Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DENZEL WASHINGTON

Dvostruki Oskarovac otkriva: 'Nema tu mistike, samo se popnem na binu i radim'

Denzel Washington
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
17.05.2018.
u 07:00

Nastupa na Broadwayu u predstavi “The Iceman Cometh”, a za Večernji govori o izazovima rada na tako zahtjevnom komadu

Trenutačno je najveća zvijezda Broadwaya Denzel Washington (63) koji glumi prodavača Theodorea Hickmana u predstavi Eugenea O’Neilla “The Iceman Cometh”. Radnja predstave, koja traje maratonska tri sata i pedeset minuta, događa se u ljeto 1912. u baru Harry Hope na Lower West Sideu u New Yorku, a priča prati Hickeya i veselo društvo, pretežno “barske mušice”, kako kroz životne priče otkrivaju svoje snove. Zanimljivo je da je prva kazališna uloga talentiranog glumca, redatelja i producenta, koji je u četiri desetljeća karijere radio na više od 50 filmova, bila upravo u O’Neillovu komadu “The Emperor Jones” tijekom studentskih dana na sveučilištu Fordham.

– Uvijek sam jako volio O’Neillova djela, a eto – prati me već 40 godina. Sjećam se kritike nakon svog debitantskog nastupa: “Glavni glumac bio je briljantan. A onda je otvorio usta…” – kroz smijeh je priznao glumac koji je čak devet puta bio nominiran za Oscar.

Trening kao ispušni ventil

Osvojio je dva zlatna kipića, za najbolju sporednu ulogu za film “Glory” i za najboljeg glumca u “Danu obuke”. Na Broadwayu je debitirao 2010. s Violom Davis u drami “Ograde”, za čiju je filmsku verziju, kao režiser i glavni glumac, zaradio i nominacije za Oscar. Za predstavu “Ograde” i za predstavu “Grožđice na suncu” osvojio je prestižnu nagradu Tony.

– Počeo sam na pozornici, ona je baš glumački medij i uvijek mi je drago vratiti se, barem na mjesec dana. Volim dinamiku u svom poslu: glumiti u filmu, režirati, producirati ili svaku večer stati pred publiku. Nikada ne bih mogao raditi samo jedno. Ova je predstava jako fizički zahtjevna, a stalno me pitaju dopuštaju li nam piti alkohol na pozornici. Prvo, ne pijem već četiri godine, drugo – kada bih pio svaku večer, bio bih 24 sata pijan i treće – toliko bih bio mamuran da se iduće večeri ne bih mogao popeti na pozornicu. Uostalom, ne morate nekog ubiti da biste glumili ubojicu – govori Denzel Washington koji ne mistificira svoj glumački poziv: “Samo se popnem na pozornicu i radim svoj posao.”

Trening kao ispušni ventil

Njegov lik iz predstave Hickey želi usrećiti ljude, vratiti im nadu i potaknuti ih da ostvare snove.

– Sretan sam što imam gotovo sve: predivnu ženu, djecu i posao koji volim. Želim služiti Bogu i zajednici crnih ljudi, pogotovo mladima i onima u filmskoj industriji. Da me mama nije upisala na vojnu akademiju u Oaklandu, tko zna gdje bih završio jer sam se družio s ljudima koji služe dugotrajne kazne u zatvoru ili su poginuli u obračunima bandi – rekao je Washington, čije je četvero djece isto vezano uz filmsku industriju.

Najstariji sin John nakon sportske karijere producira filmove, kći Katia odvjetnica je specijalizirana za šoubiznis te radi kao asistentica produkcije na filmovima. Malcolm je agent za glumačke talente, a njegova sestra blizanka Olivia je glumica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije