Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEČAČKI CILJ

'Želim biti prvi koji je posjetio sve zemlje na svijetu'

Ahmed Haggagovic
Foto: Privatni album
1/2
28.01.2014.
u 19:00

Pod motom “Jedan ujedinjeni svijet bez granica” proputovao je već 112 država

Rijetko kojem Zagrepčaninu, koji se ovih dana zatekao na Trgu bana Josipa Jelačića, nije pozornost privukla egipatska zastava koju je na leđima nosio 29-godišnji Ahmed Haggagovic, egipatski avanturist i mirovni aktivist koji je tijekom sedam godina svog putovanja različitim prijevoznim sredstvima proputovao ukupno 112 država i više od 300 gradova. Njegova putovanja nemaju nikakvu političku ili religijsku pozadinu. On je čovjek koji pokušava na svom primjeru pokazati da je moguće ujediniti čovječanstvo bez stereotipa. Njegov je moto: “Jedan ujedinjen svijet, bez rasizma, bez granica i jedan svijet ujedinjen u jednom čovjeku”. Haggagovicev je cilj kročiti nogom u svaku državu na svijetu kako bi prenio poruku mira te postati prvim čovjekom na planetu Zemlji koji je posjetio sve države i za svojih boravaka proširio poruku mira i suživota.

Sa 14 napravio popis želja

– Kada sam imao četiri godine jedan me novinar u bazenu pitao što želim raditi kad narastem. Odgovorio sam mu kratko i jasno: “Želim obići sve države i početi od Japana” – počeo je svoju priču Ahmed Haggagovic.

– Želja za putovanjem uhvatila me od ranog djetinjstva i nije me puštala. Stalno sam crtao planet i zrakoplove koji ga oblijeću. Roditeljima se to nije ni najmanje sviđalo, no nisu me sputavali. Odlučio sam što želim raditi u životu i nisam se toga htio odreći – prisjeća se Ahmed koji je s nepunih 14 godina napravio popis svojih želja i snova te ih čvrsto odlučio ispuniti.

– Sve što sam oduvijek želio raditi stavio sam na komad papira. Taj sam papirić uvijek imao uza se i čekao priliku da počnem ispunjavati svoje snove. Nakon što sam 2007. diplomirao na fakultetu elektrotehnike i računalstva u Kairu, krenuo sam na put i počeo svoju misiju. Cilj mi je također bilo rušenje svih stereotipa koji prevladavaju u društvu. I tako sam krenuo, od zemlje do zemlje. San je postajao sve veći i veći te sam diljem svijeta postao poznat kao “neobični veleposlanik Egipta” i “ambasador mira” – ističe Ahmed.

Poslastica: “pravi” hot dog

– Na putovanju sam imao priliku upoznati i dobiti podršku brojnih kraljevskih obitelji, predsjednika, političara, duhovnih vođa, umjetnika i veleposlanika od kojih je većina ostavila svoju poruku na mojoj ogromnoj egipatskoj zastavi bez koje ne idem na put – dodao je Ahmed koji će ući u povijest i kao posljednji čovjek kojem je koptski papa Shenouda III. dao potpis. Ahmed je otkrio i neke od najzanimljivijih detalja sa svog putovanja.

– Kad govorimo o hrani, vidio sam kako Mongoli jedu konjsko meso za svaki doručak, ručak i večeru ili kako Vijetnamci uživaju u svojim hot-dogovima, ali pravim hot-dogovima od psećeg mesa. Australci s druge strane apsolutno svugdje prodaju hamburgere, kobasice i filee klokana, dok Tajlanđani najviše uživaju u insektima, a ekipa na Tajvanu u kobrama. Granice sam prolazio gotovo svim prijevoznim sredstvima, od automobila do brodova i aviona – govori Ahmed naglašavajući kako je zbog velikih financijskih izdataka na svojim putovanjima morao prodati svoju vilu u Kairu i automobil jer ne želi odustati od ispunjenja svojih snova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije