Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žena s velikim srcem

Žena iz Vinkovaca udomila je već šestero djece, a ima i četiri biološka sina

Udomiteljica Goga Štrbo
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/5
17.04.2023.
u 16:30

"Znala sam da je to nešto posebno ali nisam mogla niti sanjati koliko će mi ovo značiti u životu. Nikada nisam požalila za odlukom da smo se odlučili za udomiteljstvo. Živimo zajedno i dijelimo sve, i dobro, i sretne i tužne trenutke", govori Goga Štrabo koja već desetak godina udomljava djecu

Žena, majka, udomiteljica, posvojiteljica ali prije svega žena sa velikim srcem i ljubavi. U toj rečenici najbolje bi se mogla opisati Goga Štrbo (51), iz Vinkovaca, koja je već desetak godina udomiteljica. Tijekom toga vremena Štrbo je udomila šestero djece, koja su i danas s njom, a u tome joj nije zasmetala niti činjenica što ima svoja četiri biološka sina. Prisjetila se i kako je 2001. godine osnovala Udrugu žena „Sunce“ i da je kao predsjednica obilazila jednom prilikom dom sv. Ana u Vinkovcima. Bila je to prilika da se prvi put vidi život djece u domu.  Ipak, najviše pažnje privukla joj je jedna malena djevojčica koja se doslovno uhvatila za nju govoreći da je povede sa sobom.

Odmah potom o mogućnosti da udome neko dijete, po mogućnosti djevojčicu, razgovarala je sa suprugom. Nekoliko godina kasnije krenuli su i u realizaciju te ideje.  -Kada sam prvi put došla u Centar za socijalnu skrb, rekla da imam četiri sina i da želim biti udomiteljica djelatnica me je samo pogledala i rekla „Da vidimo i to“. Međutim, nije znala da je meni, i sada pokojnom suprugu, bila velika želja imati djevojčicu. Nismo birali, svu djecu volimo jednako ali smo na kraju i mi dočekali da dobijemo djevojčicu – s ovim riječima Štrbo je započela svoju životnu priču.

Ubrzo su uslijedile obvezne edukacije, osposobljavanja kao i polaganje potrebnih testova kako bi mogla postati udomiteljica. Do sada je sigurnost i ljubav u njenom domu pronašlo šestero djece, pet dječaka i jedna djevojčica. Prvo je udomila dva dječaka i to jednoga od 10 godina i drugoga od 2,5 godine. Nakon nekog vremena u dom im dolazi i beba iz rodilišta, ponovno dečkić, zbog čijeg zdravstvenog stanja su bili prinuđeni odlaziti na razne vježbe. Ubrzo dolazi još jedan dječak s posebnim potrebama, a poslije njega i maleni od tri mjeseca. Na kraju je u njen dom došla i toliko željena djevojčica.

- Znala sam da je to nešto posebno ali nisam mogla niti sanjati koliko će mi ovo značiti u životu. Nikada nisam požalila za odlukom da smo se odlučili za udomiteljstvo. Živimo zajedno i dijelimo sve, i dobro, i sretne i tužne trenutke… Kuća nam je puna smijeha i dječjih glasova. Svi se među sobom zovu „seka i braco“ i što je najvažnije vole se – kaže Štrbo. Pokazuje nam i igraonicu u kući za djecu kao i dvorište puno igrala za djecu. Kaže i kako su jako osjećajni pa da i kada je tužna dođu do nje i pitaju ju je “A, što ti je”, “Jesi li gladna”, “Zašto plačeš”… Djeca su željna pažnje i ljubavi pa kada ih grli svako malo se mogu čuti dječje primjedbe tipa “Njega si više grlila nego mene”.

-Kada nam dolazi novo dijete u dom, a na to udomitelji uvijek trebaju biti spremni, okupim djecu i kažem im da imamo novoga člana obitelji. Vrlo brzo se oni uklope iako je to sve veliki šok za njih, ali ne i za nas koji ga primamo i želimo. Treba pronaći način da se pristupi djeci i njihovom srcu. Oni moraju osjetiti ljubav, da im pristupate otvorenoga srca ali i sigurnost. Sa malenom djecom je možda i lakše jer vi tu djecu onda odgajate i učite o svemu. Sa starijom djecom je zahtjevnije jer njih vrlo često treba preodgojiti, naučiti mnogo stvari koje ne znaju i slično. Tu su izuzetno važni razgovori s njima – pojašnjava Štrbo.

13.04.2023., Vinkovci - Goga Strbo udomiteljica koja uz svojih cetvero dijece udomila jos sestero. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Napominje i kako tijekom svih proteklih godina ima jako dobra iskustva s vinkovačkim i vukovarskim Centrom za socijalnu skrb kojima se, kako kaže, uvijek mogla obratiti za bilo kakav savjet i pomoć. Kod udomiteljstva je to jako važno. Sve to što je radila prepoznato je pa je Goga Štrbo dobitnica nagrade udomiteljima za uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva za 2021. godinu. Suosnivačica je i predsjednica Udruge udomitelja Cibale. Dobila je dozvole i za posvajanje tako da će jednoga dana možda imati i mogućnost da posvoji neko dijete.  - Nas je trenutno puna kuća ali ima još mjesta ako bude potrebe da udomim neko dijete. Pozvala bih i druge da se odluče za udomljavanje jer, na žalost, ima puno djece kojoj treba pomoći i osigurati im siguran i topao dom. Oni nisu za ništa krivi. Priče kako je ishoditi sve potrebne dozvole za udomljavanje ne stoje i što sam se i sama uvjerila – zaključila je Štrbo.

 

Komentara 1

Avatar Medeni
Medeni
20:44 17.04.2023.

Svaka čast gospođi, ali ja ne vjerujem da pojedinci koji se žrtvuju mogu nadoknaditi trend u kojem mladi ljudi umjesto djece uzgajaju životinje. Izumiremo naočigled, a nitko nije u stanju ništa poduzeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije