Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muškarci, oprez!

Uzimanje vitamina C svaki dan udvostručuje rizik od kamenaca

studio-ilustracija-lijekovi
Boris Ščitar/PIXSELL
08.02.2013.
u 09:00

Rezultati se, naravno, ne odnose na vitamin C koji se nadomješta uzimanjem voća i povrća...

Muškarci koji uzimaju vitamin C svaki dan imaju dvostruke šanse da pate od bubrežnih kamenaca, pokazalo je novo istraživanje. Bubrežni kamenci pogađaju 12 posto muškaraca i četiri posto žena u Velikoj Britaniji. Neke vrste vitamina C koje tijelo ne apsorbira izlučuje se u mokraći kao oksalat, jedna od ključnih komponenti bubrežnih kamenaca. Kamenci su, inače, sastavljeni od sićušnih kristala koji mogu nastati spojem kalcija i oksalata.

Studija je pratila više od 22 tisuće sredovječnih i starijih osoba punih 11 godina, a nešto manje od tisuću muškaraca uzimalo je redovito tablete vitamina C od 1000 miligrama.  Za usporedbu, čaša svježe iscijeđenog soka od naranče sadrži oko 120 miligrama. Ostali nisu koristili nikakve dodatke u prehrani.

Od ispitanika koji su koristili vitamin C, 3,4 posto osoba razvilo je bubrežni kamenac, u usporedbi sa 1,8 posto onih koji nisu uzimali nikakve dodatke.

Rezultati se, naravno, ne odnose na vitamin C koji se nadomješta uzimanjem voća i povrća.

– Vitamin C važan je dio zdrave prehrane. Učinak vitamina C na stvaranje bubrežnih kamenaca rizik je koji ovisi o dozi i kombinaciji s ostalim dodacima koje uzimamo – kazala je voditeljica istraživanja Laura Thomas s Karolinska instituta u Stockholmu, piše Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije