Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.10.2018. u 09:17

Optimisti hvale mogućnosti slobode, rada izvan ureda i biranja poslova, dok će pesimisti u ovoj vrsti zapošljavanja vidjeti nesigurnu budućnost i eksploataciju radnika

Sve je značajnija brojka gig zapošljavanja – slobodnjaka koji, uglavnom povezani s korisnicima putem aplikacija, nude usluge od vožnje automobilom, čuvanja djece, slaganja namještaja do doprinosa najsloženijim tehnoloških istraživanja. Sam naziv, gig, potječe iz 90-ih godina prošlog stoljeća kad su jazz glazbenici održavali gaže (gig) po klubovima bez klasičnih oblika sigurnosti koji dolaze uz stalno zaposlenje.

Optimisti hvale mogućnosti slobode, rada izvan ureda i biranja poslova, dok će pesimisti u ovoj vrsti zapošljavanja vidjeti nesigurnu budućnost i eksploataciju radnika. Gig zapošljavanje je sveprisutna tema, vidljiva svugdje osim u statistikama. Dosadašnja istraživanja nemaju rječnik koji bi objasnio pojavu alternativnog zapošljavanja koje ne pripada tradicionalnim obrascima pa statistike ne reflektiraju stvarni broj povremeno zaposlenih, odnosno freelancera.

Boom gig zapošljavanja povezan je s recesijom koja je modificirala tržište rada, a radnike primorala na gotovo stalnu spremnost na poziv na rad pod vrlo varljivom izlikom fleksibilnosti. Dok globalno ovakva vrsta freelance rada dovodi do veće povezanosti i mogućnosti zarade, manja tržišta poput hrvatskog nisu nužno konkurentna zbog viših cijena i sporije prilagodne drugačijim obrascima rada. Problem gig ekonomije, posebno je izražen kod nas, osim kratkotrajnosti poslova, dostupnost određenih usluga koje je lakše outsourcati u inozemstvu.

Primjerice, ako mi je potreban grafički dizajner za posao vizualnog identiteta proizvoda, a treba mi vrlo brzo i povoljno, lakše mi je pronaći na internetu dizajnera sa sjajnim referencama nego tražiti lokalnog radnika s kojim ćemo sklapati ugovor i plaćati veće doprinose. Taj grafički dizajner može biti na Tajlandu ili u Argentini, potpuno je nebitno, jer je njegov rad znatno povoljniji od ugovora s lokalnom kompanijom koja svojim radnicima isplaćuje sve doprinose što dovodi do lošijih primanja za domaću radnu snagu, manjih investicija i posljedično, smanjene produktivnosti. Iako će kompanije koje zapošljavaju radnike na ovaj način hvaliti model radnika-partnera koji svaki za sebe vodi vlastiti business, zbog neusklađenosti zakona sa suvremenim načinima zapošljavanja, često ti radnici završe bez osnovnih prava poput plaćenog godišnjeg odmora, zdravstvenog osiguranja...

U situaciji kada futurolozi, ekonomisti i sociolozi predviđaju novu, dublju recesiju, nonšalancija prema povremenom, gig, zapošljavanju razlog je za brigu. Usprkos neospornim prednostima, ovaj način zapošljavanja ipak legitimizira ponašanje koje smo cijelo prethodno stoljeće nastojali istrijebiti – iskorištavanje radnika. Uz sve benefite slobode, većih primanja i brže prilagodbe potrebama tržišta, dosadašnje iskustvo trebalo bi nas upozoriti na važnost dugoročnog planiranja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije