Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Sezona u Baškoj Vodi: Plaže su pune, luka posluje bolje nego lani, standard raste

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/10
14.08.2020.
u 09:05

Na tržnici ponuda izvrsna. Jedna nam prodavačica kaže da gostiju ima, a kupaca nema, a druga govori da ima i kupaca, ali se osjeća pad prometa.

Baška Voda puna je turista. Na njihovoj najpoznatijoj plaži Nikolini teško se nalazi slobodna ležaljka ili mjesto za ručnik. Čuju se uglavnom slavenski jezici: poljski, češki, slovenski, slovački, ali ni njemački nije rijetkost. Domaćih turista ima, onih iz BiH znatno manje. U Baškoj Vodi, mjestu s oko 2000 stanovnika, odmara se trenutačno desetak tisuća ljudi.

Bit će i financijski dobro

– Sezona je divota! Debelo smo premašili 80% u odnosu na lani, a da su se otvorili svi hoteli, bili bismo na 100%. Mi smo rezultatima vrlo zadovoljni, a očekujem da će na kraju i financijski učinak biti dobar. Mjesto smo uredili, plaže i šetnice proširili i gužvi nema iako je sve puno – govori Joško Roščić, načelnik Općine Baška Voda.

U mjestu primjećujemo promjene u odnosu na 2019.: zasađene su nove palme, oko njih postavljen je kamen, uredili su i novu šetnicu, postavili rasvjetu. Nikolina, koja je ime dobila po sv. Nikoli Putniku, zaštitniku mjesta, izgleda fantastično. Izvija se posuta šljunkom i uokvirena borovima, a kroz nju se proteže šetnica. Svojom ljepotom fascinirala je i druge pa je 2015. godine u izboru Daily Maila svrstana među 10 najprivlačnijih plaža na Mediteranu, a godinu prije, pogled s web-kamere proglašen je jednim od najljepših na svijetu. Općina Baška Voda silno se trudi opravdati te titule.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– U vrijeme korone mi nismo stali, pripremali smo se za sezonu. Održavamo i uređujemo postojeće plaže, a uredili smo novu plažu prema Brelima – kaže Roščić. Zadovoljan je i zdravstvenim standardom, imaju ambulantu i tim hitne pomoći. Drži se do higijene. Plaže se redovito čiste, ulice se peru dva puta tjedno. Cijena je parkiranja u centru 10 kuna po satu. Prošlog ljeta bila je 20 kn.  Suncobrani na Nikolini iznajmljuju se za 20 kuna, ležaljke za 30 kuna. Prošlog su ljeta bile 40. I mnogi privatni iznajmljivači, kojih je u Baškoj Vodi najviše, snizili su cijene apartmana.

– Čim se krenulo s turizmom, govorilo se u gubitku od 50%, zato sam odlučio odmah smanjiti svoje cijene 20%. Sada mogu reći da ću imati manjak od tih 20% jer sam pun, a bude li sve u redu, tako će ostati i u rujnu. Ja sam zadovoljan. Bolje je od očekivanog – rekao nam je jedan vlasnik apartmana, koji kaže da svi iznajmljivači ipak nisu popunjeni i ima slobodnih apartmana.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Na tržnici ponuda izvrsna. Jedna nam prodavačica kaže da gostiju ima, a kupaca nema, a druga govori da ima i kupaca, ali se osjeća pad prometa.

– Ne može se reći da nema gostiju. Više je i naših, domaćih turista, a oni voće i povrće kupuju u supermarketima – otkrivaju nam. Marin Beroš, direktor Turističko-sportske luke Baška Voda, kaže kako su proširili luku, dobili nove vezove, uredili parkiralište. Rezultat poslovanja bolji je od prošlogodišnjeg, a planovi su im ambiciozni.

– Gradit ćemo vanjski gat uz koji će pristajati kruzeri srednje kategorije. Sadašnji su kapaciteti više od 130 komercijalnih vezova i isto toliko za domaće stanovništvo. Popunjenost je ove sezone maksimalna, bolja nego lani. S metražom smo jači, oko 150 metara više nego lani. Padova kod nas nema ove godine, bit će određeni rast. Cijena je ostala ista, ali kvaliteta je bolja, što su naši klijenti odmah prepoznali. Imamo goste koji nam stalno dolaze, kod nas se struktura nije promijenila, ali imamo i novih, na dobrom smo glasu. Trenutno je kod nas čovjek koji je direktor jedne od najvećih banaka u Londonu, oduševljen je. Svi ovdje dobiju ono što traže. Kada je počela korona kriza, mi smo najžešće počeli raditi na marketingu i u tome smo uspjeli – uvjerava nas Marin Beroš.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Svi vole fish-piknike

Iz Baške Vode organiziraju se brojni izleti brodom kao i fish-piknici. Biokovo im se uzdiže iznad mjesta pa planinari, biciklisti i avanturisti također imaju što raditi. Od povijesnih spomenika vrijedi vidjeti crkvicu sv. Lovre (kasnobarokna građevina iz 1750. godine), crkvu sv. Nikole (sagrađena 1889. godine, u neoromaničkom stilu, unutar nje su predivni vitraji Josipa Botterija Dinija kao i slikane postaje križnoga puta Josipa Bifela), crkvu sv. Roka (XV. st.), crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije (iz 1636. godine ), crkvu Svih svetih (iz 1999.), Arheološki muzej zbirki te svakako Malakološki muzej.

Komentara 3

Avatar EtTore
EtTore
12:47 27.10.2020.

Kad pocinje sezona?

BA
BaskaVoda
16:31 15.08.2020.

Uništili plaže Ikovac i Berulija

DU
Deleted user
10:46 14.08.2020.

I naravno, jasan je razlog povećanja broja zaraženih. Pogledaj ih samo kako se ponašaju na plaži, apsolutno ne provode niti jednu epidemiološku mjeru zaštite! Neodgovornost košta uvijek u životu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije