Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film "Prije potopa"

Nije gluma, DiCaprio je i 
u životu borac za okoliš

Leonardo DiCaprio
Foto: Promo
03.10.2016.
u 12:40

U dokumentarnom filmu rađenom za National Geographic glumac odlazi na otapajući led arktičkog kruga. U filmu o globalnom zatopljenju pojavljuju se Barack Obama, John Kerry, Bill Clinton, Ban Ki-moon pa i papa Franjo

Upravo će danas američki predsjednik Barack Obama u Bijeloj kući ugostiti festival South by South Lawn. Kako već stoji u nazivu, riječ je o festivalu ideja, umjetnosti i djelovanja. Obamu je inspiriralo putovanje na sličan događaj u teksaški grad Austin nazvan South by Southwest.

Poduka Ala Gorea

U Bijeloj će kući još jednom biti prikazan, nakon filmskog festivala u Torontu, dokumentarni film “Prije potopa” (Before the Flood) Fishera Stevensa u kojem nas kroz probleme globalnog zatopljavanja vodi oskarovac Leonardo DiCaprio. Iako smo se već nagledali sličnih dokumentaraca, svakako je i sam DiCaprio razlika. I zbog dugogodišnjih aktivnosti u očuvanju okoliša ali i zbog renomea koji omogućuje da se u filmu pojave i sam Barack Obama, John Kerry, Bill Clinton, Ban Ki-moon pa i papa Franjo.

Film, koji je rađen za program National Geographica, vodi slavnog glumca na otapajući led arktičkog kruga, u devastirane sumatranske prašume, ali se bavi i DiCapriom, odnosno trenucima koji ga formiraju u danas vodećeg borca za očuvanje okoliša u svijetu. Čuju se u filmu tvrdnje da su Sjedinjene Države najveći proizvođač stakleničkih plinova u svijetu i da je Indija sama uložila više u obnovljive izvore energije od te supersile. Elon Musk tvrdi da samo stotinu njegovih tvornica može potpuno eliminirati potrebu za fosilnim gorivima.

Glumca je o problemima okoliša poučavao nekadašnji američki potpredsjednik Al Gore, i sam autor poznatog dokumentarca o zaštiti okoliša, da bi se potom u medijima profilirao kao njegov svojevrsni nasljednik.

Nastupi političara

Kako producenti filma kažu, za početak prikazivanja filma namjerno je odabran datum vrhunca američkih predsjedničkih izbora. Hoće li to, zahvaljujući i nastupima nekoliko aktivnih političara, pozitivno utjecati na promjenu američke i svjetske politike prema globalnom zatopljenju, teško je tvrditi. No, riječ je o dokumentarcu koji treba gledati, o vrhunskoj produkciji i brojnim lokacijama u svijetu za koje možda nismo znali da su toliko ugrožene koliko se to vidi na filmu.

Komentara 1

KI
killthesnake
17:31 03.10.2016.

Svi se oni bore za okoliš a najveći zagađivači , da njih dostignemo treba nam 5.000.000 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije