Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje dokazalo

Ženski mozak drukčiji je od muškog. Evo u čemu je razlika

mozak
Foto: Thinkstock
03.12.2013.
u 11:45

Muški mozak pretežno je konfiguriran da koordinira percepciju i djelovanje, dok su žene više usmjerene kordinaciju "srca i uma"

Istraživači su u jednom od najvećih istraživanja ljudskog mozga došli do zapanjujućih rezultata. Ono što se oduvijek naslućivalo, sada je i dokazano. Rezultati su pokazali "temeljne spolne razlike u strukturnoj građi ljudskog mozga". Muški i ženski mozak "ožičen" je na potpuno različit način, otkriveno je na trodimenzionalnom MRI skeniranju mozgova gotovo tisuću ispitanika oba spola starih do 22 godine. 

Muškarci imaju više veza unutar svake polutke mozga, dok su kod žena dvije polovice mozga međusobno više povezane. Mozak muškaraca sadrži više živčanih vlakana, a mozak žene ima veći udio "sive tvari" koja se sastoji od stanica neurona. Te razlike u strukturi mozga mogle bi objasniti razlike u ponašanju i vještinama u multitaskingu, odnosno istodobnom obavljaju više različitih funkcija koje bolje idu ženama, objasnili su američki znanstvenici predvođeni liječnicom Ragini Verma sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Muški mozak pretežno je konfiguriran da koordinira percepciju i djelovanje, dok su žene više usmjerene koordinaciji "srca i uma" povezujući analitičko i intuitivno rasuđivanje. Neka od prethodnih istraživanja pokazala su da muškarci imaju bolje motoričke i orijentacijske, prostorne sposobnosti od žena.

Žene, s druge strane, imaju izvrsnu sposobnost sjećanja i obrade socijalnih podataka. Oni su bolji "čitači misli" od muškaraca i imaju veću osjetljivost na suptilne psihološke nijanse, navodi se u zaključcima istraživanja, a prenosi Independent.

>>Kod treptanja nam se mozak privremeno isključuje

Komentara 2

ST
stranac
13:03 03.12.2013.

ovo nista nije novo,,to sam ja primjetio prije 20 godina,,da ja drugacije razmisljam od moje zene,,,

Avatar Django
Django
13:19 03.12.2013.

Pa što je tu senzacionalnog? Ovo je kao i definicija braka. Zašto je uvijek iznova potrebno otkrivati toplu vodu? Zar smo se toliko udaljili od zdravog razuma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije