Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola - Vir

Kada je sagrađen Virski most, počela je gradnja vikendica kako se ne bi gradila nuklearka

19.07.2017.
u 13:33

Cijeli sam život proveo na Viru i nikada nisam vozio automobil. Imao sam novca i mogao, ali bicikl mi je bio draži, kaže Joso Gržeta

Kralj Vira ima 91 godinu. Pije čaj.

– Čaj?! Sinko moj, vino je to. Bijelo, domaće. Kakav čaj... – ispravlja me Joso Gržeta (91) žmirkajući plavim okom. Sjedimo u njegovoj konobi Viranka, jednoj od najboljih na otoku. Da budem iskren, satima sam se vrtio oko restorana tražeći ga. Pokušavao, kružio, ispitivao, ali njemu nikako ući u trag.

– Pričekaj – rekla mi je nešto iza podneva plavokosa konobarica. Otišla provjeriti, i vratila se, odmahnula glavom.

– Spava. Dođi malo kasnije – rekla je. Kasnije, oko 14 sati, crnokosa konobarica kaže:

– Nema ga. Nekamo je otišao.

Pa sat vremena kasnije, konobar mi mahne sa šanka:

– Na sastanku je, otišao opet.

U 16.00, zvoni mi mobitel.

– Tu je! Stigao je... – javlja mi društvo iz konobe koju danas vodi njegov sin. I evo ti ga nas dvojice za stolom.

Nadimak zna cijeli otok

– Čekao sam te do podneva pa otišao malo leći. A onda, čuj, išao sam dalje poslom... Nikad nisam vozio automobil. Imao sam novca, ali nisam htio. Sve na biciklu. U životu sam promijenio ravno 27 bicikla – kaže Joso i lupne štapom po podu. Da potvrdi brojku. Bicikl, više, ne vozi.

– Hodam. Čuj, ako jednom stanem, gotov sam! – poentira Kralj Vira.

Simpatičan, u bijeloj košulji i plavim hlačama, sjajno se drži. Naočale ne nosi. Pričamo o djevojkama, on je započeo temu.

– Volio sam cure...

No, nisam kod njega zbog cura. Ni bicikala. Već zbog titule. Nadimak mu zna cijeli otok. Zašto Kralj Vira? Kad su željeli u Jugoslaviji graditi nuklearnu elektranu na otoku, on se prvi digao! Kad je trebalo graditi most, išao je virsku stvar izboriti u Zagreb. Danas, nema nuklearke, ima mosta. Sve je uspio...

– Bili smo na savjetovanju na Hvaru, o nuklearki. 1978. godine, i to tri dana. Oni pričali zašto je to dobro za zemlju, analize, planovi, sve... I svi za, a ja se digao i rekao: “Ne! Ja sam protiv!” Da je ovdje nuklearka, nitko ne bi došao! A njima je bila privlačna lokacija, najbolji teren, kamen, čisto more... A most sam tražio, i dobio ga! – veli pa lupne štapom o pod. Opet. Ponosno.

– Je l’ znaš ti koliko ima vikendica danas na otoku? – pita me.

– Deset tisuća – ispalim jer čuo sam maloprije taj podatak od domaćih. Možda pred pola sata.

– Ne! Krivo! Jedanaest tisuća! Prodavali smo zemlju, teren je ovdje bio badava. Po 10–15 DEM kvadratni metar. Da, još su tada bile marke. I počelo se graditi. Danas je Vir otok za gospodu, a prije nego što je došao most, ovdje su živjeli sami mornari. Svaka kuća imala je svinje, tako se živjelo. A danas, sve je bolje, ali...

Što ‘ali...’, interesiram se.

– Mladići, evo tvojih godina, neće se ženiti! Neće! Ima ih bar dvadesetak. Ma neće ni čuti za svadbu. A što će, djevojke se onda udaju za druge, odu u Zadar, Zagreb. Udaju se za ljude koji dođu ovdje raditi sezonu. Nije mi to jasno. Pazi, a ja sam bio kum na 105 vjenčanja te još 65 puta na krštenjima. I sad, ovi mladi momci, oni neće u brak!

Vraća se u mladost.

Sir je bio bolji od paškog

– Cijeli sam život, svih 90 godina, proveo na Viru. Kao klinac nisam bio gladan, imali smo ovce, bilo nas je osmero sestara i braće. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio sam u Njemačkoj u logoru. I to do kraja rata, a onda se vratio na moj otok. Bio sam tajnik mjesnog odbora, direktor zadruge Iskra Vir. U penziju sam otišao 1992. godine. A bila je to zadruga čudo, imali smo siranu, sedam tisuća ovaca, tristo volova, četiristo magaraca. Mi smo, 1972. godine, prodali cijeli vagon sira u Kanadu. I to su bili kolutovi od tri kilogrami, a sir nam je bio bolji i od paškog. Dobro smo tada, kao zadruga, zaradili. Pa smo zadarsku Marasku opskrbljivali grožđem, barem 30 vagona godišnje. Imali smo i drveni brod od 30 tona, svaki je dan išao Vir – Zadar – Vir.

Pitam kako danas živi.

– Imam sedmero unuka i praunuka. Dignem se u sedam, a na počinak sat prije ponoći. Pogledam ‘Otvoreno’, to volim. Gledam televiziju od 20 sati do skoro ponoći.

Jeste li najstariji na otoku?, pitam.

– Eto, jedini sam još među živima na otoku od onih koji su rođeni 1926. godine. No, brat Šime je još stariji, dvije godine. Držimo se. A ja, iako sam već star, pamtim svaki datum! Nevjerojatno. Sve znam!

Kako podnosite ove velike vrućine?

– A dobro...

Pozdravljamo se, a on kaže.

– Javi se kad si u blizini pa ćemo napraviti roštilj. Peći ćemo ribe!

Kimnem glavom, a on opet lupne štapom.

– Javi se, nemoj zaboraviti. Povedi i prijatelje... 

Komentara 22

ST
stefj
15:11 19.07.2017.

Na Vir treba baciti atomsku bombu, a ne centralu. Nema tih zakona i pravila koja mogu spasiti taj otok. Jedino srušiti sve do temelja i krenuti ispočetka... Mada, uz takav urbanistički plan nuklearna centrala bi bila taman. Em bi riješila problem opskrbe el. energijom cijele Hrvatske, em bi riješila vikendice...

SI
sima
17:27 19.07.2017.

a gdje vi to seljacine ljetujete

TR
Trnjanec
14:54 19.07.2017.

Na Viru nema ničega osim kuće na kući, apartmana na apartmanu, drveće se nalazi samo na zapuštenom dijelu otoka. Povijest? Nema nikakve povijesti, ima ta jedna crkvica i ostaci neke kule-utvrde, gotovo, ništa više. Najružniji otok ne samo u ovoj državi, nego na cijelom Mediteranu. Kičasto betonsko ruglo do kojeg se doslovce dolazi kroz močvarno područje i visoki šaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije