Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetnost kavom

Za umjetničko djelo dovoljna je šalica kave, što prljavija, to bolja

hong yi (1)
HONG YI
17.09.2012.
u 10:35

Umjetnica iz Malezije inspirirala se pjesmom pa napravila porteret koristeći samo mrlje kave

Tko voli mrlje od kave? Rijetko tko. Osim ako im se ne pronađe nova svrha, kao što je, na primjer, učinila mlada malezijska umjetnca Hong Yi umjetničkog imena RED.

Ona je mrljama koje ostanu nespretnim prelijevanjem kave iz šalice napravila pravu umjetnost, a jedini pribor koji treba je upravo kava i šalica. Što prljavija, to bolja.

Hong Yi odlučila se za Nescafe, a inspriraciju je crpila iz jedne pjesme Jay Choua čiji stih govori o podizanju šalice s tanjurića. Pjesma završava stihovima o razlomljenim djelićima što se u njezinu portretu autora pjesme ocrtava krugovima tj. obrisima dna šalice kave \"umočene\" u napitak. 

Mnogi su krugovi nesarvšeni, slomljeni, to su djelicići koji na koncu stvaraju cjelinu, pojašnjava umjetnica koja je, očarana atmosferom pjesme portret smjestila u jesen. Smeđa boja kave daje potretru rustičnu, starinsku atmosferu, a za djelo joj je bilo potrebno 12 sati rada. 

Iako na prvi pogled izgleda da je crtati kavom lak posao umjetnica objašnjava kako je zbog kavenih svojstava potrebna izrazito spretna ruka i čarobna formula. Odnosno, čarobni omjer kave i vode. 

- Ako je u kavi previše vode ona se prelijeva i boja se ne može zadržati na papiru, no ako je vode premalo treba biti jako oprezan jer nema mjesta pogreškama kaže umjetnica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije