Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRPANJ

Za neke je to samo prolazna stanica za Pelješac, ali za mnoge druge ‘malo selo za veliki odmor’

Turistička patrola - Trpanj
Foto: Marina Borovac
1/9
18.08.2020.
u 13:17

Plaže u mjestu su prekrasne, a vrlo je blizu i Divna, pješčano-šljunčana plaža koja slovi za jednu od najljepših u nas.

Sunce je bilo upeklo baš onako kako to u kolovozu i treba biti. U luci u Pločama ispred trajekta za Trpanj, najstarije mjesto na poluotoku Pelješcu, bila je poprilična gužva i savjet da je pametno doći sat, sat i pol prije ukrcaja pokazao se dobrim. Kolona vozila s hrvatskim češkim, poljskim... registracijskim oznakama milila je u Jadrolinijin “Mljet”. Odluka Nacionalnog stožera o obvezi nošenja zaštitnih maski za putnike bila je tek mrtvo slovo na papiru... Nakon nešto više od sata plovidbe, baš u trenutku kada je počeo iskrcaj, zvoni telefon.

Nije dobro počelo

– Moram vas obavijestiti da smještaj koji ste rezervirali u Trpnju nije raspoloživ jer su gosti odlučili produžiti boravak, a vlasnik je zaboravio zatvoriti kalendar. Gledali smo vam neki drugi smještaj. Nema. Nadam se da vam nismo stvorili neugodnosti – izgovara izvjesni Srđan, zaposlenik agencije koja u najmu tog apartmana blizu plaže posreduje između vlasnika i Bookinga, gdje je smještaj oglašen.

Je li razlog otkazivanja uistinu bilo to ili je iznajmljivačima mrska već pomisao na gosta za samo jednu noć, nikada nećemo znati. Uglavnom, dolazak u pristanište u Trpnju ponad kojeg se nadvila utvrda Gradina koju je dao izgraditi bizantski car Justinijan – i nije dobro započeo. Po suncu koje je oko 15 sati pržilo hodanje od vrata do vrata kuća na čijim su pročeljima ploče s natpisom “apartmani” nije se činilo rješenjem. Valjalo je parkirati na rivi (sat je deset kuna) i smišljati što sad. I kada.

Foto: Marina Borovac

Pokraj parkirnogautomata stoji policajac s dvoje čeških turista, djevojkom i mladićem. Vezom javlja kolegama da mladić tvrdi kako je unajmio apartman putem Bookinga za sebe i djevojku koja je došla naknadno, no vlasnik je “poludio” jer je smatrao da će u apartmanu biti jedno, a ne njih dvoje pa ih je odlučio izbaciti, mladić stoga nije htio platiti, a gazda vratiti dokumente. Zvali su policiju. Sat-dva poslije mladi je par hodao rivom, u pratnji policajca, očito prema tom apartmanu. Epilog nam je nepoznat.

– Ne znam što se to dogodilo s Trpnjem. Prije mi se činio najboljim na svijetu, danas kao da je izgubio dušu – govori muškarac koji je ovdje odrastao.

Domaći kažu da je Trpanj tek prolazna stanica gostima koji na Pelješac dolaze iz Ploča, poput Karlovca na putu do mora. Turisti iz Češke, na koje nailazimo u Trpnju, ne misle tako. Jako im je lijepo, veseli su, smiju se, razgledavaju, fotografiraju se na Škojeri, otočiću ispred Trpnja, gdje se za blagdan Velike Gospe održava misa, a putnici brodicama dolaze na nju. Uvečer je vatromet.

Ako već nisu, turisti iz Češke, na koje smo naišli, zacijelo će obići sve ovdašnje prelijepe plaže. Na području Trpnja, desetak kilometara prema mjestu Dubi, nalazi se Divna, pješčano-šljunčana plaža koja ne bez razloga slovi za jednu od najljepših u Hrvatskoj. Uz nju je autokamp. Turistički je adut i šljunčana plaža Duba u Dubi Pelješkoj. Doduše, sve su plaže na Pelješcu podjednako lijepe, s kristalno čistim morem. Ako se ne želite uokolo vozikati pelješkim cestama, za posjeta Trpnju koji će neki opisati kao “malo selo za veliki odmor” , uživati možete na plažama u samome mjestu.

Foto: Marina Borovac
Ljekoviti mulj za reumatičare

– Imamo i uvalu Blace, s ljekovitim muljem koji je dobar za reumatičare, a liječi i ženske genitalije. Govore puno o zdravstvenome turizmu pa bi se moglo nešto i napraviti – kaže nam Vlaho s Pelješca ispred trgovine nedaleko od luke.

Za one koji se i na godišnjem odmoru brinu o zdravlju, ostaju pješačke staze. Jedna od njih je tura “Putevima ljekovitog bilja”. Ovaj pješački izlet započinje u Donjoj Vrućici, starim putem koji se odvaja od asfaltirane ceste za Dubu. Staza obiluje mirisom i cvijećem ljekovitih biljaka kadulje, ružmarina, vrijesa. Duga je dva i pol kilometra, a završava kod crkve sv. Kuzme i Damjana u Donjoj Vrućici, tri kilometra od plaže Divna.

Sutradan po odlasku iz Trpnja stigao nam je mail iz agencije koja je posredovala u najmu apartmana u koji nismo uspjeli ući. Sakupljaju recenzije gostiju da bi se na Bookingu mogla objaviti prosječna ocjena za apartman. Zanima ih kako nam se svidio apartman uz plažu i kako bismo ocijenili boravak ondje. Pitajte Srđana kako je bilo... Na Bookingu smo ostavili recenziju za smještaj na drugoj strani Pelješca, u Orebiću.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EtTore
EtTore
13:16 19.08.2020.

Dobro je, sad ce i SEZONA poceti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije