Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AROMATERAPIJA

Uljima čajevca efikasno se možete boriti s virusima

spa wellnes etericna ulja
Photos.com
23.02.2012.
u 15:26

Eterična su ulja odličan izbor za tretiranje virusnih infekcija jer vrlo brzo prodiru do ciljanog organa i u cirkulaciju

Vrijeme kada gripa i prehlada “vrebaju” iza svakog kuta, dobro je znati da osim klasičnih lijekova postoje i alternativni načini liječenja koji su se u borbi s bakterijama i virusima pokazali vrlo uspješnima. Naime, kemijski spojevi prisutni u eteričnim uljima, s izraženim antibakterijskim djelovanjem, spadaju u skupinu fenola i alkohola, s tim da upravo fenolni spojevi pokazuju djelovanje na velik broj gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija. Snažno antibakterijsko djelovanje fenolnih eteričnih ulja, iako vrlo djelotvorno, rezervirano je za profesionalce i ne preporučuje se početnicima u aromaterapiji. Osim antibakterijskog djelovanja, kod eteričnih ulja primijećeno je i antivirusno djelovanje. Eterična su ulja odličan izbor za tretiranje virusnih infekcija jer vrlo brzo prodiru do ciljnog organa i u cirkulaciju. Od eteričnih ulja koja imaju antivirusno djelovanje spomenut ćemo ravensaru i čajevac, ružino drvo, eukaliptus globulus, eukaliptus radiatu i eukaliptus polibrakteju - kemotip kripton, niauli - kemotip cineol i saro.

Antivirusno djelovanje pokazuje i list cimetovca. Ravensara je eterično ulje broj jedan kada je riječ o virusnim infekcijama i trebala bi postati sastavnim dijelom svake kućne ljekarne. Jedno je od rijetkih eteričnih ulja koja se smiju nanositi u visokim koncentracijama na kožu bez izazivanja iritacije. Rabiti se može samostalno ili kao sastavni dio antivirusnih uljnih mješavina, u inhalacijama, kupkama, a može se pronaći i u sastavu vaginaleta za liječenje HPV-a te u kapsulama za oralnu uporabu.

Ravensara je eterično ulje dobiveno destilacijom biljke iz porodice lovora (Lauraceae) koja je prošla dalek put od Azije do Madagaskara kako bi mogla postati jedno od eteričnih ulja za uporabu, ne samo kod odraslih nego i kod djece kod koje se primjenjuje u nešto nižim koncentracijama (do 20%).

Kada tražite ravensaru – dva su ključna podatka na bočici zbog kojih ćete biti sigurni da ste kupili baš ono što ste naumili – jedan je Madagaskar, a drugi kemotip 1,8 cineol. Ravensara podiže imunitet pa se kroz dulje vrijeme može koristiti i kao preventiva virusnih infekcija i kao prirodno sredstvo za podizanje imuniteta.

Blogerica Večernjeg lista i urednica portala Naturala.hr,, priznata aromaterapeutkinja Andrea Šitum, savjetuje kako pripremiti antivirusnu mješavinu:

● potrebno vam je: eterično ulje ravensare - kemotip cineol, 7%, 140 kapi; eterično ulje eukaliptus radiata, 4%, 80 kapi; eterično ulje niauli - kemotip cineol, 4%, 80 kapi

Nakapati u 100 ml nekog baznog, brzoupijajućeg ulja (makadamija, lješnjak). Deset do petnaest kapi ove mješavine lagano umasirati u gornji dio leđa i prsa pet puta na dan. Ova mješavina djeluje antivirusno i ublažava simptome gripe i bilo koje druge virusne respiratorne infekcije. Na samom početku virusnog infekta može se koristiti do pet puta na dan, ali najviše nekoliko dana, nakon čega se nanosi dva do tri puta na dan idućih tjedan dana. Ova mješavina nije prilagođena djeci, trudnicama i kroničnim bolesnicima.

Ključne riječi

Komentara 4

BA
baš
15:52 23.02.2012.

Ulja čajevca efikasno se obračunavaju s virusima-a čajevac je valjda ekstrakt čaja, ili...?!?

Avatar salaso
salaso
10:25 24.02.2012.

http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj :)...

SA
santos008
13:40 24.02.2012.

Nije to ,slucajno, onaj Rudi iz Banja Luke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije