Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. Vinska srijeda

Večer s Morenom Degrassijem donijela nam je senzacionalni Ferné Chardonnay Riserva 2019

Julio Frangen
29.01.2022.
u 08:48

Riječ je o ponajboljem bijelom vinu koje smo probali u posljednje barem dvije godine koje sasvim odgovara Degrassijevom renomeu

U Vinskim srijedama koje u odličnom restoranu Trilogija Fino & Vino organizira prof. Marija Vukelić, uvijek je zanimljivo jer je to prilika upoznati vinare osobno, probati ono što oni smatraju najboljim u tom trenutku. Međutim, večer s Morenom Degrassijem pokazala je još jednom zašto ga smatraju jednim od najboljih istarskih vinara te jednim od najboljih naših vinara uopće. K tome, nije Degrassi tek vinar, riječ je o čovjeku i drugih interesa. Poput lova, primjerice, čije smo plodove imali probati na večeri u obliku kobasica od vepra, jelena pored onih od domaće svinje. Iznimne zalogaje pokrivala su vina koja je odabrao za ovu zagrebačku prezentaciju koja je označila i 26. godinu njegove vinarije, kao što je to bila i ukupno 30. vinska srijeda.

Foto: Julio Frangen

U tim vinima odmah moramo istaknuti jedno doista posebno. Ferné Chardonnay Riserva 2019. sasvim je sigurno ponajbolje bijelo vino koje smo probali u posljednje vrijeme, za nadati se da kako bi se s ovom tvrdnjom složili i vinski entuzijasti s daleko većim stažem od ovog autora. Publika će još morati malo pričekati, jer radilo se o pretpremijeri vina koje je odležano dijelom u velikim bačvama od 500 litara, dijelom u manjim od 225 litara te spojen u cjelinu ponovno u velikoj bačvi, a buteljirano tek nedavno. Za nekoliko mjeseci sigurno će biti još i bolje. Nije, dakako, ništa čudno što iz ove vinarije dolazi takvo vino. Službeno je s radom počela 1996. godine iako je obiteljska vinarska povijest i daleko dulja.

Foto: Julio Frangen

Moreno Degrassi je preuzeo vinograde od lokalnog kombinata i već iduće godine ponudio vinoljupcima 50.000 butelja. Danas se vinogradi prostiru na 21 hektar, na četiri posebna položaja (San Pellegrini, Ferné, Bomarchese, Contarini) uspijeva 16 sorti, a na policama se može naći preko četrdeset vinskih etiketa s prepoznatljivim rombom – koji, sa svoja četiri kuta, označava upravo četiri vinogradarska položaja. Ukupna današnja proizvodnja je 70.000-80.000 tisuća butelja. Moreno Degrassi je, kako smo zaključili slušajući ga na večeri, svojevrstan vinski istraživač koji je očito izvukao najviše iz Terre Bianche i Terre Rosse.

Foto: Julio Frangen

Nedavno su iz podruma Degrassi došla četiri pjenušava vina: dva bijela - Ferné Blanc de Blancs 2018. i Ferné Riserva Blanc de Blanc (100 % chardonnay) i dva ružičasta - La Vie En Rosé (70 % refoška i 30 % terana), Lilith (85 % pinota crnoga i 15 % chardonnaya). Počelo je s pjenušcem Blanc de blancs Ferné brut nature 2018. Ovaj pjenušac osvojio je 3. mjesto na jedinom regionalnom ocjenjivanju pjenušavih vina u sklopu salona Salon of Sparkling wines 2022. Zaista je odlično išao s domaćom pogačom s maslinama i upravo Degrassijevim maslinovim uljem.

Foto: Julio Frangen

Uslijedila su nadaleko poznata Degrassijeva odležana vina, Malvazija istarska Riserva 2015, okrunjena IWC zlatom 2021. te Cuvée Rouge Terre Bianche 2013 i Syrah Contarini Riserva 2012. Degrassija se voli nazivati začetnikom cuvéea među našim vinarima. Teško je bilo odlučiti se, za aromama moćni Syrah ili bogati cuvée u kojem je zastupljeno sedam sorti: cabernet sauvignom, cabernet franc, merlot, petit verdot (80%), syrah, crni pinot, refošk (20%). U bijelom su cuvéeu četiri sorte: malvazija istarska, chardonnay, viognier i sauvignon bijeli. Konačno, probali smo i odlični bijeli cuvée Limited Edition 1, non vintage (spoj četiri sorte i četiri berbe) uparen s gorgonzolom dolce i listićima badema.

Foto: Julio Frangen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije