Naslovnica Lifestyle Gourmet

Vitomira Lončar: Nakon Izraela ništa nije isto

Obišli su sva mjesta gdje je Isus propovijedao, govorio sve što piše u Evanđelju. Vidjeli su mnoga mjesta o kojima su dosad samo čitali u Bibliji. Posebno ih se dojmilo Brdo blaženstva, na kojemu, govori Vitomira, odjekuje sveta tišina.
06. prosinca 2009. u 09:00 3 komentara 430 prikaza
vitomira lončar
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/7

Puna dojmova vratila se Vitomira Lončar s hodočašća po Svetoj zemlji, gdje je bila sa suprugom Ivicom Šimićem i njihovom kćeri Bugom. Sa svojom crkvom redovito idu na hodočašća, a ovo je organizirao fra Darko Terpet, koji je doktorirao na biblijskoj arheologiji u Jeruzalemu.

– Vratili smo se toliko ispunjeni da stalno ponavljam kako nakon ovog iskustva više ništa ne može biti isto – govori Vitomira. Obišli su sva mjesta gdje je Isus propovijedao, govorio sve što piše u Evanđelju. Vidjeli su mnoga mjesta o kojima su dosad samo čitali u Bibliji. Posebno ih se dojmilo Brdo blaženstva, na kojemu, govori Vitomira, odjekuje sveta tišina.

– Tamo mi je stalno zvonilo “neka bude volja Tvoja”. Čudesno iskustvo koje se teško riječima može opisati – kaže glumica. U rijeci Jordan, gdje je Ivan Krstitelj krstio mase ljudi obnovili su krsne zavjete, a Vitomira je kući ponijela malo vode iz te svete rijeke. Stanovali su u Nazaretu, posjetili planinu Tabor – mjesto Kristova preobraženja – Kanu Galilejsku, grad za koji legenda kaže da ga je teško pronaći. Upravo tamo je devet parova s hodočašća, među kojima su bili i Vitomira i Ivica, obnovilo svoje bračne zavjete.

Obišli su i Mrtvo more, Jerihon, najstariji grad na svijetu, pustinje, a sve ih se dojmilo u toj mjeri da ističu kako se Izrael ne zove uzalud Svetom zemljom. U Jeruzalemu su posjetili dvoranu Posljednje večere, obišli baziliku Svetog groba, mjesto susreta Marije i Elizabete. Suprug je Vitomiru iznenadio privjeskom za lančić, jeruzalemskim križem koji joj je kupio u Betlehemu.

– Sve nas se dojmilo; Jeruzalem, Isusov grob, Nazaret... Voljela bih dogodine ponoviti ovo hodočašće i tada stanovati na Brdu blaženstva – kaže Vitomira.

Neopisiv je doživljaj, kaže, hodati Kristovim stopama, obilaziti mjesta koja se spominju u Bibliji. Prošli su istim putem kojim je Isus nosio svoj križ sve do crkve Isusova groba. Bili su na mjestima gdje mu je bilo suđeno. Obišli su Pastirsko polje, Emaus, rodnu kuću Marijinu, Jakovljev zdenac, Ain Karem, crkvu pohoda Marijina Elizabeti, crkvu Marijina groba.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • formax:

    A, daj, budalašu svih fela: tko ne nalazi snagu u sebi, mora je potražiti izvan sebe! Koji ti dio nije jasan?!

  • malitrn:

    Kaj tito forever nema nikakav komentar na ovo ?

  • malitrn:

    On sigurno može ponudit puno dojmljiviji posjet Kumrovcu i Jajcu .......