Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 90. godini

Preminula kultna francuska redateljica, začetnica novog vala

Foto: Reuters
1/3
29.03.2019.
u 23:46

Francuska redateljica, fotografkinja i feministica Agnes Varda, umrla je u noći na petak u dobi od 90 godina, izvijestili su u petak članovi njezine obitelji.

"Agnes Varda umrla je u svojem domu u noći na petak 29. ožujka od posljedica raka u krugu članova svoje obitelji", kazala je za AFP Cecilia Rose iz Tamaris productions, producentica Vardinih filmova zadnjih 17 godina. "Večeras je trebala otvoriti izložbu u Caumont-Sur-Loire, koja će biti otvorena bez nje", kazala je. 

Međunarodno priznata filmašica rođena je u belgijskom Ixellesu, a s obitelji je 1940. odselila u francuski Sete. Studirala je povijest umjetnosti na Ecole du Louvre i fotografiju na Ecole des Beaux-Arts.  

Filmsku karijeru započinje u okviru "Left Bank Cinema" grupacije u kojoj su, među ostalima, djelovali Alain Resnais i Christ Marker, koja je bila "izravno politička i eksperimentalna te je naglašavala interdisciplinaran pristup filmskoj umjetnosti".

Vardine rane radove, među kojima je i njezin prvi kratkometražni film "La Pointe Courte" iz 1955., karakteriziraju "neprofesionalni glumci, stvarne lokacije, stilizirani voice-over dijalozi, eliptična montaža i nelinearna naracija". Upravo zato smatra se jednom od stilskih začetnica francuskoga novog vala.

Djelomično zahvaljujući njezinu političkom angažmanu (uz Simone de Beauvoir i Marguerite Duras potpisnica je tzv. "Manifesto of the 343 Bitches", manifesta koji je izvršio izravan utjecaj na prihvaćanje "Veil zakona", kojim se ukida kazna za dobrovoljni prekid trudnoće), suvremena kritika Vardinu cjelokupnu umjetnost percipira kao feminističku. 

Njezin posljednji dokumentarni film "Varda par Agnes", predstavljen je u veljači na Berlinskome filmskom festivalu.

Prva je žena nominirana 2018. za počasnog Oscara u godišnjoj konkurenciji. Bila je vrlo aktivna i vitalna do posljednjeg trenutka.

Na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara francuska je filmašica unijela živost na crveni tepih svojim originalnim stajlingom. U 89 godini odjenula je 'otkačenu' Guccijevu kombinaciju upečatljivog cvjetnog uzorka kakvog se ne bi bile posramile ni njezine puno mlađe kolegice.

Pogledajte koji su glumci i voditelji umrli na snimanju:

Ključne riječi

Komentara 1

BA
bartol123
06:51 30.03.2019.

Ah , nitko se nije nadao smrti u 90.g?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije