Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CANNES U MOVIEPLEXU

Revija filmova s canneskoga festivala prvo u Zagrebu

04.01.2009.
u 16:28

Početak nove godine među Hrvate donosi i jednu novu, iznimno atraktivnu slasticu za filmoljupce. Riječ je o osmodnevnoj reviji Cannes u Movieplexu na kojem će biti prikazani filmovi predstavljeni na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

“Rumbe i “Majmuni”
Program čini 14 naslova što će se od srijede 7. siječnja do srijede 14. siječnja vrtjeti u zagrebačkom kinu Movieplex u Centru Kaptol, a nedugo zatim i u Splitu, Rijeci i Čakovcu. Svakog dana na rasporedu je šest projekcija, a gotovo svi će filmovi tijekom revije biti prikazani više puta. U srijedu, prvoga dana, u ponudi su “Rumba”, “Glad”, “Lornina šutnja”, “Valcer s Bashirom”, “Razred” i “Tri majmuna”.

Minimalistička crnohumorna romansa začinjena glazbom i plesom “Rumba” je drugi zajednički dugometražni igrani film belgijsko-kanadsko-francuskog trojca Dominique Abel, Fiona Gordon i Bruno Romy. Naglašeno karikaturalna tragikomedija na posljednjem je Zagrebačkom filmskom festivalu nagrađena glavnom nagradom Zlatna kolica.

Zatvorska “Glad”
Britansko-irska zatvorsko-politička drama “Glad” Stevea Mc Queena, nagrađena u Cannesu Zlatnom kamerom, utemeljena je na istinitoj priči o štrajku glađu pripadnika IRA-e Bobbyja Sandsa. Belgijsko-francuska kriminalističko-useljenička drama “Lornina šutnja” u Cannesu je nagrađena za najbolji scenarij, a riječ je o prvom filmu suvremenih zvijezda europskog umjetničkog filma braće Jean-Pierrea i Luca Dardennea koji stiže na repertoar hrvatskih kina. Isti je slučaj i s turskim redateljem Nurijem Bilgeom Ceylanom koji će biti predstavljen dramom o ljubavnom trokutu “Tri majmuna”, u Cannesu nagrađenom za najbolju režiju.

“Valcer s Bashirom”, “animirani dokumentarac” s temom Prvog libanonskog rata i njegovih posljedica na stanje na Bliskom istoku izraelskog redatelja Arija Folmana uzorit je primjer crtića za odrasle, a francuska drama o srednjoškolcima “Razred” Laurenta Canteta, utemeljena na istinitim događajima, dobitnik je Zlatne palme za najbolji film. Cannes u Movieplexu izvrsna je prilika za višednevno uživanje u koncentratu dobrih filmova kakva se ne pruža često.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?