Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizik

Vožnja u kabrioletu može uzrokovati trajno oštećenje sluha

kriza
Photos.com
08.01.2011.
u 15:29

Prilikom brze vožnje vozači su izloženi buci kao da su na plesnom podiju u noćnom klubu

Vožnja u kabrioletu otvorenog krova možda je uzbuđujuća, ali znanstvenici sa Saint Louis University School of Medicine upozoravaju kako vjetar u kosi može i uzrokovati oštećenje sluha, prenosi Daily Mail. Prilikom brze vožnje vozači su izloženi buci kao da su na plesnom podiju u noćnom klubu.

Istraživači su testirali pet vozila među kojima su se našli i Porsche 911, Nissan 350Z te Saab Aero. Nakon snimanja razine buke pri vožnji od 75 kilometara na sat, američki znanstvenici su otkrili kako su vozači redovito izloženi buci većoj od preporučene (85db), pa čak i kod manjih brzina. Znanstvenici su upozorili kako vožnja u u kabrioletu na dulje vrijeme može uzrokovati dugoročno oštećenje sluha.

Studija je objavljena u Journal of Laryngology and Otology, a pokazala je i kako vozači kabrioleta riskiraju sluh jer pojačavaju radio u vožnji.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:08 08.01.2011.

@@@@ A ŠTA je sa motorističkim i auto utrkama, sa draksterima formulama? To neka iz Sent Luisa primjene na sve svoje savezne države kao primjer ostalima u svijetu. Samo sumnjam da će naići na razumjevanje i podršku. Ovako to samomo ostaje nekava studija..i pitanje je kakva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije