Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12 arija talijanskih skladatelja

Sopranistica Marija Vidović izdala je album kojim je htjela predstaviti raskošnu moć koju posjeduje svaka žena

Foto: Samir Cerić Kovačević i Hrvoje Serdar/ Zagrebačka filharmonija
1/13
20.07.2022.
u 06:00

– Album se zove " The Power of Opera/Moć opere", a mogao se zvati i "The Power Of Women/Moć žena", a ako obratimo pozornost na sadržaj CD-a, odmah se može primijetiti da se Giacomo Puccini pojavljuje umetnut između svake arije. Budući da znamo kako je Puccini bio veliki ljubitelj i veliki poznavatelj žene i ženine prirode, onda bismo mu mogli dati i treći naslov, a to bi bio ''Puccini&Friends'' – objašnjava nam Marija.

Sopranistica Marija Vidović (40) predstavila je svoj novi album, nastao u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, a u ulozi dirigenta našao se svjetski tenor Francisco Araiza. Na albumu ''The Power of Opera/Moć opere'' nalazi se dvanaest maestralno otpjevanih opernih arija talijanskih skladatelja poput Verdija, Puccinija, Donizettija, Rossinija, Bellinija, Leoncavalla te Ivana pl. Zajca kojima je Marija oslikala portrete drugih žena, najpoznatijih opernih heroina.

Treći naslov

– Album se zove " The Power of Opera/Moć opere", a mogao se zvati i "The Power Of Women/Moć žena", a ako obratimo pozornost na sadržaj CD-a, odmah se može primijetiti da se Giacomo Puccini pojavljuje umetnut između svake arije. Budući da znamo kako je Puccini bio veliki ljubitelj i veliki poznavatelj žene i ženine prirode, onda bismo mu mogli dati i treći naslov, a to bi bio ''Puccini&Friends'' – objašnjava nam Marija te dodaje kako iza albuma stoji jasna poruka – moć žena jer na albumu je prikazana lepeza različitih opernih karaktera velikih ženskih heroina.

Kao i na prijašnjim albumima, suradnja je nastala pod vodstvom Croatia Recordsa uz sudjelovanje Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Francisca Arize, koji je ovdje i glavni glazbeni producent kao i umjetnički direktor albuma.

Foto: Samir Cerić Kovačević i Hrvoje Serdar/ Zagrebačka filharmonija
– Prvi smo put snimali u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Snimali smo u različitim epizodama koje su se sve zajedno skupile u neka dva tjedna intenzivnog rada. Zahvaljujući izvrsnim tehničarima u dvorani te u studiju za obradu i mastering Croatia Recordsa, mogli smo raditi izuzetno produktivno, a recenziju cijelog albuma u knjižici napisao je svjetski poznati stručnjak i poznavatelj opere i operni kritičar Gerardo Kleinberg – dodaje Marija, koja je prije putovanja u Beč, gdje je počeo majstorski tečaj na European Music Institute Vienna, već 11. godinu zaredom, snimila i dva spota za dvije reprezentativne arije s ovog albuma.

– Riječ je o Eleninoj ariji iz opere Vespri Siciliani Giuseppea Verdija te ariji Matilde iz opere Wilhelm Tell Gioacchina Rossinija. Spotove smo snimali u prelijepom dvorcu Miljana. Kako imam vrlo širok repertoar koji pokriva tri discipline pjevanja, a to su opera, koncert i Lied (pjesma), imam različite preferencije prema onome što u tom trenutku predstavljam. U slučaju ovog CD-a vrlo se jasno odražava da je moj omiljeni skladatelj Giacomo Puccini.

Marija je poznata po svome moćnom glasu koji je oduševio ne samo publiku u Hrvatskoj već i u svijetu, a kako kaže, voljela bi se okušati i u ostalim glazbenim žanrovima, koje planira uvrstiti u svoje buduće projekte.

Brojni planovi

– Jako volim plesati i volim plesati na glazbu pojedinih izvođača koji pjevaju talijanski, španjolski, engleski repertoar, u naslovima koji su postali svjetski evergrini. I planiram upravo taj repertoar uključiti i u svoje buduće projekte – ističe M. Vidović, koju čeka ljeto ispunjeno brojnim nastupima, a otkrila je i kako ima brojne rituale prije nastupa.

– Kod mene postoje posebni rituali za pripremu koncerata. No oni su toliko osobni da ih radije držim za sebe, ali ono što mogu reći jest da zahtijevaju veliku disciplinu.

Trenutačno boravi u Beču, za koji kaže da joj je postao drugi dom, a potom će baterije napuniti na obali.

VIDEO Chris Rock, Matthew McConaughey, 'Borat', Woody Harrelson uživaju na jahti kod Dubrovnika!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije