Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Znanstvenici prodrli u tajne 'placebo efekta': Iznenadili sve

Zna se da su liječnici stoljećima propisivali tablete šećera pacijentima kojima nisu mogli pomoći
30. rujna 2017. u 08:45 3 komentara 3921 prikaza
stetoskop i tablete
Foto: Thinkstock

Bez obzira na to uzima li pacijent placebo lijek ili ne, njegov će učinak u oba slučaj biti djelotvoran, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli znanstvenici s američkog Harvarda i njemačkog sveučilišta u Baselu. 

genske mutacije Za rijetke bolesti u djece krive su greške DNK oca

Podsjetili su da je placebo efekt samo učinak dobre vijesti, a ako je ona povezana s liječenjem, učinak je bolji i korisniji. Riječ je nastala od latinske riječi placere (ugađati, sviđati se). Dakle, placebo doslovce znači "ugodit ću", a obratno, nocebo znači "naškodit ću".

Zna se da su liječnici stoljećima propisivali tablete šećera pacijentima kojima nisu mogli pomoći. 

Znanstvenici s američkog Harvarda i s njemačkog sveučilišta Basel, propisali su grupi osoba s blažim opeklinama korištenje kreme, pri čemu je samo nekima kazano da je krema placebo.

Nakon što su kremu nanijeli na opekline, članovi obiju grupa kazali su kako osjećaju korist od nje, unatoč tomu što u kremi nije bilo ljekovitih sastojaka. 

Istraživanje je provedeno na 160 pacijenata s blažim opeklinama u dobi između 18 i 65 godina. 

Dobrovoljci su potom podijeljeni u tri grupe: prva je bila kontrolna i nije joj bio namijenjen nikakav oblik liječenja, drugoj je kazano da će dobiti kremu koja će blagotvorno djelovati na opeklinu na način da će koža blago utrnuti, a trećoj je otkriveno da u kremi nema ljekovitih supstancija. 

Znanstvenici su članovima treće grupe u potpunosti objasnili značenje placebo učinka, kazavši im i to da se takvi lijekovi često koriste kako bi ublažili simptome bola, astme, čak i depresije. 

Nakon što su opekline svim pacijentima premazane kremom, od njih se očekivalo da odgovore kako je ona djelovala.

Pripadnici svih triju grupa odgovorili su da je krema djelovala smirujuće i ublažujuće. 

Ranije provedena istraživanja mozga magnetnom rezonancijom pokazala su da se placebo učinak stvara i kad je riječ o bolovima, iako je zapravo "sve u glavi"

Kod osoba koje vjeruju da će im lažno liječenje ublažiti bol evidentirana je smanjena aktivnost u dijelovima mozga uključenih u osjećaj boli, ustanovili su znanstvenici s Princetona. 

Placebo može biti u tolikoj mjeri snažan da znanstvenici u svoje studije moraju uključiti i skupine koje dobivaju placebo kako bi bili sigurni da novi lijek djeluje. 

Oko 30 posto pacijenata nakon uzimanja placebo tablete ili placebo injekcije osjeća se bolje. Dakle, iako je učinak psihološke prirode, on je vrlo stvaran, ističu znanstvenici.

Kašalj rani znakovi Stalno kašljete, imate kratak dah i 'pucketa' vam u plućima? Ovo trebate znati Ginekološki pregled sada znate Ženama je neugodno na ginekološkom pregledu, a ginekolozima je – ovako! Spavanje Pogoršano stanje Lijeka za umor nema. Ne pomažu ni vježba ni odmor
ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar ludiplavi24
  ludiplavi24:

  Kvantna fizika je dokazala da na kvantnoj (subatomskoj razini,Plancova velicina) UM djeluje na materiju! Ispaljivali su u nekom pokusu čestice fotona u jednu točku i shvatili da kad netko gleda eksperiment tada se fotononi drukčije ponašaju,putanja im je neravnoomjernija i ... prikaži još!i pogađaju druga mjesta a kad se ne promatraju golim okom tada su druukčija svojstva fotoma! Na kvantnoj razini mislima utječemo da organske-kemijske procese organizma i što imamo jaču moć uvjeravanja prema pacijentu to je on uvjereniji u pomoć placeba pa je i efekt placeba jači! Kod nekih placebo ne pali jer ne VERUJU pa samim time blokiraju proces!

 • bljak007:

  Otkrivaju toplu vodu, mada je odavno otkrivena.

 • hrki8:

  Njemaćki Basel? Ili pak švicarski