Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNA REALNOST

Umirovljenici kao 3D animatori: Pogledajte kako je izgledala Dalmacija prije 1500 godina

Stipan Ujdur
18.10.2018.
u 07:00

Možete prošetati gradovima u onakvom izdanju kako su izgledali prije 1500 godina

Stipan Ujdur jedan je od trojice koji se mogu pohvaliti ovim projektom
- U računovodstvu sam radio.  Modeliranjem u 3D formatu bavim se već osam godina,  jer sam imao i imam dovoljno slobodnog vremena za osobno educiranje i  modeliranje - započinje.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Prijatelj Ivan Popić je najviše doprinio u njegovom educiranju i modeliranju, a on se time bavi već više od deset godina i kako nam Stipan kaže, dobro je upućen u tajne informatike i računala.

VR medij je nastavak modeliranja, završna faza prezentacije 3D modela.
- Osim  mene, Ivana  i Martina van der Meijdene u projektu  je i ''Legame'' VR studio iz Zagreba koji vodi Milan Gostimir. Moglo bi se reći kompilacija starosti i mladosti, umirovljenici Stipan i Martin, a mladost Milan i Ivan - objašnjava nam Ujdur. 

Kako ide proces?

Stipan Ujdur i Ivan Popić rade 3D modele, a upravo završavaju 3D model rekonstrukcije antičke Narone u Vidu kraj Metkovića. Nakon toga napravljene 3D modele pošaljemo u Arnhem u Nizozemsku.
- Martin, koji je također u mirovini, modele koje mu pošaljemo renderira u foto formatu i video formatu kao animaciju 3D modela. 

Dioklecijanova palača

Arena u Puli 

Renansni vrt ljetnikovca Gundulić u Dubrovniku

Na kraju se scene šalju Milanu Gostimiru u VR studio ''Legame'' u Zagrebu, a nakon toga dizajneri i programeri u ovome studiju programiraju foto renderirane VR 360 Pan.

- Ovisno o mogućnosti optimiziranja porograma bit će moguće vidjeti najmanje 12, ako ne i 14 lokaliteta Dioklecijanove palače. Možete stati na neko mjestu u današnjoj palači, primjer Peristil, vidite oko sebe kako je stanje sada, a na mobetelu možete vidjeti kako je tu bilo prije 1500 godina. Ako se okrećete oko svoje osi tada se okreće i vizualizacija na mobitelu. Prednost je i ta što možete stajati na mjestu, a prstom rotirati vizaulizaciju na mobitelu i tako razgledavati tu lokaciju prije 1500 godina. Stereo aplikacija je za VR naočala i renderirana posebno za lijevo, a posebno za desno oko, ove dvije scene s preklapaju u VR naočalima i imate bolju 3D percepciju - objašnjava nam Stipan.

Foto: Stipan Ujdur

Obje aplikacije će se moći nabaviti na Google Play trgovini na mobitelima. Aplikacije će bit ponuđene i turističkim agencijama koje se bave organiziranjem posjeta Splitu da je uključe u ponudu svojim korisnicima, naravo uz povoljiniju cijenu. 
- Razmišljamo i o izradi IOS verzije ove aplikacije, Dioklecijanove plače, za Appleove pametne telefone. Sad je programiramo za Googleov operativni sustav Android.
Animacija za Dioklecijanovu palaču je rađena devet mjeseci, 3D model antičke Narone već se radi više od godinu dana, najvjerojatnije će trebati oko godinu i pol samo za 3D modeliranje,  slijedi renderiranje i  programiranje aplikacije za pametni telefon, to je još nekoliko mjeseci više, rekao nam je Stipan. 
- Interes je zaista velik. Planova imamo mnogo a što će se od toga realizirati vidjet ćemo kroz vrijeme

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije