Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporedba blizanaca

Bore, obješena koža... Evo kako pušenje uništava lice!

Usporedba utjecaja pušenja na temelju fotografija blizanaca
Foto: Youtube
1/4
26.12.2013.
u 22:02

Za potrebe istraživanja uspoređivano je 79 parova blizanaca u dobi od 18 do 78 godina, a prosječna dob je 48 godina.

Pušenje uzrokuje uranjeno starenje lica, stvara više bora i obješene kože, pokazala je usporedba jednojajčanih blizanaca u istraživanju koje je proveo Case Western Reserve University.

Za potrebe istraživanja uspoređivano je 79 parova blizanaca u dobi od 18 do 78 godina, a prosječna dob je 48 godina. Parovi blizanaca su raznoliki, neki su pušači dok drugi nisu nikada pušili, dok su u drugim parovima blizanaca oboje pušači, ali jedno od njih puši najmanje pet godina duže, piše Business Insider.

Kako bi izdvojili druge faktore starenja poput izloženosti suncu, alkohola, prekomjerne težine i stresa na poslu istraživači su tražili navedene podatke svakog pojedinog blizanca.

Da bi stručno odredili promjene na licu istraživači su fotografije blizanaca pokazali timu od tri plastična kirurga kojima nije rečeno ništa o pušačkoj prošlosti blizanaca. Zaključili su kako su pušači, u usporedbi sa svojim blizancima, imali više "vrećica" ispod očiju i brade i bora oko usana. Među parovima blizanaca u kojima su oboje pušači, oni s dužim stažem pušenja su prošli "gore" u ocjenjivanju.

Detaljniju analizu pogledajte u priloženom videu!

Komentara 3

AR
ana.rimbaud
22:37 26.12.2013.

Glupost. Stres, bolesti, način spavanja, mimika lica, način prehrane, ambijent, sve su to također uzročnici prijevremenog starenja i nemoguće je odrediti u kojoj mjeri su oni faktor, a u kojoj pušenje.

Avatar flegmatik
flegmatik
07:59 27.12.2013.

Eh da. Kad bi se slike ovih blizanaca stavile na kutije cigareta umjesto sadasnjih slika pokvarnih zubiju, crnih pluca, djece na respiratornim uredjajima, broj pusaca bi se prepolovio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije