Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolji život s reumom

Od bioloških lijekova zglobovi su mi se otkočili i bolovi su znatno manji

Branka Vučić
Foto: VL
1/2
28.04.2014.
u 10:01

Polovica oboljelih gubi radnu sposobnost unutar deset godina od dijagnoze

Oštri bolovi u šakama i stopalima Branki Vučić javili su se u dobi od 42 godine.

Bol se širila tetivama i uskoro su joj svi zglobovi bili crveni, natečeni, vrući i ukočeni – oboljela je od reumatoidnog artritisa.

– Nisam više mogla obavljati obične svakodnevne radnje, kojih nisi ni svjestan dok ih ne izgubiš. Od muža sam tražila pomoć u obavljanju higijene i oblačenju – priča ova stručnjakinja za projektiranje informacijskih sustava, kojoj je bol što blokira motoriku uzrokovala i psihičke posljedice, nesanicu pa i depresiju.

Foto: VLm

Otkad je krenula na novu terapiju, Branka Vučić osjeća se puno bolje

– Moraš leći, a kad legneš, ubrzo boli još više. Noću sam ustajala i šetala. To je krug koji vodi u veliko psihičko opterećenje – govori gospođa Vučić.

Kako uzročnik reumatoidnog artritisa nije poznat, standardnim lijekovima liječili su joj posljedice, tj. bol. Lijekovi bi doveli do kratkotrajnog poboljšanja, nakon čega bi se bolest vratila u još jačem intenzitetu.

Lijek jednom mjesečno

Svoj sjedilački posao vezan uz informatiku i kompjutorsku tehnologiju više nije mogla obavljati pa je 2007. godine rješenjem komisije HZMO-a morala u prijevremenu invalidsku mirovinu.

Dvanaest godina nosila se s bolešću, koja je prije tri godine dosegla svoj vrhunac pa je B. Vučić krenula na intenzivne pretrage u KBC Zagreb na Odjel imunologije i reumatologije kod mr. sc. Frane Grubišića, dr. med., inače predsjednika Hrvatske lige protiv reumatizma, koji ju je počeo liječiti biološkim lijekovima.

Kvaliteta života vratila joj se.

– Zglobovi su mi se otkočili, bolovi su znatno manji i rjeđi, na skali do 10, koliko su bili jaki, sada su oko 3,4. Motorika mi je vraćena na bitno normalniju razinu – ne krije zadovoljstvo gospođa Branka, koja lijek prima jednom mjesečno infuzijom.

Svoje je iskustvo podijelila tijekom Prvog regionalnog skupa udruga bolesnika s reumatskim i koštano-mišićnim bolestima, što ga je organizirala Hrvatska liga protiv reumatizma i Društvo reumatičara Slovenije u cilju osvješćivanja bolesnika i javnosti o reumatološkim bolestima kao velikom javnozdravstvenom problemu i važnosti dostupnosti bioloških lijekova.

Kopija bjelančevina

To su svi lijekovi koji su neka vrsta kopije bjelančevine koju prirodno stvara naš imunološki sustav, a u Hrvatskoj ih je registrirano nekoliko. Učinkoviti su u oko 70% bolesnika, a liječe reumatoidni artritis, juvenilni artritis, ankilozantni spondilitis i psorijatični artritis.

Terapija bolesti je trajna i nema izlječenja, već je bolest dobro kontrolirana pa pacijenti normalno žive i rade. Da je liječena biološkim lijekom, B. Vučić vjerojatno ne bi morala u invalidsku mirovinu.Dok se u Europi biološkim lijekovima liječi između 10 i 30% reumatskih bolesnika, u Hrvatskoj je to samo 0,5% od oko 105 tisuća bolesnika.

Dostupnost bioloških lijekova povezana je s brojem subspecijalista reumatologa jer terapiju može propisati isključivo seubspecijalist/specijalist reumatolog, a njih je u RH pedesetak, dok bi ih trebalo biti barem dvaput više s obzirom na to da oko 37% radnika pati od mišićno-koštane boli. Nije, međutim, nevažno ni što je cijena bioloških lijekova desetak puta viša od standardnih lijekova.

– U Sloveniji pacijentima kojima ne pomognu dva standardna lijeka moramo dati biološki i od 2008. godine nemamo ograničenja za prepisivanje biološkog lijeka – iznosi prof. dr. Matija Tomšič, reumatolog sa Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani i nacionalni koordinator za specijalizaciju iz reumatologije u susjednoj državi.

Prema smjernicama Hrvatskog reumatološkog društva, objašnjava njegova predsjednica prof. dr. Đurđica Babić Naglić, koje je HZZO prihvatio, oboljeli u RH moraju iskušati bar tri standardna lijeka tijekom šest mjeseci, nakon čega se pretragama utvrđuje je li pacijent za biološki lijek. Inače, gotovo svaki drugi oboljeli izgubi radnu sposobnost unutar deset godina od obolijevanja.

>>Samonikla biljka prava je riznica zdravlja: Ublažava gripu, a pomaže i kod reume

Komentara 1

VB
verka.borisova
21:24 08.05.2016.

a dali bioloskite lekovi pomagaat vo reaktivniot artritis ve molam ako moze da mi odgovorite. Fala odnapred.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije