Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2013. u 12:00

Od 10-postotnog smanjenja plaća i povlastica sabornicima i dužnosnicima u proračun bi godišnje ušlo nekoliko milijuna kuna.

Vlast zakida najnevinije – liječnike, profesore, invalide Domovinskog rata... One koji naciju liječe, obrazuju i one koji su je obranili žrtvujući vlastito tijelo... Najvećim krivcima za stanje u kojem jesmo, tisućama političara i državnih dužnosnika na svim razinama, plaće i povlastice ostaju nedirnute. Štoviše, svaki dan čitamo o njihovoj nezapamćenoj raskoši i rastrošnosti, o automobilima u kakvima se voze sultani, šeici, kraljice i kraljevi, o odsjedanju u luksuznim hotelima, koji ugošćuju najveće svjetske bogatune! U takvu stanju Milanović i Linić imaju obraza govoriti kako ratnim invalidima smanjuju samo visoke povlaštene mirovine, veće od 5000 kuna. Zar je doista 5000 kuna “visoka mirovina” braniteljima bez noge, ruke, oka, ili s gelerima koji im u tijelu ostaju do kraja života? Pogotovo ako znamo koliko je političara, i onih iz Kukuriku koalicije, otišlo u povlaštenu saborsku mirovinu samo jedan dan kako bi je poslije stalno mogli primati.

Na prosvjedu branitelja na Markovu trgu u Zagrebu netko je rekao – neka vlast prvo sebi smanji plaće 10 posto, pa se onda neću buniti što je i meni smanjila mirovinu. Ali to se neće dogoditi. Vlast voli novac, a kako raspolaže državnom blagajnom, zašto iz nje ne bi uzela što više može? Pohlepu za novcem na sumnjiv su način pokazali i premijer dobivši golemi zajam u banci po povlaštenim uvjetima i predsjednik države za kojeg je preinačena glasovita Rojsova izreka – tko je jamio, jamio je, to jest – tko je zampio, zampio je. Josipović je iznimno bogat, a za veći obiteljski budžet brine se i premijer, pa mu je tako ministar Jovanović, bit će za lijep honorar, angažirao suprugu u zdravstvenom odgoju u školama premda nema baš nikakva pedagoškog ni iskustva ni obrazovanja.

Ta i takva odanost podređenih državnom vrhu uvijek je u povijesti bila razlog što su vladari cijelu svoju hijerarhiju dobro plaćali i nagrađivali. I nije riječ o tome da bi smanjenje plaća političarima bila samo simbolična moralna gesta, znak solidarnosti u općoj oskudici, nego bi donijelo i osjetne uštede. Na primjer, samo od 10-postotnog smanjenja plaća saborskim zastupnicima u proračun bi godišnje ušlo nekoliko milijuna kuna, a ima na tisuće drugih državnih dužnosnika, pa kad bi im se smanjile plaće i povlastice (u prijevozu, ručkovima, dnevnicama...), sigurno bi se moglo manje uzeti liječnicima, profesorima, braniteljima..., i to bi se uzimanje mnogo lakše podnijelo.

Ovako, kad premijer Milanović prosvjed branitelja na Markovu trgu zbog smanjenja mirovina nazove “prizemnom političkom farsom” dok prešućuje šeikovsku rastrošnost svoga ministra koji samo jedno noćenje u luksuznom hotelu plaća onoliko koliko iznosi njihova “visoka mirovina”, onda on pokazuje da nema ni političke kulture, ni državničkog obzira, ni elementarne ljudske sućuti i poštovanja prema ljudima koji su za obranu Hrvatske riskirali svoje živote. U mnogim prilikama njemu je najvažnije da se njegov cinizam, zlovolja, samosvidljivost i proždrljivi egoizam nahrane i zasite.

Ti ujedi kakvih je imao bezbroj govore o njegovoj bešćutnosti prema ljudima kojom je zarazio i svoje ministre i saborske zastupnike, pa se Pusićka, Linić, Vrdoljak, Jovanović, Hajdaš-Dončić. Grbin, Stazić, Kajin i drugi natječu u vrijeđanju i oporbe, i institucija čije im odluke ne odgovaraju, pogotovu sudova i Ustavnog suda, i cijelih skupina stanovništva koje im se ili protive ili glasuju suprotno njihovoj volji, i “mediokriteta” koji o radu njihovih resora imaju zamisli drukčije od njihovih. Od takvih se političara i ne može očekivati da prvi pokažu spremnost na odricanje - odricanje u ime onih koje preziru. I što god je veća nesposobnost vlasti, i što god više Hrvatsku upropaštava, i što god više “čistih jedinica” dobiva, to više zakida najnevinije i za zemlju presudne skupine stanovništva. I poput drugih ljevičarskih vlasti u Europi, kao što je bila Zapaterova u Španjolskoj i Gyurcsányjeva u Mađarskoj, vodi zemlju i u moralnu i u gospodarsku katastrofu.

Ključne riječi

Komentara 24

BA
balic
12:37 13.12.2013.

100% istina gosp.Ivkosicu od rijeci do rijeci do kraja,samo da ja jos nesto nadodam ovaj bi me blokirao dozivotno... reci cu na pravom mjestu u pravo vrijeme ..

IC
ico1
14:47 13.12.2013.

Nedavno sam posla poruku na njihovu stranici pitam kako ih nije sram ponove nama još 10% odg od tih moćnika kažu da su i sebi uzeli ona 3% kad i svima ostalima.. Jedino mi rvi kažnjeni sa još jednim odm od 10% Tko god digne u saboru za naše smanjivanje dabogda nemoga ni spustit ruku, jer tih 10% uzimaju od moje 3 djece koja idu u školu..

Avatar drug lenjin
drug lenjin
15:09 13.12.2013.

Teško da će sebi to učiniti ali nije upitanju tih 10% mislim da ni 30% nije problem problem je odnos prema ljudima koji su bili u ratu.Takav odnos bilo koje vlasti nije poznat prema svojim veteranima.Svaka vlast se treba ugledati na države poput SAD,V Britanije Francuske ili Izraela gdje ratne veterane drže kao kap vode na dlanu jer svaka vlast je svjesna da nema veterana nebi bilo ni njih na tim pozicijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?