Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Početak kraja komunističkog i udbaškog mentaliteta u Hrvatskoj?

Karamarko tek sad demokršćanstvo i druge vrijednosti treba pretočiti u djela
22. svibnja 2012. u 12:00 352 komentara 2 prikaza
tomislav karamarko (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM

Sabor HDZ-a odlučio se za promjene, pa su debakl, osim Kalmete, doživjeli i Jadranka Kosor, Šeks, Šuker, Jarnjak, Hebrang... Kujundžiću su pak presudili stari kadrovi, pašalićevci, kojima se okružio i zbog kojih su u drugom krugu za Karamarka glasovali i oni koji nisu bili za njega. I presudio je očito pragmatizam, da bivšoj šefici ipak ostane potpredsjedničko mjesto u Saboru. Jer Kujundžić bi je posve marginalizirao.

No vremena nema. HDZ se predugo zabavljao sobom, a vladajući su se oteli kontroli. Karamarku tek sad predstoji najteži posao. Jedno je dobiti izbore, snubiti izaslanike. A sasvim je druga priča voditi tako veliku stranku, s njome izaći na izbore, a onda i vladati zemljom u slučaju pobjede. Jedno je retorika, a drugo su izazovi vremena na koje treba odgovoriti. I donijeti što bolje odluke. Uz teret stranačke prošlosti. Karamarkova kampanja pokazala je i da se u nas konzervativizam u glavama nekih poistovjećuje s nazadnjaštvom, pa i ustaštvom. Sve to pojačano i Karamarkovim antikomunizmom. Dok je u zapadnim demokracijama konzervativizam legitiman, u Hrvatskoj, bolesnoj od komunističkog i udbaškog mentaliteta, to je politika poražena 90-ih, kako mantra Boljkovac. Ili kako misli Mesić, opet se pozivajući na antifašizam. Boje se oni da je kraj tome? Karamarko tek treba demokršćanstvo i druge vrijednosti na koje se pozivao pretočiti u djela. Hrvatskoj treba jaka demokršćanska stranka.

Ali sa svojim ljudima treba pokušati dati i rješenje za izlazak iz gospodarske krize, kako da ljudi nađu posao. To treba biti imperativ svih, i lijevih i desnih.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • -obrisani-:

  polu-teleći pogled.....i....kreveljenje o..tuđmanizmu . polu-idiotima...bilo je dovoljno...da se klanjaju Crnommarku..

 • Avatar aaaasdefrr
  aaaasdefrr:

  Dragi moji srbi i jugoslaveni popravljajte traktore trebati će vam.

 • -obrisani-:

  Srbi i \"naši\" antifašisti tvrde svašta a najviše me razvesele kad tvrde da su mi oni državu dali.