bubnjara Matta Camerona, članovi Pearl Jama kao glazbenici svijesti i savjesti ekipirani su za najveće pothvate a da nisu postali karikature kakvima ljude čini šoubiznis.

Komentara 3

GV
golub Vaso
12:01 26.06.2018.

no rockin' in the free world

PO
pozornik66
12:22 26.06.2018.

Članak preveden od ljevičarskog portala, Trump im je noćna mora, Melanija je tu poruku poslala za novinare ta poruka na jakni nema veze sa dicom od emigranata, fake news

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije