Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI PJENUŠCI

Vinskom cestom s brega na breg

pjenušci,vina (1)
Foto: Vlasta Pirnat
1/4
06.10.2013.
u 10:52

U Vuglec Bregu, iznimno atraktivnom izletištu ponad Krapinskih toplica, s odličnom vinskom, ugostiteljskom i općenito turističkom ponudom, otkriće su vrsni pjenušci!

Pomalo neočekivano, neke zagorske vinarije postale su vrhunske hrvatske vinske destinacije! I to ne samo s mirnim vinima, koja – crna, ružičasta i bijela – zaslužuju sve komplimente, nego i u zahtjevnoj produkciji pjenušavih vina, klasičnom šampanjskom metodom, te predikatnih s najvišim svjetskim priznanjima. Za manje upućene vinoljupce, poželite li uživati u odličnim pjenušcima – idite u Hrvatsko zagorje!

U Vuglec Bregu, iznimno atraktivnom izletištu ponad Krapinskih toplica, s odličnom vinskom, ugostiteljskom i općenito turističkom ponudom, otkriće su vrsni pjenušci! Boris Vuglec, na mjestu svog nekadašnjeg zaseoka Vugleca i malog obiteljskog vinograda podignuo je 2003. godine vinariju, pa potom vrhunski restoran s moderniziranim zagorskim specijalitetima najviše kakvoće, a onda se okrenuo pjenušcima koji izazivaju samo pohvale i želju za još jednom čašom! Oko 10.000 boca sada već spremaju godišnje, što je za naše prilike relevantna količina, od toga je u 9000 boca sjajni Zlatni breg, pjenušac dvije godine odležavan, sa svim odlikama pravog šampanjca, od chardonnaya, graševine i ponešto zelenog silvanca.

Ali, treba ga usporediti i sa sjajnim roseom (crni pinot i frankovka) i crnim pjenušcem; čitava večera ili objed mogu se provesti s njima! Mirna graševina, rajnski rizling, chardonnay, žuti muškat tamošnja su već konstantna, kao i sve bolji crnjaci. Vuglec je uredio nekoliko starih, izvornih kuća u kojima je u 32 kreveta luksuzni smještaj u idiličnom okruženju; godišnje ga posjeti 25.000 turista iz čitavog svijeta, veli. Obrađuju oko 4 hektara, plus nešto grožđa iz otkupa; enologinja je Jasminka Šaško.

A potom se, pješice vinskom cestom uz prelijepe vinograde i krajobraze valja uputiti na susjedni brijeg, u Hršak Breg, u Vinariju Petrač. Jedna je od najljepših i najuređenijih u nas, s podrumom na najvišoj svjetskoj razini, punom hrastovih bačava, u koji se, potvrda toj kakvoći, ulazi i – liftom. Gđa Alica Petrač i njihov enolog Igor Horvat opravdano su se na degustaciji ponosili sjajnim, nevjerojatnim pjenušcem dozrijevanim čak 10 godina! Teško se odlučiti gdje se zadržati, u tom prelijepom podrumu ili savršeno posloženom restoranu i klupskom prostoru. I valja odati priznanje toj vinariji da su, osim graševine, rizlinga i chardonnaya, od u Zagorju dotad neuzgajanih i neodobrenih sorti, caberneta sauvignona i merlota, spravili neka od naših ponajboljih kontinentalnih crnih vina, dakako i rosea; s etiketama kao što su Karizma i Enigma valja računati. Od caberneta sauvignona \'09 napravljeno je i ledeno vino. Uzgajaju oko 10 hektara vinograda.

S tim nekim zagorskim vinskim biserima, u akciji nazvanoj Vinska vizita v Zagorju, ovih je dana novinare, strane i domaće, upoznala Udruga WOW (Žene i vino), sa šeficom Sanjom Muzaferijom na čelu. U goste su, u prvi posjet tom području dovele i Uršku Cvilak iz Slovenije (Pet zvezdic) i Agnes Nemeth iz Mađarske (Vincemagazin). Čulo se i za još jedan zagorski dragulj, Bodrenova (Boris Drenški) predikatna vina s 20-ak najviših međunarodnih odličja.

>> Godinama pripremali najbolja austrijska vina za predstavljanje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije