Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Zbog rijetkog poremećaja spava 300 dana u godini: 'Teško je brinuti se za njega'

shutterstock
23.07.2021.
u 13:25

Budan je samo pet dana mjesečno, a ostale dane provede u krevetu dok se njegova obitelj brine za njega

Pukhram, stanovnik sela Bhadwa, više od 23 godine pati od rijetkog poremećaja nazvanog Axis Hypersomnia, zbog kojeg spava i do 25 dana odjednom nakon što sklopi oči. Ovaj 42-godišnjak može spavati i po 300 dana u godini, a sve to stvorilo je teret na njegovu obitelj, prenosi LADBible.

Zbog topljenja leda na Arktiku polarni medvjedi ostaju bez hrane:

1/2

Stanje, koje je ime dobilo po osi hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlijezda u mozgu - dijelu koji kontrolira tjelesnu reakciju na stres, također uzrokuje fluktuacije i promjene na proteinu mozga poznatom kao TNF-Alfa, koji je važan za razvoj, obnavljanje tkiva, imunitet i još mnogo toga, ali presudno igra ulogu u tome kako spavamo.

Zbog svog poremećaja, Pukhram svojom trgovinom može upravljati samo pet dana mjesečno, a njegova obitelj kaže kako je teško brinuti se za njega.

Foto: Privatna arhiva

“U početku je znao spavati od 5 do 7 dana u jednom mahu. Zabrinuti zbog ovoga, potražili smo liječničku pomoć, ali njegova bolest nije mogla biti izliječena. Postepeno mu se stanje pogoršalo, a razdoblja sna povećavala i sada spava 20-25 dana u mjesecu”, ispričao je član njegove obitelji.

Liječenje ovog poremećaja uključuje antidepresive, držanje podalje od alkohola i lijekova bez recepta, odnosno svih stvari koji mogu omesti san. No, Pukhramova obitelj se nada da će uz veće istraživanje ove bolesti, Pukhram napokon imati normalan san.

Stanodavca je snimila kako ulazi u stan dok nje nema: "Mirisao je moje jastuke, prijavila sam ga policiji"

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
16:13 25.07.2021.

80 posto dana prespava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije