Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČILE

Uskrsni otok - najizoliranije mjesto na Zemlji

Rapa Nui
Foto: TurismoChile
1/12
18.02.2010.
u 09:48

Upoznajte jedinstven svjetski fenomen isprepleten egzotikom, misticizmom i kulturom koja je utkana u regionalnu kuhinju, bogatu tradiciju i neponovljive pejzaže Uskršnjeg otoka.

Rapa Nui autohtono je ime Uskršnjeg otoka. Na lokaciji od oko 3600 km zapadno od Čilea, Uskršnji otok jedan je od najizoliranijih naseljenih otoka. Malen, brdovit, bez visoka raslinja, vulkanskog podrijetla, s gotovo savršenim oblikom trokuta. Ime po kojem je danas poznat u svijetu – Uskršnji otok – dodijelio mu je prvi Europljanin koji je stupio na otok, na Uskrs 5. travnja 1722. godine, a riječ je o nizozemskom moreplovcu Jacobu Roggeveenu. Prvo stanovništvo pripadalo je polinezijskoj zajednici koja je nastanila ovo područje u 4. stoljeću te započela snažnu i originalnu tradiciju izrade monumentalnih skulptura i arhitekture. Između 10. i 16. st. ta je zajednica gradila oltare i podigla ogromne kamene figure moai koje danas tvore fascinantan prizor prepoznatljiv u cijelome svijetu. Naime, figure gotovo u kontinuitetu okružuju cijeli otok.
Pod okriljem misticizma
Mnogi arheolozi smatraju da je na otoku bilo oko 600 kamenih skulptura, no, nažalost, preostalo ih je tek stotinjak. Iako je danas otok jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta, ono je i najrjeđe posjećeno, prije svega zbog toga što ga od kopna dijeli više od 3500 kilometara. Cijela otočna kultura obvijena je dozom misticizma. Teško je zamisliti kako su nastale figure moai, čija je prosječna težina oko 14 tona. Pretpostavlja se da je otok nekada bio gusto pošumljen te da su se starosjedioci trupcima koristili kao oruđem za podizanje skulptura. A nagađanja o pojavi kanibalizma dodatno zaintrigiraju svakog posjetitelja. Među arheološkim ostacima pronađene su i različite rezbarije u kamenu i drvetu te dokazi o hijeroglifskom pismu rongorongo, koje se smatra jedinim pisanim jezikom u Oceaniji. Dio je zanimljive kulture otočnog stanovništva i ples sau sau, ljetni festival Tapati, ali i jela poput ribe pripremljene na vrućem vulkanskom kamenju.


Putovanje na kraj svijeta
Smještaj i izlet moguće je rezervirati i prije dolaska, iako turiste dočekuje lokalno stanovništvo koje nudi privatni smještaj. Valja imati na umu da su cijene na otoku i do triput više nego u ostalim djelovima Čilea. Otok je moguće istražiti automobilom, na biciklu i na konjima. Ljetni mjeseci su tijekom zimskog razdoblja na sjevernoj polutki, a godišnje temperature kreću se od 18 do 28°C. Na otok je moguće doći zrakoplovom iz Santiaga de Chile (aviokompanija LAN Chile Airlines). Let traje oko 5 i pol sati, a cijena karte je oko 800 USD (preporučuje se rezervacija).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije