Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Preminuo poznati podravski pjevač Dragan Vlajinić, a pjevao u grupama X i Stranci

Foto: Jelenko Topić
05.03.2024.
u 11:13

Poznat je kao vrstan interpretator podravskih pjesama, ali se okušao i u zabavnoj glazbi. Iza Dragana Vlajinića puno je godina glazbenog rada, albuma, festivala, koncerata i turneja. Već s deset godina počeo je svirati violinu.

Nakon duge i teške bolesti preminuo je poznati podravski glazbenik Dragan Vlajinić. Poznat je kao vrstan interpretator podravskih pjesama, ali se okušao i u zabavnoj glazbi. Iza Dragana Vlajinića puno je godina glazbenog rada, albuma, festivala, koncerata i turneja. Rođen je u Lasovcu kraj Šandrovca. Već s deset godina počeo je svirati violinu, a 1964. i pjevati.

S Mirkom Posavcem, Ivanom Seidlom i Tomislavom Krmićem svojevremeno je osnovao grupu X,  prvi električni sastav u Podravini, a otpjevavši pjesme "Ne tuguj stari moj druže" i "Tvoje majke nema" postale su evergreeni. Jedini uz Blaža Lengera ima najviše snimljenih skladbi od Zagreba, Varaždina do Osijeka i jedino su njih dvojica za svoje pjesme dobili Zlatne ploče (Dragan za zabavne pjesme). 

VEZANI ČLANCI:

Od 1973. godine pjeva u popularnom zagrebačkom sastava Stranci, koji je tada bio treći sastav u Hrvatskoj po prodaji ploča, a njihovi autori su bili Đorđe Novković, Rajmond Dujmić, Mišo Doležal i dr. Iza toga osniva sastav Tajna, koji je prvi uz Blaža Lengera snimio najpopularnije podravske pjesme, u novom aranžmanu i zvuku.

U lipnju 1991. godine Dragan postaje dragovoljac Domovinskog rata, a nakon dvije godine je pričuvni časnik. Od 1996. godine je svirao i pjevao u Veselim Podravcima i Podravskim mužikašima.

Dao je veliki doprinos Festivalu Pjesme Podravine i Podravlja na kojemu je 2017. godine proslavio 50 godina glazbene karijere. Veliki utjecaj u njegovoj karijeri imao je poznati glazbenik i tekstopisac Vladimir Smiljanić s kojim je surađivao više od četiri desetljeća, a zajedno su bili u više sastava.

VIDEO: Tko je starija kći Akija Rahimovskog? Ne voli se pojavljivati u javnosti, baš kao ni njena majka

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
12:50 06.03.2024.

Rajmond Dujmić? Valjda Raymond Ruić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije